Τα ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για την ανθρώπινη υγεία. Δεδομένου ότι ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει από μόνος του σε επαρκείς ποσότητες, πρέπει να λαμβάνονται μέσω της διατροφής ή των συμπληρωμάτων.

Βρίσκονται κυρίως στα ψάρια και τα φυτά, βοηθούν στη λειτουργία των κυττάρων του σώματος, ιδίως στα μάτια και τον εγκέφαλο. Παρέχουν επίσης στον οργανισμό ενέργεια και συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του καρδιαγγειακού και ενδοκρινικού συστήματος.

Όμως, εν μέρει εξαιτίας περιβαλλοντικών παραγόντων, φαίνεται να υπάρχει παγκόσμια έλλειψη ωμέγα-3, σύμφωνα με νέα έρευνα του Case Western Reserve University. Πρόκειται για ένα ανησυχητικό εύρημα, διότι «μπορεί να έχει σοβαρές και εκτεταμένες επιπτώσεις στην υγεία», δήλωσε ο Timothy Ciesielski, ερευνητής στο Τμήμα Πληθυσμού και Ποσοτικών Επιστημών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Case Western Reserve University, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.

Πού οφείλεται η έλλειψη ωμέγα-3 λιπαρών;

«Τα σημερινά διατροφικά συστήματα δεν επαρκούν και η πρόσβασή μας αναμένεται να μειωθεί στο εγγύς μέλλον» υποστηρίζει ο ίδιος. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν λαμβάνει αρκετά ωμέγα-3 από τη διατροφή του.

Η έλλειψη αυτή φαίνεται να οφείλεται εν μέρει σε περιβαλλοντικούς παράγοντες – αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών, υπεραλίευση και ρύπανση – οι οποίοι καθιστούν δύσκολη την πρόσβαση σε αυτά τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά, κατέληξαν.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό AJPM Focus, προτείνει να αυξηθεί η παραγωγή τροφίμων πλούσιων σε ωμέγα-3, μειώνοντας παράλληλα την πρόσληψη των επιβλαβών ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, τα οποία παρεμποδίζουν τα ωμέγα-3 στον οργανισμό μας.

Αυτό θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με τη χρόνια φλεγμονή, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο πρόωρος τοκετός και ορισμένα θέματα ψυχικής υγείας, δήλωσαν οι ερευνητές.

Τι μπορεί να γίνει;

Ιστορικά, οι άνθρωποι κατανάλωναν δίαιτες με ισορροπημένες ποσότητες ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων. Ωστόσο, οι σημερινές βιομηχανοποιημένες δίαιτες φαίνεται να έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε ωμέγα-6 παρά σε ωμέγα-3 λιπαρά, επισημαίνουν οι ερευνητές. Αυτή η ανισορροπία είναι ανησυχητική για την υγεία.

«Αυτό δεν είναι απλώς ένα ζήτημα υγειονομικής περίθαλψης. Είναι μια πρόκληση για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον», δήλωσε ο Ciesielski. «Πρόκειται για σημαντικό ζήτημα που απαιτεί τη συλλογική μας προσοχή και δράση» καταλήγει ο ίδιος.