Για το απομονωμένο Τουβαλού και τους 11.000 κατοίκους του, σκορπισμένους σε εννέα ατόλες στον Ειρηνικό, ο χρόνος μοιάζει να τελειώνει.
Με τη νησιωτική χώρα να βυθίζεται στα κύματα της κλιματικής αλλαγής, περισσότεροι από ένας στους τρεις κατοίκους έχει υποβάλει αίτημα σε πρόγραμμα κλιματικής βίζας προκειμένου να μεταναστεύσει στην Αυστραλία, δείχνουν στοιχεία της κυβέρνησης.
Ο πρεσβευτής του Τουβαλού στον ΟΗΕ, Ταπουγκάο Φαλέφου, δήλωσε στο Reuters ότι έμεινε «έκπληκτος» από τον «τεράστιο αριθμό ανθρώπων που ανταγωνίζονται για αυτή την ευκαιρία».
Μέχρι την Κυριακή, 1.124 άτομα είχαν υποβάλει αίτημα για έκδοση βίζας μέσω λοταρίας, με τους συγγενείς τους να ανεβάζουν τον αριθμό των αιτούντων στους 4.052.
Όλοι περιμένουν τώρα να δουν ποιοι θα είναι οι 280 πρώτοι δικαιούχοι, το ετήσιο όριο που προβλέπει η διμερής συμφωνία του 2023 με την Αυστραλία προκειμένου να αποφευχθεί το brain drain για το Τουβαλού.
Τα αποτελέσματα της πρώτης λοταρίας θα ανακοινωθούν μετά τη λήξη της προθεσμίας για αιτήματα βίζας στις 18 Ιουλίου.
Η συμφωνία προσφέρει στους κλιματικούς μετανάστες τα ίδια προνόμια παιδείας και περίθαλψης που ισχύουν για τους Αυστραλούς.
Η θάλασσα γύρω από το Τουβαλού, το οποίο έχει μέσο υψόμετρο μόλις δύο μέτρων, έχει ανέβει κατά 15 εκατοστά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, μιάμιση φορά ο παγκόσμιος μέσος όρος.
Μέχρι το 2050, εκτιμούν ερευνητές της NASA, η στάθμη γύρω από Τουβαλού θα έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον ένα μέτρο και οι πλημμυρίδες θα καλύπτουν το μισό Φουναφούτι, την κύρια ατόλη όπου ζει το 60% των κατοίκων, μια λωρίδα ξηράς που σε κάποια σημεία έχει πλάτος μόλις 20 μέτρων.
Στο χειρότερο σενάριο, η άνοδος θα φτάσει τα δύο μέτρα, κάτι που σημαίνει ότι το 90% του Φουναφούτι θα χαθεί στα κύματα..
Η ζωή των ντόπιων έχει ήδη αλλάξει, καθώς η θάλασσα έχει διεισδύσει στα υπόγεια ύδατα. Οι κάτοικοι μαζεύουν το βρόχινο νερό και καλλιεργούν λαχανικά σε ανυψωμένα παρτέρια.
Για πολλούς, η μετανάστευση μοιάζει πλέον η μόνη διέξοδος.
Για την ώρα, το Τουβαλού προσπαθεί να κερδίσει χρόνο. Στο Φαναφούτι, το οποίο έχει μέγιστο πλάτος 400 μέτρων, κατασκευάζονται κυματοθραύστες και φράγματα για να συγκρατούν τη φουσκοθαλασσιά.
Η χώρα έχει επίσης δημιουργήσει 70 στρέμματα τεχνητής γης και σχεδιάζει να συνεχίσει την προσπάθεια με την ελπίδα να μείνει πάνω από τα κύματα μέχρι το 2100.
Από τον Βαγγέλη Πρατικάκη