Ο καφές συγκαταλέγεται στα πιο δημοφιλή ροφήματα παγκοσμίως και όχι αδίκως… Μας χαρίζει εγρήγορση και ενέργεια ενώ έρευνες έχουν επισημάνει στο παρελθόν ότι ευνοεί και την υγεία, χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.

Τώρα, μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition, αποκαλύπτει ότι η καθημερινή συνήθεια κατανάλωσης καφέ φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου έως και 17%, αρκεί να τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.

Η μελέτη που παρακολούθησε σχεδόν 50.000 Αμερικανούς ενήλικες για περισσότερο από μια δεκαετία, επισημαίνει ότι όσοι έπιναν καφέ έτειναν να ζουν περισσότερο από εκείνους που δεν κατανάλωναν καθημερινά καφεΐνη.

Η ανατροπή; Τα οφέλη της μακροζωίας παρατηρήθηκαν μόνο σε άτομα που έπιναν σκέτο καφέ ή καφέ με πολύ λίγη πρόσθετη ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά. Τα ζαχαρούχα, κρεμώδη ροφήματα δεν φάνηκαν να προσφέρουν μετρήσιμα πλεονεκτήματα για την υγεία, σημειώνουν οι ερευνητές.

Πώς μας ωφελεί ο καφές;

Για να φτάσουν σε αυτά τα συμπεράσματα, οι ερευνητές από το Tufts University ανέλυσαν τις συνήθειες κατανάλωσης καφέ και την έκβαση της υγείας 46.322 ενηλίκων ηλικίας 20 ετών και άνω, οι οποίοι συμμετείχαν σε κυβερνητικές έρευνες υγείας των ΗΠΑ μεταξύ 1999 και 2018.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για περίπου 9 έως 11 χρόνια, με τα πραγματικά στοιχεία θνησιμότητας να παρακολουθούνται χρησιμοποιώντας τα αρχεία του Εθνικού Δείκτη Θανάτου των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, 7.074 συμμετέχοντες πέθαναν – 1.176 από καρκίνο και 1.089 από καρδιαγγειακά νοσήματα. Σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν, όσοι κατανάλωναν καφέ φάνηκαν να έχουν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας.

Το μεγαλύτερο όφελος εμφανίστηκε στους συμμετέχοντες που έπιναν 2 έως 3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, οι οποίοι φάνηκαν να έχουν 17% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης. Ακόμα και όσοι έπιναν λιγότερο από ένα φλιτζάνι την ημέρα φάνηκαν να έχουν 11% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Καλύτερα σκέτος

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τι περιείχαν αυτά τα φλιτζάνια καφέ. Κάθε ρόφημα ταξινομήθηκε με βάση το πόση πρόσθετη ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά περιείχε ανά μερίδα περίπου 230 γραμμαρίων (8 ουγγιών).

Η κατανάλωση σκέτου καφέ συσχετίστηκε με 14% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες.

Ο καφές με μικρές ποσότητες προστιθέμενης ζάχαρης (κάτω από 2,5 γραμμάρια ανά φλιτζάνι) και κορεσμένων λιπαρών (κάτω από 1 γραμμάριο ανά φλιτζάνι) παρουσίασε επίσης την ίδια μείωση κατά 14%.

Η καφεΐνη το κλειδί για την μακροζωία

Επιπλέον, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ο καφές που περιείχε καφεΐνη – και όχι ο ντεκαφεϊνέ – συνδέθηκε με τα οφέλη μακροζωίας.

Ενώ ο ντεκαφεϊνέ δεν έδειξε σαφή συσχέτιση με τη μακροζωία, ο καφές με καφεΐνη φάνηκε να συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου τόσο από όλες τις αιτίες όσο και από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Αυτό συνάδει με προηγούμενες ευρήματα που υποδηλώνουν ότι ο καφές (σε φυσιολογικά επίπεδα) μπορεί να διαδραματίζει προστατευτικό ρόλο χάρη στις βιοδραστικές ενώσεις που περιέχει, όπως οι πολυφαινόλες που θεωρείται ότι έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.