Νέα μελέτη από τους ερευνητές του UCLA Health Jonsson Comprehensive Cancer Center, υποστηρίζει ότι η τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα μπορούσε να συμβάλλει στον εντοπισμό των καρκίνων του μαστού, που αναπτύσσονται στο μεσοδιάστημα των προγραμματισμένων μαστογραφιών, πριν εξελιχθούν σε πιο προχωρημένα και δύσκολα αντιμετωπίσιμα στάδια.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of the National Cancer Institute, η τεχνητή νοημοσύνη είχε την δυνατότητα να εντοπίζει νωρίτερα τους «μαστογραφικά ορατούς» τύπους καρκίνου, κατά τον αρχικό έλεγχο.

Αυτοί περιλαμβάνουν όγκους που είναι ορατοί στις μαστογραφίες αλλά δεν εντοπίζονται από τους ακτινολόγους ή έχουν ανεπαίσθητες ενδείξεις που διαφεύγουν της ανθρώπινης προσοχής ή βρίσκονται κάτω από το όριο ανίχνευσης.

Αυτή η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να οδηγήσει δυνητικά σε πιο αποτελεσματικές πρακτικές προληπτικού ελέγχου, έγκαιρη θεραπεία και συνολικά καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα για τους ασθενείς.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στον προσυμπτωματικό έλεγχο θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του αριθμού των καρκίνων του μαστού, που εμφανίζονται μεταξύ των τακτικών μαστογραφιών, κατά 30%.

«Το εύρημα αυτό είναι σημαντικό επειδή αυτοί οι τύποι καρκίνου θα μπορούσαν να εντοπιστούν νωρίτερα, όταν ο καρκίνος είναι ευκολότερο να αντιμετωπιστεί» δήλωσε η Δρ Tiffany Yu, επίκουρη καθηγήτρια Ακτινολογίας στην Ιατρική Σχολή David Geffen του UCLA και πρώτη συγγραφέας της μελέτης.

«Για τους ασθενείς, η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου μπορεί να κάνει τη διαφορά. Μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερο επιθετική θεραπεία και να βελτιώσει τις πιθανότητες καλύτερης έκβασης» εξηγεί η ίδια.

Η συμβολή της AI στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού

Για να καταλήξουν σε αυτά τα ευρήματα, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από σχεδόν 185.000 μαστογραφίες μεταξύ 2010-2019 που περιλάμβαναν τόσο ψηφιακές μαστογραφίες (2D) όσο και ψηφιακές τομοσυνθέσεις μαστού (3D). Από τα δεδομένα, οι ερευνητές εξέτασαν 148 περιπτώσεις όπου μια γυναίκα διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού στο μεσοδιάστημα μεταξύ των τακτικών μαστογραφιών.

Στη συνέχεια, οι ακτινολόγοι εξέτασαν αυτές τις περιπτώσεις για να προσδιορίσουν γιατί ο καρκίνος δεν εντοπίστηκε νωρίτερα. Στη συνέχεια, οι ερευνητές εφάρμοσαν λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης στις αρχικές μαστογραφίες προσυμπτωματικού ελέγχου που πραγματοποιήθηκαν πριν από τη διάγνωση του καρκίνου, για να διαπιστώσουν αν θα μπορούσε να ανιχνεύσει ανεπαίσθητες ενδείξεις των όγκων που είχαν διαφύγει της ανθρώπινης προσοχής κατά τις αρχικές εξετάσεις ή εάν τουλάχιστον θα τις χαρακτήριζε ύποπτες.

Το AI εργαλείο βαθμολόγησε κάθε μαστογραφία από το 1 έως το 10 ως προς τον κίνδυνο καρκίνου. Βαθμολογία 8 ή υψηλότερη θεωρήθηκε ως δυνητικά ανησυχητική. Στα βασικά ευρήματα περιλαμβάνονται:

  • Σύμφωνα με τους ερευνητές, η τεχνητή νοημοσύνη «ξεχώρισε» το 76% των μαστογραφιών που αρχικά είχαν θεωρηθεί φυσιολογικές, αλλά αργότερα συνδέθηκαν με καρκίνο του μαστού.
  • Φάνηκε να εντοπίζει το 90% των περιπτώσεων σφάλματος στην ανάγνωση, όπου ο καρκίνος ήταν μεν ορατός στη μαστογραφία, αλλά δεν είχε εντοπιστεί ή είχε παρερμηνευτεί.
  • Για τους καρκίνους που ήταν κρυφοί ή εντελώς αόρατοι στη μαστογραφία, η τεχνητή νοημοσύνη φάνηκε να «ξεχωρίζει» το 69% των περιπτώσεων.
  • Ωστόσο, φάνηκε κάπως λιγότερο αποτελεσματική στον εντοπισμό των καρκίνων που δεν υπήρχαν κατά τη στιγμή του ελέγχου αλλά αναπτύχθηκαν αργότερα, επισημαίνοντας περίπου το 50% αυτών.

«Ενώ είχαμε μερικά καλά αποτελέσματα, είδαμε επίσης πολλές ανακρίβειες της τεχνητής νοημοσύνης και ζητήματα που πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω σε πραγματικές συνθήκες» δήλωσε η Δρ Hannah Milch, επίκουρη καθηγήτρια Ακτινολογίας στην Ιατρική Σχολή David Geffen και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Χρειαζόμαστε μεγαλύτερες μελέτες για να κατανοήσουμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης στην πράξη και να απαντηθούν βασικά ερωτήματα, καταλήγουν οι ερευνητές.