Το εργασιακό τοπίο έχει αλλάξει αρκετά τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά την πανδημία του κορονοϊού, όπου πολλοί εργοδότες αναγκάστηκαν να επαναξιολογήσουν τον τρόπο που οι επιχειρήσεις τους λειτουργούν και να βρουν νέους τρόπους για να μπορέσουν να προσαρμοστούν στην υγειονομική κρίση που είχε προκύψει.
Οι μεταβολές που σημειώθηκαν είχαν, εντούτοις, πρόσκαιρο χαρακτήρα σε αρκετούς επαγγελματικούς χώρους, με τα παλιά εργασιακά μοντέλα να κάνουν comeback, περιορίζοντας την τηλεργασία και την ευελιξία.
Τώρα όμως, έρχεται η σειρά της Gen Z να βρεθεί σε ηγετικές θέσεις, φέρνοντας μαζί της πλάνα που θέτουν ως προτεραιότητα την καλή ψυχική υγεία των εργαζόμενων και την «ελαστικότητα».
Η Gen Z επικεφαλής
Στα 25 του χρόνια, ο Ράι λέει ότι συχνά είναι ο νεότερος άνθρωπος στη δουλειά του, κάτι που μπορεί να είναι ενίοτε δύσκολο για έναν διευθυντή.
Ο 25χρονος, ο οποίος χρησιμοποιεί το όνομα Ράι Τράινα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συγκαταλέγεται στο αυξανόμενο ποσοστό των Gen Zers που αναλαμβάνουν το ρόλο του «αφεντικού» – και πολλοί από αυτούς τους νέους διευθυντές φαίνεται ότι αρχίζουν να αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι επιχειρήσεις, αναφέρει δημοσίευμα του CNBC.
Οι Gen Zers, οι μεγαλύτεροι από τους οποίους γίνονται 28 ετών φέτος, αποτελούν πλέον 1 στα 10 αφεντικά και θα ξεπεράσουν το ποσοστό των Baby Boomer που είναι μάνατζερ μέχρι το επόμενο έτος, σύμφωνα με νέα έρευνα της Glassdoor.
Η τάση εμφανίζεται τόσο σε χώρους όπως η εστίαση (όπου τείνουν να υπάρχουν νεότεροι εργαζόμενοι γενικά), όσο και στην τεχνολογία (όπου η εξέλιξη είναι συνήθως ταχύτερη), λέει ο Ντάνιελ Ζάο, επικεφαλής οικονομολόγος της Glassdoor.
Το «συνειδητό un-bossing»
Οι επικεφαλής που βρίσκονται στην δεκατία των 20 φαίνεται να κερδίζουν έδαφος την ίδια στιγμή που πολλοί από την Gen Z έχουν γίνει τα «πρόσωπα» πίσω από τάσεις όπως το «συνειδητό un-bossing», η ιδέα, δηλαδή, ότι οι νέοι δεν θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη της επίβλεψης της δικής τους ομάδας.
Όμως, τα δεδομένα δεν υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό, λέει ο Ζάο στο CNBC Make It – οι Gen Zers αναλαμβάνουν στην πραγματικότητα διευθυντικούς ρόλους σε παρόμοια ποσοστά με προηγούμενες γενιές. «Όταν εξετάζουμε το εργατικό δυναμικό συνολικά, βλέπουμε ότι η Gen Z εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για τις διοικητικές θέσεις», ανέφερε ο Ζάο. «Εξακολουθούν να βλέπουν την εταιρική «σκάλα» ως έναν τρόπο για να κερδίσουν περισσότερα χρήματα και να ανέβουν στην ιεραρχία».
Ένα άριστο αφεντικό μπορεί να προωθήσει μια θετική δυναμική εργασίας και να βοηθήσει τους ανθρώπους να ευδοκιμήσουν στην καριέρα τους.
Αντίθετα, η συνειδητή τάση του un-bossing ανταποκρίνεται σε «μια πραγματική απογοήτευση που έχουν ορισμένοι εργαζόμενοι, όπου αισθάνονται ότι δεν έχουν λάβει την αναγνώριση ή την αποζημίωση που συνοδεύει τις πρόσθετες ευθύνες», τόνισε ο Ζάο.
Από την πλευρά του, ο Ράι, διευθυντής συνεργασιών σε μια εταιρεία τεχνολογίας, λέει ότι ήθελε να πάρει αυτή τη θέση έχοντας έρθει αντιμέτωπος τόσο με καλούς όσο και με προβληματικούς επικεφαλής, κάτι που τον έκανε να καταλάβει πώς ένα άριστο αφεντικό μπορεί να προωθήσει μια θετική δυναμική εργασίας και να βοηθήσει τους ανθρώπους να ευδοκιμήσουν στην καριέρα τους.
