Είναι η τεχνητή νοημοσύνη (AI) ικανή να προτείνει την κατάλληλη συμπεριφορά σε συναισθηματικά φορτισμένες καταστάσεις; Ερευνητές από το University of Geneva (UNIGE) και το University of Bern (UniBE) έθεσαν έξι συστήματα δημιουργική τεχνητής νοημοσύνης – συμπεριλαμβανομένου και του ChatGPT – υπό δοκιμή, χρησιμοποιώντας τεστ συναισθηματικής νοημοσύνης που απευθύνονται συνήθως σε ανθρώπους.
Το αποτέλεσμα; Αυτά τα συστήματα ξεπέρασαν τις μέσες ανθρώπινες επιδόσεις και ήταν μάλιστα σε θέση να δημιουργήσουν νέα τεστ σε χρόνο-ρεκόρ.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Communications Psychology.
Μπορεί η AI να επιδείξει συναισθηματική νοημοσύνη;
Τα Μεγάλα Γλωσσικά Μοντέλα (Large Language Models-LLMs) είναι συστήματα τεχνητής νοημοσύνης (AI) ικανά να επεξεργάζονται, να ερμηνεύουν και να παράγουν ανθρώπινη γλώσσα. Για παράδειγμα, το ChatGPT βασίζεται σε αυτόν τον τύπο μοντέλων.
Τα συγκεκριμένα μοντέλα μπορούν να απαντούν σε ερωτήσεις και να επιλύουν σύνθετα προβλήματα. Μπορούν όμως να προτείνουν και μια συναισθηματικά ευφυή συμπεριφορά;
Για να διερευνήσουν το ζήτημα, οι ερευνητές υπέβαλαν σε τεστ συναισθηματικής νοημοσύνης έξι γλωσσικά μοντέλα. «Επιλέξαμε πέντε τεστ που χρησιμοποιούνται συνήθως τόσο σε ερευνητικά όσο και σε εταιρικά περιβάλλοντα. Περιλάμβαναν συναισθηματικά φορτισμένα σενάρια σχεδιασμένα να αξιολογούν την ικανότητα κατανόησης, ρύθμισης και διαχείρισης των συναισθημάτων» ανέφεραν οι ερευνητές.
Για παράδειγμα: Ένας από τους συναδέλφους του Μάικλ έκλεψε την ιδέα του και τον συγχαίρουν άδικα. Ποια θα ήταν η πιο αποτελεσματική αντίδραση του Μάικλ;
- Να διαπληκτιστεί με τον εμπλεκόμενο συνάδελφο.
- Να μιλήσει στον προϊστάμενό του για την κατάσταση.
- Να δυσανασχετήσει σιωπηλά με τον συνάδελφό του.
- Να κλέψει μια ιδέα του συναδέλφου του.
Σε αυτό το παράδειγμα, η δεύτερη επιλογή θεωρήθηκε η καταλληλότερη. Παράλληλα, στα ίδια πέντε τεστ υποβλήθηκαν και άνθρωποι συμμετέχοντες.
«Στο τέλος, τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα πέτυχαν σημαντικά υψηλότερες βαθμολογίες – 82% σωστές απαντήσεις έναντι 56% σωστών απαντήσεων από τους ανθρώπους. Αυτό υποδηλώνει ότι τα εν λόγω συστήματα όχι μόνο κατανοούν τα συναισθήματα, αλλά αντιλαμβάνονται και τι σημαίνει να συμπεριφέρεται κανείς με συναισθηματική νοημοσύνη», εξήγησαν οι ερευνητές.
Νέα τεστ σε χρόνο-ρεκόρ
Σε ένα δεύτερο στάδιο, οι επιστήμονες ζήτησαν από το ChatGPT-4 (ένα από τα γλωσσικά μοντέλα που υποβλήθηκαν στα τεστ) να δημιουργήσει νέα τεστ συναισθηματικής νοημοσύνης, με νέα σενάρια.
Στα νέα αυτά σενάρια υποβλήθηκαν περισσότεροι από 400 συμμετέχοντες. «Αποδείχθηκαν εξίσου αξιόπιστα, σαφή και ρεαλιστικά με τα αρχικά τεστ, η ανάπτυξη των οποίων πήρε χρόνια», ανέφεραν οι ερευνητές.
«Τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα επομένως δεν είναι μόνο ικανά να βρίσκουν την καλύτερη απάντηση μεταξύ των διαφόρων διαθέσιμων επιλογών, αλλά και να δημιουργούν νέα σενάρια προσαρμοσμένα σε ένα επιθυμητό πλαίσιο. Αυτό ενισχύει την υπόθεση ότι τα εν λόγω μοντέλα διαθέτουν συναισθηματική γνώση και μπορούν να συλλογίζονται γύρω από τα ανθρώπινα συναισθήματα», κατέληξαν οι ερευνητές.
Τα ευρήματα αυτά ανοίγουν τον δρόμο για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση, το coaching και τη διαχείριση συγκρούσεων, υπό την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιείται και εποπτεύεται από ειδικούς.