Όλοι μας στην εφηβεία είχαμε παραπονεθεί για τα σπυράκια της ακμής, που αλλοίωναν την εμφάνισή μας και μείωναν την αυτοπεποίθησή μας στην ευαίσθητη αυτή ηλικία. Δεν γνωρίζαμε τότε, ότι η ακμή είναι μια κοινή δερματική πάθηση που επηρεάζει τους περισσότερους ανθρώπους, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Δημιουργείται κυρίως λόγω των αλλαγών στα επίπεδα ορμονών κατά την εφηβεία. Άλλοι παράγοντες που είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία της ακμής είναι:

Υπερβολική παραγωγή σμήγματος: Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, οι ορμονικές αλλαγές, ειδικά η αυξημένη παραγωγή τεστοστερόνης, μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική παραγωγή σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες του δέρματος.
Εξάπλωση βακτηριδίων: H υπερβολική παραγωγή σμήγματος, μπορεί να προκαλέσει μερική ή ολική φραγή των πόρων του δέρματος, κάνοντάς τους ευάλωτους σε μολύνσεις από βακτήρια.
Φλεγμονή: Η μόλυνση από βακτήρια στους πόρους προκαλεί φλεγμονή, που εκδηλώνεται με κόκκινα, ερεθισμένα σπυράκια.
Απολέπιση του δέρματος: Η ακμή μπορεί επίσης να προκληθεί από την υπερβολική απολέπιση του δέρματος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε φραγμό των πόρων.

Η ακμή παρόλο που θεωρείται ασθένεια των εφήβων, μπορεί κάλλιστα να επηρεάσει και τους ενήλικες. Για την αντιμετώπιση ακμής, χρειάζεται σωστή φροντίδα του δέρματος με τη χρήση εξειδικευμένων προϊόντων, που μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο και τη μείωση των συμπτωμάτων της.
Επειδή συχνά μας ρωτούν για το μακιγιάζ στην περίπτωση ακμής, οι ειδικοί λένε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μακιγιάζ για να καλύψετε τυχόν ατέλειες προσώπου και ερεθισμούς. Ας δούμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για το πώς να εφαρμόσετε το μακιγιάζ σας όταν έχετε ακμή:

1. Καθαρισμός του προσώπου: Πάντα να ξεκινάτε με καθαρό πρόσωπο. Χρησιμοποιήστε απαλό καθαριστικό προσώπου που δεν θα ερεθίσει περισσότερο το δέρμα.
2. Ενυδάτωση: Χρησιμοποιήστε μια ελαφριά, μη-λιπαρή ενυδατική κρέμα για την ακμή που θα προσφέρει την απαραίτητη ενυδάτωση στο πρόσωπο σας πριν από το μακιγιάζ.
3. Make-up για ακμή: Για τον έλεγχο της ακμής, επιλέξτε μια βάση μακιγιάζ που είναι κατάλληλη για την ακμή. To υγρό make-up υψηλής κάλυψης Toleriane Corrective Fluid Foundation make-up της La Roche-Posay συνίσταται από δερματολόγους για τέλεια κάλυψη μακράς διάρκειας έως και 16 ώρες. Το συγκεκριμένο make-up καλύπτει πλήρως ερυθρότητα, ατέλειες, ουλές και σημάδια. Έχει λεπτόρρευστη, μη λιπαρή, πολύ εύπλαστη υφή που επιτρέπει την εφαρμογή περισσότερων στρώσεων χωρίς βαρύ αποτέλεσμα για ομοιόμορφη επιδερμίδα. Με αντηλιακό δείκτη SPF25, προστατεύει το δέρμα από τις ακτίνες UVB και το οξειδωτικό στρες. Είναι διαθέσιμο σε 6 αποχρώσεις, για κάθε τόνο επιδερμίδας.
4. Πούδρα: Χρησιμοποιήστε μια λεπτή στρώση πούδρας για να φιξάρετε το μακιγιάζ. Επιλέξτε πούδρα που δεν περιέχει περιττά συστατικά που μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα.
5. Ελαφρύ μακιγιάζ: Προτιμήστε ελαφρύ μακιγιάζ, αποφύγετε τα πολύ παχιά προιόντα ή αυτά που λαμπυρίζουν, καθώς μπορεί να τονίσουν τις ατέλειες προσώπου.
6. Αφαίρεση μακιγιάζ: Είναι εξαιρετικά σημαντικό, να αφαιρείτε το μακιγιάζ καθημερινά, χρησιμοποιώντας ένα απαλό καθαριστικό. Αυτό βοηθάει στην πρόληψη περαιτέρω ερεθισμών.
Κατά την εφαρμογή του μακιγιάζ, παρακολουθείτε την αντίδραση της επιδερμίδας σας και αποφεύγετε προϊόντα που σας προκαλούν ερεθισμούς.