Τα τελευταία χρόνια πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι λίγη βρωμιά μπορεί να έχει οφέλη για τη συνολική υγεία του οργανισμού. Άνθρωποι που ζουν στην ύπαιθρο, σε φάρμες και αγροκτήματα, περιτριγυρισμένα από ζώα και σκόνη γεμάτη βακτήρια, εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά αλλεργιών, άσθματος και νόσου του Crohn, ενώ παρουσιάζουν ανοσοποιητικά συστήματα ανθεκτικά στο στρες με μικρότερο κίνδυνο για ψυχική ασθένεια, σε σχέση με τους κατοίκους των πόλεων χωρίς κατοικίδια. Ίσως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εκτίθενται περισσότερο σε διάφορα μικρόβια.

Ειδικότερα, από τη δεκαετία του 1970, οι επιστήμονες μίλησαν για το βακτήριο Mycobacterium vaccae, το οποίο ζει στο χώμα και αποδείχθηκε ότι συμβάλλει στην καταπολέμηση του στρες. Παράλληλα, δεν είναι τυχαία η συνεχής ενασχόληση του κλάδου της υγείας και των ανθρώπων με τα ευεργετικά οφέλη των προβιοτικών στο εντερικό μικροβίωμα και τη συνολική μας υγεία.

Φιλανδική έρευνα αποκάλυψε ότι στις αστικές βρεφονηπιακές μονάδες όπου είχαν δημιουργηθεί μικρές δασικές επιφάνειες, τα παιδιά είχαν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα και πιο υγιές μικροβίωμα, καθώς και ευεργετικά βακτήρια για δύο χρόνια αργότερα. Φυσικά, ακόμα και οι ενήλικες μπορούν να επωφεληθούν από τα βακτήρια που ζουν στο χώμα.

Απολαύστε ελεύθερα τη φύση

Οι φυσιολατρικές δραστηριότητες αποτελούν τη διέξοδό σας για να βελτιώσετε την υγεία σας. Επιδοθείτε σε ποδήλατο βουνού και πεζοπορία, ώστε να έρθετε σε επαφή με τη φύση. Αγγίξτε τα δέντρα, την πέτρα και το χώμα, μυρίστε τους καρπούς και τα άνθη, βυθιστείτε στους ήχους του δάσους.

Κι αν στον δρόμο σας συναντήσετε κάποιο γάργαρο ρυάκι, βγάλτε τα παπούτσια σας και βουτήξτε στο νερό μέχρι να δροσιστούν τα πόδια σας και να νιώσετε έντονα τη λάσπη και τα πετραδάκια. Είναι αξιοσημείωτο ότι η Υπηρεσία Δασών προσκαλεί τους πολίτες σε εθελοντισμό για τη συντήρηση μονοπατιών και για αρχαιολογικές ανασκαφές.

Φτιάξτε τον δικό σας κήπο

Ο κήπος έχει συνδεθεί άρρηκτα με τη μείωση του άγχους και τη βοήθεια σε περιπτώσεις κατάθλιψης.

Ασχοληθείτε με το χώμα ακόμα και στο μπαλκόνι σας με δυο – τρεις γλάστρες. Μπορείτε επίσης να φυτέψετε όσα σας αρέσουν να τρώτε και είναι εφικτό να ευδοκιμήσουν.

Πώς θα σας φαινόταν να τρώτε τις δικές ντομάτες ή φράουλες ή να χρησιμοποιείτε στο φαγητό και τα ροφήματα τα δικά σας βότανα όπως βασιλικό και δυόσμο;

Προγραμματίστε διακοπές στη φύση

Σκεφτείτε τις διακοπές σας υπό άλλο πρίσμα. Ο στόχος είναι να βρίσκεστε όσο πιο κοντά στη φύση γίνεται.

Δοκιμάστε λοιπόν να κάνετε κάμπινγκ σε κάποια παραλία ή στο βουνό. Αν πάλι δεν σας αρέσει η επιλογή της σκηνής, υπάρχουν φανταστικές φάρμες και αγροκτήματα σε όλη την Ελλάδα, που θα σας προσφέρουν την απαραίτητη  επαφή με τη φύση.

Αποκτώντας ανάλογες συνήθειες, εκτίθεστε περισσότερο στα ποικίλα μικρόβια της φύσης, βελτιώνοντας το εντερικό σας μικροβίωμα και ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σας.

Τελικά, η φροντίδα της υγείας μας πολλές φορές δεν θέλει κόπο

Είναι τόσο εύκολο να προφέρουμε στο σώμα μας όσα χρειάζεται, και τις περισσότερος φορές αυτό εμπεριέχει και απόλαυση.

Μην ταλαιπωρείτε, λοιπόν, το μυαλό σας πολύ για το αν θα λερωθείτε και ακουμπήσει άμμος και χώμα στο σώμα και το πρόσωπό σας. Τα βακτήρια και τα μικρόβια της φύσης κάνουν καλό!