Την επιστημονική επιμέλεια της έκδοσης υπογράφουν οι καθηγητές Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Γιάννης Βούλγαρης και Σωτήρης Ριζάς.
Πολύτιμο αρχειακό υλικό από την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ και την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ συμπληρώνουν την αποτύπωση μιας εποχής πολιτικών ζυμώσεων και της δημιουργίας του κόμματος που έμελλε τα επόμενα χρόνια να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου.
Στο βιβλίο γράφουν οι :
- Σωτήρης Ριζάς, Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Έρευνας Ιστορίας Νεώτερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών : «ΑΝΤΙ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ Νέα Δημοκρατία: Μια νέα Κεντροδεξιά για τη Δημοκρατία της Μεταπολίτευσης»
- Κωνσταντίνος Τασούλας ,Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων : «Νέα Δημοκρατία: 50 χρόνια στην υπηρεσία της διάρκειας, της σταθερότητας και του ρεαλισμού. Γιατί «μὴ τὴν Πλάτωνος Πολιτείαν ἔλπιζε!».
- Σπύρος Βλαχόπουλος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ : «Οι ιδεολογικές αρχές της Νέας Δημοκρατίας στο Σύνταγμα του 1975.
- Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου, καθηγήτρια Ιστορίας και Διεθνών Σχέσεων, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς: «Νέα Δημοκρατία: ένα κόμμα της Μεταπολίτευσης»
- Λυκούργος Κουρκουβέλας, επίκουρος καθηγητής, Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων ΕΚΠΑ : «Η ιδεολογία της Νέας Δημοκρατίας»
- Ιωάννης Κ. Φίλανδρος, ιστορικός : «Ο μετασχηματισμός της Νέας Δημοκρατίας: Από τη δεκαετία του ’70 στη δεκαετία του ’80»
- Αντώνης Κλάψης, αναπληρωτής καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου : «Το Πρώτο και το Δεύτερο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας
- Σπύρος Δραΐνας, ιστορικός : «Καραμανλής-Παπανδρέου: Στιγμιότυπα από μια πολυκύμαντη σχέση»
- Βαγγέλης Κούμπουλης, υποψήφιος διδάκτορας Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ : «Το δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου 1974. Το τέλος του Εθνικού Διχασμού και η οριστική λύση στο Πολιτειακό»
- Μανόλης Κούμας, επίκουρος καθηγητής Ιστορικού Τμήματος ΕΚΠΑ: «Η εξωτερική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας»
- Βένη Μουζακιάρη, διδάκτωρ του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας : «Νέα Δημοκρατία: Μια ιστορία 50 χρόνων»
- Γιάννης Κωνσταντινίδης, αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας : «Ποιος είναι λοιπόν ο ψηφοφόρος της Νέας Δημοκρατίας;».
Η ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας εγκαινιάζει μια εποχή που είχε ήδη δημιουργηθεί στην κοινωνία η ανάγκη της ύπαρξης ισχυρών και δημοκρατικών κομμάτων αρχών που θα μπορούσαν να εγγυηθούν την πολιτική σταθερότητα του τόπου.
Όπως σημειώνει ιστορικά και ο πρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας ο Κωνσταντίνος Καραμανλής την ημέρα ίδρυσης της Νέας Δημοκρατίας (τυπικά 4 Οκτωβρίου 1974) μιλά «για τους απαραίτητους όρους ύπαρξης μιας υγιούς δημοκρατίας – ήπιο πολιτικό κλίμα και κατάλληλοι θεσμοί, σε αντίθεση με την πολιτική αστάθεια. Μάλιστα, υπενθυμίζοντας την ταραγμένη πολιτική ιστορία με τα κινήματα, τις δικτατορίες και τους εμφυλίους, είπε πως η πολιτική σταθερότητα αφορά περιόδους μόνο φωτεινών διαλειμμάτων»
Επίσης «στις 5 Μαΐου του 1979, στο πρώτο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, στη Χαλκιδική, ο Καραμανλής τόνισε πάλι τη σημασία της διάρκειας στην πολιτική προσπάθεια: «Με το συνέδριο αυτό πραγματοποιείται παλιά και μόνιμη επιθυμία μου: να οργανωθεί δημοκρατικά το κόμμα. Είμαι βέβαιος ότι η οργάνωση αυτή θα αποτελέσει εγγύηση για τη μακροβιότητα και τη συνοχή του κόμματός μας. Η πρωτοβουλία που αναλαμβάνει σήμερα η Νέα Δημοκρατία είναι πράγματι ιστορική, όχι μόνον για το Κόμμα μας, αλλά γενικότερα για τον τόπο. Γιατί κάνει πράξη αυτό που επί 150 χρόνια αποτελούσε στην Ελλάδα προσδοκία απραγματοποίητη. Και γιατί δίνει το παράδειγμα για τη δημιουργία πολιτικών οργανισμών δημοκρατικά συντεταγμένων, στη θέση των βραχύβιων προσωπικών κομμάτων».
Το βιβλίο της σειράς «ΒΗΜΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» : «1974-2024. Νέα Δημοκρατία – Η Κεντροδεξιά της Μεταπολίτευσης» κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή 6 Οκτωβρίου με το ΒΗΜΑ.