Σε μια καθημερινότητα που καταπονεί το  σώμα και το πνεύμα των σύγχρονων ανθρώπων ακόμη και κατά τις ώρες του ύπνου, όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που καταφεύγουν, παράλληλα με το γιατρό τους, σε συμπληρωματικές θεραπείες για να ανακουφιστούν ή να θεραπευτούν.  Σκληρά εργαζόμενοι, επιχειρηματίες με άγχη, αϋπνίες ή πόνους στο μυοσκελετικό, υπογόνιμα ζευγάρια, καπνιστές ή άτομα με άλλων ειδών εξαρτήσεις, ψάχνουν αυτή τη διαφορετική θεραπευτική οδό που θα επιταχύνει την ίαση, συνήθως συμπληρωματικά με ό,τι συστήνει η κλασική Ιατρική.

Συναντήσαμε έναν από τους πιο δημοφιλείς θεραπευτές της Αθήνας, που στο ιατρείο του αντιμετωπίζει καθημερινά δεκάδες ανθρώπους, ανακουφίζοντάς τους από τον πόνο ή τη φλεγμονή ακόμη και μέσα σε λίγες συνεδρίες των 20 λεπτών, με εργαλεία του τις βελόνες. Ο Σταύρος Ψαρουλάκης έχει υπάρξει επί σειρά ετών μαθητής, αλλά έχει διδάξει και μαζί με τον Ιάπωνα κρανιοβελονιστή Yamamoto στην μέθοδο YNSA (Yamamoto New Scalp Acupuncture), η οποία βοηθά στην αντιμετώπιση μιας ευρείας κλίμακας νευρολογικών και ορθοπεδικών παθήσεων, χρόνιους πόνους του μυοσκελετικού συστήματος, ημικρανίες, πονοκεφάλους, νευραλγία του τριδύμου, εμβοές tinnitus, ιγμορίτιδα, αυτοάνοσα νοσήματα και προβλήματα γονιμότητας καθώς και αναπτυξιακές διαταραχές που προκαλούνται κατά τη διάρκεια τοκετού.

Η παρουσία του, μέσα στην τρέλα της δικής μας καθημερινότητας, μας θύμισε ότι το qi, η ζωτική ενέργεια που κατά την Κινεζική Παραδοσιακή Ιατρική ρέει στο σώμα, συμβάλλει στην καλή υγεία, την ηρεμία και την ευεξία μας.

Ο ίδιος μας επεσήμανε ότι ο βελονιστής χρειάζεται πρωτίστως την δική του αυτοκυριαρχία και ισορροπία πνεύματος και σώματος αντιμετωπίζοντας τον ασθενή, για τον συγχρονισμό της γνώσης, της εμπειρίας αλλά και της ευστοχίας που απαιτείται όταν θεραπεύει. Τα παραδείγματα επιτυχίας πολλά και η ικανοποίηση της εξάλειψης του πόνου που ταλαιπωρεί ανθρώπους που βασανίζονται ακόμη και για χρόνια, είναι το κίνητρο για να συνεχίζει να τελειοποιεί την εκπαίδευση και τη θεραπευτική του μέθοδο.

«Γεννούν» τα ψυχικά τραύματα παθήσεις;

Όπως επισημαίνει ο κ. Ψαρουλάκης:

«Το 70% των παθήσεων που φέρνουν τους πάσχοντες στο ιατρείο του βελονιστή, θεωρείται, βάσει της μακρόχρονης διαγνωστικής εξέλιξης του Βελονισμού, ότι οφείλονται σε ψυχικά τραύματα και φοβίες, που παραμένουν άλυτα, συχνά για χρόνια, και μέσω του διαταραγμένου qi μπλοκάρουν το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Ολόκληρο το αμυντικό σύστημα επηρεάζεται μέσω αυτών των οδών διαταραχής και η σωματική και ψυχική υγεία του ανθρώπου αρχίζει να αποκαθίσταται όταν με τον κρανιοβελονισμό αντιμετωπίζεται το ψυχικό τραύμα. Μάλιστα, αφού προσδιοριστεί με ειδική μέθοδο του κρανιοβελονισμού και η δεκαετία(!) που έχει συμβεί το τραύμα κατά τη διάρκεια της ζωής. Ακόμη και ο τοκετός μπορεί να αποτυπωθεί στον εγκέφαλο του παιδιού ως ψυχικό τραύμα, σύμφωνα με τους πολύπειρους Κινέζους δασκάλους του Βελονισμού, προκαλώντας σειρά νοσημάτων από την παιδική και εφηβική ηλικία.

