Εξάψεις, νυχτερινή εφίδρωση, εναλλαγές στη διάθεση, αλλαγές στην επιθυμία για σεξ… Αυτά είναι μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση. Επίσης συνδέεται συχνά με ψυχολογικές αλλαγές, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους, που μπορεί να αποδοθεί και στις ορμονικές αλλαγές σε συνδυασμό με εκείνες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής. Η απώλεια βάρους στην εμμηνόπαυση μπορεί να είναι μια δύσκολη υπόθεση, αλλά όχι ακατόρθωτη και οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε.
7 συμβουλές για απώλεια βάρους στην εμμηνόπαυση
Υγιεινή διατροφή
Όπως σε κάθε άλλη προσπάθεια απώλειας βάρους, η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική. Εντάξτε στην διατροφή σας λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και επιλέξτε πηγές άπαχης πρωτεΐνης. Παράλληλα βγάλτε από τη διατροφή σας υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα μπισκότα, τα πατατάκια, τα ροφήματα με έξτρα ζάχαρη.
Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να σας ωφελήσει, καθώς επικεντρώνεται στα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, λαχανικά και φρούτα, δηλαδή τρόφιμα γεμάτα θρεπτικά συστατικά, που ενισχύουν το αίσθημα κορεσμού.
Σωματική άσκηση
Αφιερώστε μερικά λεπτά την εβδομάδα σε καρδιοαναπνευτικές δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το τρέξιμο και το ποδήλατο, οι οποίες βοηθούν να κάψετε θερμίδες και να δημιουργήσετε θερμιδικό έλλειμμα. Συνδυάστε αυτές τις δραστηριότητες και με μερικές προπονήσεις ενδυνάμωσης για να αυξήσετε τη μυϊκή σας μάζα, η οποία με την σειρά της μπορεί να ενισχύσει τον μεταβολισμό σας.
Μείνετε ενυδατωμένοι
Η επαρκής ενυδάτωση συμβάλλει στην καλύτερη πέψη, μειώνοντας τις πιθανότητες φουσκώματος και δυσκοιλιότητας, τα οποία συχνά υπάρχουν στην εμμηνόπαυση. Ωστόσο αποφύγετε τα ροφήματα με ζάχαρη, καθώς μπορεί να καταναλώσετε έξτρα θερμίδες χωρίς να το καταλάβετε.
Διαχείριση του στρες
Για μια πετύχημένη απώλεια βάρους στην εμμηνόπαυση, η διαχείριση του στρες είναι σημαντική. Γιατί; Αρχικά το άγχος αυξάνει την κορτιζόλη, ορμόνη του στρες που οδηγεί στην αύξηση λίπους στο σώμα, κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς. Επίσης το άγχος μπορεί να οδηγήσει και σε συναισθηματική κατανάλωση τροφής.
Για τους λόγους αυτούς λοιπόν, βρείτε τεχνικές που σας βοηθούν όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα και οι τεχνικές γείωσης. Επίσης κοιμηθείτε αρκετά έτσι ώστε να ρυθμίσετε τις ορμόνες της πείνας.
Εντάξτε στην διατροφή σας καλά λιπαρά
Τα καλά λιπαρά, που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως το ελαιόλαδο,τα ψάρια, τους σπόρους και τα καρύδια “θωρακίζουν” την υγεία συνολικά. Εντάξτε σε κάθε γεύμα μια πηγή καλών λιπαρών και παράλληλα προσπαθήστε να μειώσετε την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, τα οποία βρίσκονται σε τηγανητά και επεξεργασμένα τρόφιμα.
Ζητήστε υποστήριξη από το περιβάλλον σας
Κι όμως, ο κοινωνικός σας κύκλος μπορεί να παίξει ρόλο στις προσπάθειές σας, καθώς μπορούν να σας δώσουν επαρκές κίνητρο για να συνεχίσετε την προσπάθεια σας. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα πηγαίνετε παρέα για περπάτημα, ότι η οικογένεια σας θα κατανοεί τις διατροφικές σας ανάγκες αλλά και οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε αυτή περίοδο.
Κάντε τακτικούς ιατρικούς ελέγχους
Οι τακτικοί ιατρικοί έλεγχοι θα σας βοηθήσουν να έχετε μια εικόνα σχετικά με τα επίπεδα των ορμονών σας αλλά και την μεταβολική σας υγεία. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να κάνετε τις απαιτούμενες αλλαγές έτσι ώστε να φτάσετε τον στόχο σας.