Ο ύπνος είναι σημαντικός για τη διατήρηση της σωματικής και ψυχικής μας υγείας. Επηρεάζει κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας, όσο και αν δεν το καταλαβαίνουμε. Το πόσες ώρες κοιμόμαστε έχει να κάνει με την κούραση ή τη συνήθειά μας, όμως νέα έρευνα έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα, αναφέροντας ότι έχει σχέση και με τη χώρα που ζούμε.
Ο ύπνος ως στοιχείο πολιτισμού
Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, η ιδανική ποσότητα ύπνου μπορεί να εξαρτάται από το πού ζούμε, καθώς οι πολιτιστικές συνήθειες μιας χώρας μπορούν να διαμορφώσουν ακόμη και τη διάρκεια ύπνου των πολιτών της.
Η εν λόγω έρευνα εξέτασε τη μέση διάρκεια ύπνου μεταξύ των χωρών που συμμετείχαν. Αυτές ήταν 20 και τα ευρήματα ήταν αποκαλυπτικά, αφού έδειξαν σημαντικές διαφορές ανάμεσά τους. Τα δεδομένα προήλθαν από άτομα στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και τη Νότια Αμερική.
Στην Ιαπωνία δεν κοιμούνται πολύ
Μεταξύ άλλων, βρέθηκε ότι ο μέσος όρος ύπνου στην Ιαπωνία ήταν 6 ώρες και 18 λεπτά, ο μικρότερος από ό,τι σε όλες τις υπόλοιπες χώρες, ενώ στη Γαλλία ήταν ο μεγαλύτερος, για την ακρίβεια 7 ώρες και 52 λεπτά. Σε άλλες ήταν κάπου ενδιάμεσα, όπως για παράδειγμα στον Καναδά, που ήταν 7 ώρες και 27 λεπτά.
Από την ανάλυση δεδομένων ύπνου και αποτελεσμάτων υγείας για τα σχεδόν 5.000 άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα, διαπιστώθηκε ότι οι ώρες ύπνου που απαιτούνται για καλή υγεία διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με τις πολιτισμικές παραδόσεις, αμφισβητώντας την κοινή πεποίθηση ότι όλοι χρειαζόμαστε την ίδια ποσότητα ύπνου.
Το συμπέρασμα της μελέτης υποδεικνύει ότι οι συστάσεις για τον ύπνο προσαρμόζονται με βάση τις πολιτισμικές παραδόσεις, αναφέρουν οι ερευνητές, ενώ προσθέτουν ότι δεν υπάρχει μια ποσότητα ύπνου που να ταιριάζει απόλυτα σε όλους.
Λιγότερος ύπνος, χειρότερη υγεία;
Η μελέτη επιβεβαίωσε προηγούμενα ευρήματα που δείχνουν ότι ο μέσος χρόνος ύπνου μπορεί να διαφέρει σημαντικά από χώρα σε χώρα. Υπήρχαν, επίσης, κάποιες παλαιότερες μελέτες που έχουν βρει κάποιες συνδέσεις μεταξύ μικρότερης διάρκειας ύπνου και κακών αποτελεσμάτων στην υγεία.
Ωστόσο, στην παρούσα έρευνα διερευνήθηκε διεξοδικά το αν οι άνθρωποι από χώρες με μικρότερη διάρκεια ύπνου έχουν χειρότερη υγεία και οι μελετητές δεν βρήκαν καμία απόδειξη ότι οι άνθρωποι σε χώρες που ανέφεραν ως συνήθεια λιγότερο ύπνο ήταν λιγότερο υγιείς από εκείνους σε χώρες που ανέφεραν ως συνήεια περισσότερο ύπνο.
Μάλιστα, διαφαίνεται πως οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν περίπου όσο «επιτάσσουν» οι πολιτιστικές τους συνήθειες για τη διάρκεια του ύπνου, έχουν καλύτερη συνολική υγεία, έναντι όσων δεν έκαναν το ίδιο.
Αυτό δείχνει πόσο σημαντικό είναι το πολιτιστικό πλαίσιο και πώς αυτό μπορεί να διαμορφώσει συνήθειες, που αφορούν στην καθημερινότητα και την υγεία ενός ανθρώπου. Παράλληλα, τονίζει τη διαφορετικότητα μεταξύ των πολιτισμών ανά τον κόσμο, που υπογραμμίζει τη μοναδικότητά τους.
Οι ερευνητές, επίσης, ανακάλυψαν κάτι ενδιαφέρον. Ότι και στις 20 χώρες, οι άνθρωποι φαίνεται να κοιμούνται τουλάχιστον μία ώρα λιγότερο από ό,τι θεωρείται ιδανικό για τον πολιτισμό τους.
Η έρευνα τονίζει τη σημασία της εξέτασης του πολιτιστικού πλαισίου, όταν δίνονται συστάσεις για τον ύπνο. Ωστόσο, είτε είμαστε από την Ελλάδα, είτε από τις ΗΠΑ, είτε από την Αργεντινή, σημασία έχει να προσπαθούμε να κοιμόμαστε τόσες ώρες όσες χρειάζεται ο οργανισμός μας, για να χορταίνει ύπνο και να μπορεί να λειτουργεί όσο γίνεται πιο ομαλά, σε σωματικό, διανοητικό και ψυχικό επίπεδο.