Όπως υποστήριξε, μπορεί να καταλάβει γιατί οι νέοι ενδέχεται να αποφύγουν έναν διευθυντικό ρόλο εάν δεν αποζημιώνονται δίκαια.
«Το να έχεις να κάνεις με οκτώ υφιστάμενους σημαίνει ότι ασχολείσαι με με οκτώ διαφορετικές ζωές και προσωπικότητες και στόχους και φιλοδοξίες – και πρέπει να τα διαχειριστείς όλα αυτά, ενώ παράλληλα επιδιώκεις να φέρεις εις πέρας το βασικό κομμάτι της δουλειάς σου», λέει ο Ράι. Παράλληλα, αναγκαίο κακό είναι και η αυστηρότητα όταν ένας επικεφαλής μεταφέρει άσχημα νέα, όπως όταν κάποιος παρακάμπτεται για αύξηση. «Οπότε καταλαβαίνω γιατί οι άνθρωποι δεν θέλουν να το κάνουν».
Τούτου λεχθέντος, «νομίζω ότι αν σας αρέσουν οι άνθρωποι και παίρνετε καλή αποζημίωση», η ανάληψη ηγετικών καθηκόντων στη δουλειά μπορεί να είναι ικανοποιητική, δηλώνει.
Προτεραιότητες της Gen Z
Το γεγονός ότι ο Ράι είναι νέος ηλικιακά και σε θέση ισχύος σημαίνει ότι μπορεί επίσης να δώσει το παράδειγμα του επιπέδου ευελιξίας που θέλει να έχει ως εργαζόμενος. Λέει ότι σπάνια αρνείται ένα αίτημα για άδεια και δεν τον πειράζει από όπου κι αν εργάζονται οι υφιστάμενοί του, ως μια ομάδα που αξιοποιεί πλήρως την εργασία εξ αποστάσεως.
«Αν δεν έχετε κλήσεις με πελάτες εκείνη τη μέρα και κάνετε τη δουλειά σας, ακόμα κι αν βρίσκεστε στην παραλία, πηγαίνετε οπωσδήποτε να μαυρίσετε», λέει. Η ευελιξία έρχεται με την ειλικρινή επικοινωνία και την εμπιστοσύνη ότι η δουλειά θα γίνει, προσθέτει.
Πολλοί εργαζόμενοι πιστεύουν ότι η νεότερη γενιά εργαζομένων θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην ευελιξία και την ευημερία στον εργασιακό χώρο, ιδίως καθώς θα αποκτούν ηγετική εμπειρία, σύμφωνα με έρευνες της Glassdoor.
Πολλοί ειδικοί σε θέματα επιχειρήσεων έχουν αναδείξει ηγετικές δεξιότητες όπως η συναισθηματική νοημοσύνη και η ενσυναίσθηση ως κρίσιμες για το μέλλον της εργασίας.
«Το τι συνιστά καλή ηγεσία αλλάζει την ίδια στιγμή που η Gen Z εισέρχεται στις βαθμίδες των διευθυντών», λέει ο Ζάο. «Έτσι, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η Gen Z είναι εγγενώς διαφορετική στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει την ηγεσία, αλλά απλώς λέει ότι οι προσδοκίες από αυτούς [είναι] διαφορετικές από τις προηγούμενες γενιές διευθυντών».
Σύμφωνα με το CNBC, αναφορικά με τις θέσεις ηγεσίας που έρχονται αντιμέτωπες με παγκόσμιες κρίσεις όπως η πανδημία και η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στον εργασιακό χώρο, πολλοί ειδικοί σε θέματα επιχειρήσεων έχουν αναδείξει ηγετικές δεξιότητες όπως η συναισθηματική νοημοσύνη και η ενσυναίσθηση ως κρίσιμες για το μέλλον της εργασίας.
«Αυτό λέει επίσης κάτι για το πώς θα εκπαιδεύσουμε την επόμενη γενιά διευθυντών», λέει ο Ζάο. «Ο τρόπος με τον οποίο εκπαιδεύαμε τους μάνατζερ στο παρελθόν μπορεί να μην είναι τόσο «κοντά» σε αυτό που θέλουν οι εργαζόμενοι στο μέλλον, και αυτό θα είναι μια πρόκληση που οι εργοδότες και οι μάνατζερ της γενιάς Z θα πρέπει, λοιπόν, να διαχειριστούν».