Γιατί είναι η ευτυχία τόσο… δυσεύρετη στις μέρες μας; Ένας στους τρεις ερωτηθέντες σε μελέτη που διεξήχθη από την κλινική του Κλίβελαντ είπε πώς η ψυχική του υγεία δεν είναι στα καλύτερά της. Το 45% ανέφερε ότι είχε άγχος την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ το 36% δήλωσε ότι είχε βιώσει θλίψη ή κατάθλιψη.

Εσάς τι σας εμποδίζει από το να κατακτήσετε την ευτυχία; Κάντε την παρακάτω ερώτηση στον εαυτό σας και θα το ανακαλύψετε:

Προσπαθώ να παραμένω θετικός ή χαρούμενος;

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Positive Psychology έδειξε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι εμπίπτουν σε μία από τις δύο βασικές κατηγορίες:

  1. Κάποιοι εστιάζουν στο να είναι ευτυχισμένοι. Σκέφτονται την ευτυχία, ακόμα και σε στιγμές που νιώθουν ευτυχισμένοι. Όταν δεν είναι ευτυχισμένοι, νομίζουν ότι αποτυγχάνουν. Ως αποτέλεσμα, όταν έρχονται αντιμέτωποι με αρνητικά συναισθήματα τείνουν να παλεύουν και να αξιολογούν τον εαυτό τους ως σχετικά δυστυχισμένο.
  2. Άλλοι επικεντρώνονται στο να παραμείνουν θετικοί. Ψάχνουν τρόπους να νιώθουν και να παραμείνουν θετικοί. Δομούν την ημέρα τους γύρω από τα θετικά και την αποφυγή των αρνητικών. Ως αποτέλεσμα, όταν συμβαίνουν πράγματα, τείνουν να βλέπουν τα αρνητικά συναισθήματα ως μέρος της ζωής.

Γιατί είναι καλύτερα να παραμένουμε θετικοί

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Experimental Psychology διαπίστωσε ότι η συναισθηματική ποικιλομορφία – η ποικιλία και η αφθονία των συναισθημάτων που βιώνουν οι άνθρωποι – είναι ο καλύτερος προγνωστικός παράγοντας της ψυχικής και σωματικής υγείας. Παραδόξως, αν θέλεις να είσαι πιο χαρούμενος, μερικές φορές χρειάζεται να νιώσεις λίγο λυπημένος. Και αυτό μην σε τρομάζει.

Υπάρχουν τρόποι για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα και να μετατρέψεις τα αρνητικά συναισθήματά σου σε δράση. ‘Αλλωστε δεν μπορείς να ελέγξεις τι σου συμβαίνει, αλλά μπορείς να ελέγξεις τον τρόπο με τον οποίο αντιδράς.

Στροφή στην αισιοδοξία

Γιατί είναι τόσο δύσκολη η αλλαγή; Γιατί μπορεί να μας τρομάζει. Είναι άλλωστε φυσικό να φοβόμαστε το άγνωστο.

Εάν πρέπει κάτι να αλλάξει, δείτε το θετικά. Ως μια ευκαιρία να ζήσετε τη ζωή που πάντα ονειρευόσασταν. Με περισσότερη χαρά, ενθουσιασμό και δυνατότητες.

Οι αισιόδοξοι άνθρωποι ελπίζουν ενώ παράλληλα παραμένουν ρεαλιστές. Αναμφίβολα, περνούν στρεσογόνες στιγμές αλλά αποφεύγουν το… δράμα, εστιάζουν στο μέλλον, θέτουν φιλόδοξους στόχους, αναγνωρίζουν τα εμπόδια και χαίρονται διπλά όταν φτάνουν στην «κορυφή του βουνού».