Τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής και τα χαρακτηριστικά του προσώπου ενός ανθρώπου θα μπορούσαν να είναι κατά κάποιο τρόπο ο καθρέφτης της ηλικίας του. Ερευνητές αναφέρουν ότι το AI, μέσα από μία φωτογραφία μας, όχι μόνο υπολογίζει τα χρόνια μας, αλλά μπορεί να προβλέψει ακόμη και αν κάποιος θα επιβιώσει και για πόσο διάστημα, αν έχει νοσήσει προηγουμένως από καρκίνο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα που έχει δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Digital Health, αναπτύχθηκε ένας αλγόριθμος με την ονομασία FaceAge, ο οποίος χρησιμοποιεί μια φωτογραφία του προσώπου για να προβλέψει τη βιολογική ηλικία και την πρόγνωση επιβίωσης ασθενών με καρκίνο.

Ανίχνευση ηλικίας

Με βάση την εν λόγω έρευνα, διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς με καρκίνο, με βάση τη φωτογραφία τους, εμφάνισαν κατά μέσο όρο υψηλότερη ηλικία από εκείνους χωρίς καρκίνο και έμοιαζαν περίπου πέντε χρόνια μεγαλύτεροι από τη χρονολογική τους ηλικία, ενώ οι μεγαλύτερες εκτιμήσεις του FaceAge σχετίζονταν με χειρότερα ποσοστά επιβίωσης, ανεξαρτήτως τύπου καρκίνου.

Επίσης, σύμφωνα με τα ευρήματα, η εφαρμογή ξεπέρασε σε ακρίβεια τους γιατρούς στην πρόβλεψη βραχυπρόθεσμου προσδόκιμου ζωής ασθενών που λάμβαναν παρηγορική ακτινοθεραπεία.

Οι μελετητές αναφέρουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εκτιμηθεί η βιολογική ηλικία ενός ατόμου από φωτογραφίες προσώπου, ενώ φαίνεται ότι αυτές οι πληροφορίες μπορεί να έχουν παράλληλα και σημαντική κλινική αξία.

Το πώς δείχνει κάποιος σε σχέση με τη χρονολογική του ηλικία έχει πραγματική σημασία, αφού άτομα των οποίων η ηλικία που υπολογίζεται από την εφαρμογή AI είναι μικρότερη από τη βιολογική τους ηλικία τα πηγαίνουν πολύ καλύτερα μετά τη θεραπεία για καρκίνο.

Καθώς οι ασθενείς εισέρχονται στα ιατρεία, η εμφάνισή τους δίνει στους γιατρούς ενδείξεις για τη συνολική υγεία και ζωτικότητά τους. Αυτές οι ενστικτώδεις συνήθως εκτιμήσεις, που δεν βασίζονται σε κάποια εξέταση ή ιατρικό εύρημα, σε συνδυασμό με τη χρονολογική ηλικία και άλλους βιολογικούς δείκτες, συμβάλλουν -μαζί βέβαια και με άλλους παράγοντες- στη λήψη θεραπευτικών αποφάσεων.

Ωστόσο, η μελέτη αναφέρει πως, όπως όλοι οι άνθρωποι, έτσι και οι γιατροί μπορεί να έχουν προκαταλήψεις για την ηλικία ενός ατόμου, κάτι που ενδέχεται να επηρεάζει την κρίση τους γι’ αυτό, οπότε υπάρχει ανάγκη και για αντικειμενικά εργαλεία που έχουν τη δυνατότητα πρόβλεψης.

Τι έδειξε η έρευνα

Με αυτόν τον στόχο, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και αναγνώρισης προσώπου για να εκπαιδεύσουν την εφαρμογή FaceAge. Ο αλγόριθμος εκπαιδεύτηκε με 58.851 φωτογραφίες υγιών ατόμων από δημόσιες βάσεις δεδομένων. Έπειτα δοκιμάστηκε σε δείγμα 6.196 ασθενών με καρκίνο, χρησιμοποιώντας φωτογραφίες που λαμβάνονταν πριν από την ακτινοθεραπεία.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ασθενείς με καρκίνο έμοιαζαν σημαντικά μεγαλύτεροι από όσους δεν είχαν καρκίνο και η μέση ηλικία τους με βάση το AI ήταν περίπου πέντε χρόνια μεγαλύτερη από την πραγματική τους.

Σε αυτή την ομάδα, η μεγαλύτερη ηλικία με βάση την τεχνητή νοημοσύνη σχετιζόταν με χειρότερη πρόγνωση επιβίωσης, ιδίως σε άτομα που έμοιαζαν πάνω από 85 ετών, ακόμη και μετά από μία ρύθμιση προσαρμογής για ηλικία, φύλο και τύπο καρκίνου.

Καρκίνος και AI

Η πρόβλεψη του χρόνου επιβίωσης στο τελικό στάδιο είναι πολύ δύσκολη, αλλά έχει μεγάλη σημασία για τη θεραπευτική προσέγγιση στον καρκίνο. Η ερευνητική ομάδα ζήτησε από 10 γιατρούς και ερευνητές να προβλέψουν τη βραχυπρόθεσμη επιβίωση βασισμένοι σε 100 φωτογραφίες ασθενών που λάμβαναν παρηγορική ακτινοθεραπεία.

Οι προβλέψεις των γιατρών ήταν μόλις λίγο καλύτερες από την τύχη, ακόμη και όταν είχαν πρόσβαση σε πληροφορίες όπως η ηλικία και το ιστορικό καρκίνου. Όταν, όμως, τους δόθηκε και η εκτίμηση από το FaceAge, οι προβλέψεις τους βελτιώθηκαν σημαντικά.