Πόσες φορές έχεις σκεφτεί αν κάποιος σου λέει την αλήθεια ή… σου λέει ψέματα;

Σύμφωνα με τον Αμερικανό δικηγόρο Jefferson Fisher, που ειδικεύεται σε υποθέσεις δικαστηρίων, υπάρχει ένας απλός αλλά αποκαλυπτικός τρόπος να εντοπίσεις το ψέμα — και συχνά κρύβεται σε μία μόνο λέξη.

Οι δυο λέξεις που προδίδουν ότι κάποιος λέει ψέματα

Μιλώντας στο podcast The Diary of a CEO, ο Fisher εξηγεί πως λέξεις όπως «ποτέ» και «πάντα» είναι συχνά σημάδια υπερβολής, άρα και πιθανής αναλήθειας.

«Όταν κάποιος λέει «ποτέ δεν στέλνω μηνύματα όταν οδηγώ», ακούγεται απόλυτος. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι το έχουν κάνει τουλάχιστον μία φορά», τονίζει. «Αυτού του τύπου οι υπερβολές είναι το πρώτο καμπανάκι ότι κάτι δεν πάει καλά».

Ο έμπειρος δικηγόρος επισημαίνει ακόμη ένα κοινό μοτίβο στους ψεύτες: η γρήγορη, σχεδόν αντανακλαστική απάντηση. «Οι άνθρωποι που λένε ψέματα συχνά απαντούν απότομα, και μετά προσπαθούν να «μαζέψουν» τα λόγια τους. Θα πουν «εντάξει, μερικές φορές το κάνω», όταν συνειδητοποιήσουν ότι το «ποτέ» δεν στέκει» λέει χαρακτηριστικά.

Η άποψή του βρίσκει σύμφωνη και την επιστημονική κοινότητα.

Ο καθηγητής ψυχολογίας Aldert Vrij, ειδικός στην ανίχνευση ψεύδους από το Πανεπιστήμιο του Portsmouth, εξηγεί ότι το ψέμα απαιτεί μεγαλύτερη πνευματική προσπάθεια από την αλήθεια. «Ο εγκέφαλος καταπονείται επειδή πρέπει να κατασκευάσει μια ψεύτικη ιστορία και ταυτόχρονα να θυμάται τι έχει πει, ώστε να μην πέσει σε αντιφάσεις» εξηγεί.

Η λύση; Ένα απλό τέχνασμα. Ο Vrij προτείνει να ζητήσετε από το άτομο να κάνει και μια δεύτερη εργασία ταυτόχρονα – για παράδειγμα να περπατά ή να λύνει έναν υπολογισμό. Η πνευματική πίεση αυξάνεται και το ψέμα, συνήθως, καταρρέει.