H ζωή μας ωθεί συνεχώς να παίρνουμε αποφάσεις, κάποιες ευκολότερες και άλλες τόσο σημαντικές που μπορούν να μας βασανίζουν για πολύ καιρό. Κάποιες φορές μάλιστα, το βάρος της αμφιβολίας μεγαλώνει τόσο πολύ, εξαιτίας των ατέλειωτων «τι θα γινόταν αν», μου μοιάζει να μας συνθλίβει.

Υπάρχουν όμως τρόποι να παίρνουμε ήρεμες αποφάσεις χωρίς ψυχολογικό κόστος;

Τι σημαίνει «καλή απόφαση»;

Δεν χρειάζεται να είστε φιλόσοφος ή ειδικός για να κάνετε σωστές επιλογές. Μια καλή απόφαση είναι αυτή που σας ταιριάζει πραγματικά και καλύπτει την ανάγκη σας, όχι απαραίτητα αυτή που ευχαριστεί όλους ή προσφέρει βραχυπρόθεσμη ασφάλεια. Είναι αυτή που σας εκφράζει και καλύπτει την ανάγκη σας τη δεδομένη στιγμή.

Το πρώτο βήμα είναι να μάθετε να γνωρίζετε τον εαυτό σας και τις αξίες σας, η εσωτερική πυξίδα των επιλογών σας, που θα σας βοηθίσει να μην μετανιώνετε και να αποφύγετε τις τύψεις, που τις περισσότερες φορές προκύπτουν από τις προσδοκίες των άλλων.

«Κόψτε δρόμο» στη λήψη αποφάσεων

Τα γνωστικά λάθη, δηλαδή οι προκαταλήψεις που ο καθένας από εμάς φέρει, επηρεάζουν τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο και συχνά μας παραπλανούν. Μάθετε να τα αναγνωρίζετε και να τα διαχειρίζεστε, ώστε να ξεχωρίζετε τι θέλετε πραγματικά από αυτό που νομίζετε πως θέλετε. Γιατί αυτές οι ασυνείδητες παρεμβολές επηρεάζουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα και τις επιλογές μας, οδηγώντας μας να είμαστε διστακτικοί στις αποφάσεις μας.

Οι σωστές αποφάσεις δεν χρειάζονται βιασύνη

Η βιασύνη είναι εχθρός της ορθής κρίσης. Θολώνει τις σκέψεις σας και σας οδηγεί σε παρορμητικές αποφάσεις με τις οποίες δεν είστε ευχαριστημένοι. Δώστε στον εαυτό σας χρόνο για να συλλέξετε αξιόπιστες πληροφορίες και να σκεφτείτε πριν αποφασίσετε. Ο χρόνος λειτουργεί πάντα υπερ μας καθώς είναι σύμμαχος μας στη λήψη σωστών αποφάσεων.

Η συγκέντρωση αξιόπιστων πληροφοριών παραμένει ένα απλό αλλά συχνά παραμελημένο εργαλείο. Όσο καλύτερα κατανοούμε την κατάσταση, τόσο πιο ξεκάθαρη γίνεται η επιλογή. Ενώ και το να γράφει κανείς τα υπερ και τα κατά, βοηθά να ξεκαθαρίσει τις σκέψεις και να εμπεδώσει τις αποφάσεις του.

8 εργαλεία για παίρνετε αποφάσεις με αυτοπεποίθηση, ηρεμία και σαφήνεια

  1. Βασιστείτε στις προσωπικές σας αξίες για να κάνετε επιλογές που ανταποκρίνονται στις προτεραιότητές σας
  2. Αναγνωρίστε τις προκαταλήψεις που επηρεάζουν τη σκέψη σας
  3. Αφιερώστε χρόνο για σκέψη, ειδικά σε σημαντικές αποφάσεις
  4. Ενημερωθείτε από αξιόπιστες πηγές πριν πάρετε μια απόφαση
  5. Καταγράψτε τις επιλογές σας, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, με καθαρό και συγκεκριμένο τρόπο
  6. Εξετάστε εναλλακτικές λύσεις
  7. Εμπιστευτείτε την διαίσθησή σας, που παραμένει ένας εξαιρετικός προσωπικός οδηγός
  8. Ζητήστε τη γνώμη των δικών σαν ανθρώπων ή ατόμων με εμπειρία ή ειδικές γνώσεις

Σε κάθε περίπτωση η ζωή αλλάζει και μαζί της και οι συνθήκες. Μια απόφαση που σήμερα φαίνεται σωστή, αύριο μπορεί να χρειάζεται αναθεώρηση. Μάθετε να είστε ευέλικτοι και να προσαρμόζετε τις επιλογές σας ανάλογα με νέες πληροφορίες ή αλλαγές στις συνθήκες.