Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine δείχνει ότι μια απλή  λεπτομέρεια, αυτή της σειράς που καταναλώνουμε το φαγητό μας, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, επομένως και κατ’ επέκταση στη διαχείριση και απώλεια βάρους.

Η μελέτη αναφέρει ότι η κατανάλωση φυτικών ινών ή πρωτεϊνών πριν από τους υδατάνθρακες σε ένα γεύμα μπορεί να αποτρέψει απότομες αυξήσεις στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, οι οποίες ευθύνονται για τις λιγούρες, βοηθώντας έτσι στον καλύτερο έλεγχο του βάρους μας.

Απώλεια βάρους: Τι αναφέρουν οι επιστήμονες;

Η συγκεκριμένη πρόσφατη μελέτη παρακολούθησε 55 άτομα, ανάμεσά τους και προδιαβητικούς, που κατανάλωσαν το ίδιο γεύμα με ρύζι (υδατάνθρακες) αλλά υπό διαφορετικές συνθήκες. Δέκα λεπτά πριν φάνε το κύριο πιάτο, λάμβαναν είτε φυτικές ίνες, είτε πρωτεΐνες (όπως ασπράδια αυγών), είτε λίπη (κρέμα γάλακτος).

Ποια τα αποτελέσματα;

Οι φυτικές ίνες και οι πρωτεΐνες που καταναλώθηκαν πρώτες μείωσαν σημαντικά τα απότομα «άλματα» του σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα. Αντίθετα, τα λιπαρά δεν μείωσαν το ύψος της αιχμής του σακχάρου, αλλά καθυστέρησαν την εμφάνισή της.

Ο καθηγητής Μάικλ Σνάιντερ, υπεύθυνος της μελέτης, αναφέρει ότι είναι καλό να τρώμε τους υδατάνθρακες στο τέλος του γεύματος ενώ να καταναλώνουμε πρώτα τη σαλάτα ή το πρωτεϊνούχο πιάτο μας και μετά τις πατάτες ή το ρύζι.

Γιατί έχει σημασία η σταθερή γλυκόζη στο αίμα;

Είναι ιδιαίτερα σημαντική η σταθερή γλυκόζη στο αίμα διότι μεγάλες διακυμάνσεις στο σάκχαρο προκαλούν κόπωση και έντονο αίσθημα πείνας, που συχνά οδηγούν σε υπερφαγία και αύξηση της αποθήκευσης λίπους. Μακροχρόνια, αυτή η αστάθεια αυξάνει τον κίνδυνο για αντίσταση στην ινσουλίνη και διαβήτη τύπου 2.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι ειδικοί η σταθερότητα στη γλυκόζη βοηθά στον έλεγχο του βάρους και στην καλύτερη μεταβολική υγεία. Ωστόσο, υπογραμμίζουν πως η πέψη ξεκινά από τη μάσηση και όλα τα τρόφιμα τελικά αναμειγνύονται στο στομάχι πριν απορροφηθούν στο έντερό μας. Επομένως, η σειρά δεν είναι και πανάκεια.

Επίσης, η υπερβολική εστίαση στην ακριβή σειρά των τροφίμων μπορεί να προκαλέσει άγχος και διατροφικές δυσκολίες, όπως διαταραχές συμπεριφοράς στο φαγητό.

Τι είναι πιο σημαντικό στην προσπάθεια μας για απώλεια βάρους;

Πέρα από τη σειρά, μεγαλύτερη σημασία έχει η ποιότητα του γεύματος. Οι ειδικοί τονίζουν:

  • Να συνδυάζουμε υδατάνθρακες με πρωτεΐνες, ίνες και καλά λιπαρά (ελαιόλαδο, αβοκάντο, ξηροί καρποί).
  • Να προτιμάμε δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια και γλυκοπατάτες.
  • Η ρύθμιση της γλυκόζης επηρεάζεται επίσης από τον ύπνο, τη φυσική δραστηριότητα, τη διαχείριση του στρες και την ενυδάτωση.

Η σωστή σειρά στο γεύμα μπορεί να βοηθήσει, ως ένα επιπρόσθετο εργαλείο αλλά δεν είναι το παν, ούτε η μαγική λύση.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η διατροφική ισορροπία είναι καθοριστική για έναν υγιή τρόπο ζωής. Είναι σημαντικό να ακούμε το σώμα μας και να υιοθετούμε μικρές αλλαγές με μέτρο και καλή διάθεση, οι οποίες μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην υγεία μας.