Το emoji με το χαμογελαστό πρόσωπο στα social media είναι από τα πιο γνωστά εικονίδια που χρησιμοποιούνται online. Όμως πλέον οι εκπρόσωποι της Gen Z δεν το βλέπουν με καλό μάτι. Αν δεν ανήκετε, λοιπόν, σε αυτή τη γενιά, προσέξτε μην τους το στείλετε!
Η Gen Ζ ήδη τα έχει βάλει με το emoji του «κλαίγοντας-από-τα-γέλια», αλλά έχει και μερικές σκέψεις για το απλό χαμογελαστό πρόσωπο. Οπότε, αν στέλνετε αυτό το emoji σε κάποιον αρκετά νεότερο, ίσως είναι καιρός να αναθεωρήσετε.
Το emoji με το χαμογελαστό πρόσωπο πλέον δεν εκλαμβάνεται ως χαρούμενο. Η γενιά που γεννήθηκε μεταξύ 1997 και 2012, που συμπεριλαμβάνει και τους έφηβους, το θεωρεί οτιδήποτε εκτός από θετικό. Ναι, σωστά διαβάσατε! Συγκεκριμένα, η Gen Z το βλέπει ως ειρωνικό, παθητικά επιθετικό, ακόμα και υποτιμητικό.
Οι εκπρόσωποί της έχουν παρόμοιες απόψεις, βέβαια, και για το emoji με τον αντίχειρα προς τα πάνω, που υποδηλώνει το «like», το οποίο οι μεγαλύτερες γενιές χρησιμοποιούν απλά για να πουν «μπράβο».
Πότε άρχισε να μην το συμπαθεί η Gen Z;
Η ερμηνεία της Gen Ζ για το χαμογελαστό emoji δεν είναι καινούρια, αν και πρόσφατα έχει επιστρέψει στα φώτα της δημοσιότητας. Το 2021, η Wall Street Journal δημοσίευσε ολόκληρο άρθρο σχετικά με αυτό, με σχόλια από νέους.
Σε αυτά τα σχόλια, αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, ότι όταν κάποιος μεγαλύτερος σε ηλικία, χρησιμοποιούσε σε μία online συνομιλία αυτό το εικονίδιο, τότε ο νέος που ήταν ο αποδέκτης, ένιωθε άβολα, πιστεύοντας ότι το άλλο άτομο τον ειρωνευόταν.
Οι νεότεροι πρέπει να έχουν στον νου τους ότι κάποιοι μεγαλύτεροί τους, όπως για παράδειγμα η μητέρα τους ή δασκάλα τους ή κάποιος συνάδελφος, πιθανόν δεν έχουν ιδέα και το χρησιμοποιούν για δείξουν ευγένεια ή ικανοποίηση.
Εικονίδια στα social media και νεές ερμηνείες
Η Apple εισήγαγε για πρώτη φορά τα emoji το 2008 στην Ιαπωνία και τα έκανε διαθέσιμα σε παγκόσμια κλίμακα το 2011. Το Android τα εισήγαγε το 2013. Από τότε έχουν προστεθεί χιλιάδες νέα emoji και πλέον υπάρχουν σχεδόν 4.000.
Εκτός από το χαμογελαστό πρόσωπο, και άλλα emoji έχουν αποκτήσει νέες ερμηνείες από τη συγκεκριμένη γενιά. Όσοι ανήκουν σε αυτή την ηλιακή ομάδα έχουν δημιουργήσει μία τελείως δική τους slang, που οι πιο μεγάλοι δυσκολεύονται να αντιληφθούν.
Για παράδειγμα, το emoji με το κρανίο για αυτούς, δεν έχει βέβαια την κυριολεκτική του έννοια, που θα μπορούσε να σχετίζεται με τον θάνατο ή τον κίνδυνο, αλλά σημαίνει κάτι σαν «πέθανα από τα γέλια».
Το emoji με τη φλόγα, επίσης, σημαίνει πως κάτι είναι «φωτιά», δηλαδή «τέλειο», κάτι τελείως μεταφορικό δηλαδή, που ουδεμία σχέση δεν έχει με την κανονική σημασία μίας φλόγας.
Υπάρχει μέχρι και ολόκληρη κουλτούρα φλερτ μέσα από emoji, ακόμα και το φάντασμα ή το χαμογελαστό διαβολάκι χρησιμοποιούνται από τους νεότερους με τρόπο που να υποδηλώνουν κάτι άλλο από αυτό που δείχνουν.
Οι μεγαλύτερες γενιές χρειάζονται… εκπαίδευση
Σε μία εποχή που οι νέοι περνούν αρκετό χρόνο στο διαδίκτυο, και συγκεκριμένα στα social media, έχουν αξιοποιήσει τα διαθέσιμα emoji, ώστε να αναπτύξουν μία «μυστική» νέα γλώσσα, για να συνεννοούνται. Αυτό έχει σαν αποτέλεμσα να μην τους καταλαβαίνουν οι μεγαλύτερε γενιές και το χάσμα να μεγαλώνει.
Όταν πρόκειται για ανήλικους, οι γονείς θα πρέπει, χωρίς να γίνουν επεμβατικοί και αδιάκριτοι, να μάθουν περισσότερα, για να αποφευχθούν οι παρεξηγήσεις, αλλά και γιατί πιθανόν με αυτόν τον τρόπο να μπορέσουν να αφουγκραστούν καλύτερα την ψυχολογία του παιδιού τους.