Αυτή την Κυριακή 11 Μαϊου το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί τον δεύτερο τόμο του βιβλίου του σημαντικού ιστορικού Norman Davies «Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ». Η έκδοση περιλαμβάνεται στη σειρά βιβλίων που προσφέρει ΤΟ ΒΗΜΑ στους αναγνώστες με θέμα τα 80 χρόνια από το τέλος του πιο καταστροφικού πολέμου στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Ο Norman Davies με το έργο του «Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ» κάνει μια συνολική προσέγγιση της έναρξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τις πολυεπίπεδες συγκρούσεις που προέκυψαν, τους ηγέτες των χωρών που ενεπλάκησαν αλλά και το τέλος του φασισμού. Ο Davies με ιστορικά δεδομένα επιχειρεί να τονίσει ότι ο πόλεμος ήταν ένας αγώνας επικράτησης των δύο περισσότερο ολοκληρωτικών καθεστώτων του 20ού αιώνα: Του Ναζισμού και του Σταλινισμού και να δώσει τα απαραίτητα αντίδοτα απέναντι στην κρατούσα μέχρι πρόσφατα άποψη ότι ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν μια απλή, μονοδιάστατη σύγκρουση μεταξύ των ναζί και των «γενναίων υπερασπιστών της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης». Και διατρανώνει, απέναντι κυρίως στο «δυτικό κοινό», ότι οποιοσδήποτε σκεπτόμενος πολίτης «δεν μπορεί να δεχτεί με εντιμότητα ότι και οι δυτικές μέθοδοι διεξαγωγής του πολέμου ήταν κάτι άλλο εκτός από ειδεχθείς».
Ο ίδιος επισημαίνει στο προλογικό του κείμενο ότι «στο παρελθόν, εγώ ο ίδιος είχα αντιρρήσεις για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται συχνά αντιληπτή η ευρωπαϊκή Ιστορία, με αποκλειστική αναφορά στις Μεγάλες Δυνάμεις. Όμως αυτή τη φορά, είχα την αίσθηση ότι έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στο σκοπό του επανακαθορισμού της δομής της σύγκρουσης και στις αναλογίες των κύριων συστατικών της.
Κάθε έθνος που συμμετείχε στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έχει τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα. Βρετανοί και Αμερικανοί, Γερμανοί και Ιταλοί, Γάλλοι και Ολλανδοί, Ρώσοι και Πολωνοί, Εβραίοι και πολλοί άλλοι, όλοι τονίζουν τις εμπειρίες του δικού τους λαού. Εσκεμμένα ή μη, όλοι υποβιβάζουν τη διαφορετικότητα των εμπειριών και εμποδίζουν την παρουσίαση ενός μεγάλου πανοράματος. Δυσχεραίνουν τη συνολική θέαση. Αυτό, δεδομένης της ανθρώπινης φύσης, είναι αναπόφευκτο. Ωστόσο, γεγονός παραμένει ότι το όλο είναι σημαντικότερο του μέρους. Κάθε προσπάθεια εξέτασης ενός μέρους της εικόνας θα έπρεπε να συνοδεύεται από το ευρύτερο πλαίσιο εντός του οποίου μπορεί να τοποθετηθεί ή και να προηγείται αυτό το πλαίσιο της επιμέρους εξέτασης».
Η ελληνική έκδοση που προσφέρεται σε ένα σκληρόδετο πολυτελκή τόμο από το ΒΗΜΑ περιλαμβάνει χαρτογραφικό και φωτογραφικό υλικό, καθώς και ευρετήριο προσώπων και τοπωνυμίων.