Στην θεραπευτική πρακτική συναντάμε περιπτώσεις που με μακρά περίοδο ψυχοθεραπείας, τέτοιες καταστάσεις μπορεί να έχουν επουλωθεί, όμως παραμένουν τα σωματικά προβλήματα, έχουν ήδη εξελιχθεί κάποια αυτοάνοσα, άσθμα και δευτερογενείς ψυχικές διαταραχές, καθώς και εθισμοί. Ο σωματικός πόνος, ο οποίος αποθηκεύεται στον εγκέφαλο, χρειάζεται στη θεραπεία του βελονισμού επαναλειπτικότητα στις συνεδρίες, κάθε δύο- τρεις ημέρες έως ότου εξαλειφθεί. Διαφορετικά, μπορεί να επανέλθει».

«Ο βελονισμός συνεχίζει να κερδίζει έδαφος με αυξανόμενο ρυθμό στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Αυστραλία»

«Με αυξανόμενο ενδιαφέρον τα συστήματα υγείας της Δυτικής Ιατρικής επιδιώκουν να κατανοήσουν, να στοιχειοθετήσουν και να καταδείξουν με σύγχρονες επιστημονικές μελέτες το βαθμό αποτελεσματικότητας του βελονισμού σε σειρά νοσημάτων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ψαρουλάκης.

Και συνεχίζει:

«Η σχετική έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας του 2021 παραδέχεται ότι ο βελονισμός είναι η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη πρακτική παραδοσιακής ιατρικής παγκοσμίως και συνεχίζει να κερδίζει έδαφος με αυξανόμενο ρυθμό στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Αυστραλία. Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (NIH) αναφέρει επίσημα στην ιστοσελίδα του ότι ο βελονισμός για την ανακούφιση από τον πόνο τείνει να έχει τα περισσότερα δεδομένα αποτελεσματικότητας, ειδικά για καταστάσεις που έχουν γίνει χρόνιες όπως η οστεοαρθρίτιδα και ο πόνος στη μέση, καθώς και οι πονοκέφαλοι.

Το 2020 τα Κέντρα για τις υπηρεσίες Medicare & Medicaid στις ΗΠΑ άρχισαν να καλύπτουν για πρώτη φορά τον βελονισμό ξεκινώντας από την χρόνια οσφυαλγία. Μελέτη που δημοσιεύθηκε το Φεβρουάριο του 2022 στο British Medical Journal και ανέλυσε περισσότερες από 2.000 επιστημονικές ανασκοπήσεις θεραπειών βελονισμού, επισημαίνει στα κέντρα χρηματοδότησης την αναξιοποίητη μέχρι σήμερα ευκαιρία για τις πολλά υποσχόμενες θεραπείες βελονισμού και τα καρποφόρα αποτελέσματα που θα έφερναν σε μελλοντικές κλινικές έρευνες.

Η συγκεκριμένη έρευνα του BMJ  ανέδειξε την αποτελεσματικότητα του βελονισμού για σειρά νοσημάτων, από την αφασία μετά από εγκεφαλικό έως τον πόνο στον αυχένα, τους ώμους, τη μέση και τους μύες, την ινομυαλγία, τα συμπτώματα αγγειακής άνοιας όπως και αλλεργίας».

Ο κ. Ψαρουλάκης σε συνεδρια κρανιοβελονισμού με τον Ιάπωνα κρανιοβελονιστή Yamamoto

MED FUTURE 2024: Το 1ο Διεθνές Συνέδριο Λειτουργικής Ιατρικής

Στην Αθήνα θα βρεθεί στις 23-25 Φεβρουαρίου ο διάσημος βελονιστής της Ευρώπης για θέματα γονιμότητας Fransiscus Sulistyo Winarto, MD, Ειδικός της Γυναικολογίας και της Γενικής ιατρικής, και της Ολοκληρωμένης Κινεζικής Ιατρικής στη Θεραπεία γονιμότητας και γυναικολογία (FUKE). Σε ειδικό workshop  που θα πραγματοποιηθεί στο ROYAL OLYMPIC την Κυριακή 25/2 στις 9.00πμ-12.00  στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Λειτουγικής Ιατρικής,  θα παρουσιάσει αποτελέσματα και παραδείγματα συνδυασμού της Κινεζικής Ιατρικής και με τις θεραπείες Δυτικής Ιατρικής  στην ολοκληρωμένη θεραπεία γονιμότητας, θέμα που κατακτά όλο και περισσότερους οπαδούς διεθνώς.

Η Λειτουργική Ιατρική παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας σε επιστημονικό συνέδριο που φέρει την αιγίδα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς κερδίζει θεαματικά έδαφος διεθνώς, κατά την τελευταία δεκαετία, στην κλινική πρακτική των μεγάλων ιατρικών κέντρων της Δύσης, ως η μετεξέλιξη της γνώσης και των επιτευγμάτων της συμβατικής Ιατρικής με την αξιοποίηση των αρχών της συμπληρωματικής επιστήμης.