Σε μια εποχή που η ακρίβεια χτυπάει κόκκινο, η οικονομική πίεση δεν επηρεάζει μόνο το πορτοφόλι μας αλλά και την ερωτική μας ζωή. Νέα έρευνα που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνει ότι 1 στους 4 (26%) νιώθει τόσο στρεσαρισμένος από τα οικονομικά, που δεν έχει καν διάθεση για σεξ.
Ακριβά τα ραντεβού
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Υπουργείο Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης το 73% των ενοικιαστών ζει σε συνθήκες οικονομικής πίεσης, με σχεδόν τους μισούς να ξοδεύουν πάνω από το 50% του εισοδήματός τους μόνο για στέγη. Και φυσικά, δεν περισσεύει τίποτα για δείπνα, λουλούδια ή ένα ποτήρι κρασί. Το 53% δηλώνει ότι αυτό επηρεάζει αρνητικά τη σεξουαλική του ζωή.
Πολυτέλεια ο χωρισμός
Ένα ακόμα εύρημα που σοκάρει: 1 στους 2 ενοικιαστές έχει καθυστερήσει χωρισμό επειδή δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά τη μετακόμιση. Πλέον δεν «μένουμε μαζί για τα παιδιά». Μένουμε μαζί για να πληρώνουμε τους λογαριασμούς!
Αφροδισιακό η οικονομική ασφάλεια
Οι άνθρωποι που αισθάνονται οικονομικά ασφαλείς:
- Είναι διπλά πιο πιθανό να έχουν ικανοποιητική σεξουαλική ζωή
- Έχουν 2,6 φορές πιο συχνές επαφές
- Νιώθουν 6 φορές πιο ασφαλείς στη σχέση τους
Αντίθετα, σχεδόν 1 στους 4 νέους ενήλικες αποφεύγει εντελώς τα ραντεβού λόγω οικονομικής ανασφάλειας.
Τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού ανά το παγκόσμιο ενισχύουν την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα των νέων που δεν ξέρουν τι τους επιφυλάσσει το μέλλον. Μάλιστα, μόνο το 36,5% αισθάνεται ότι τα πηγαίνει καλύτερα από τους γονείς του στα οικονομικά, ενώ το 42,8% πιστεύει ότι δεν θα μπορέσει ποτέ να πετύχει όσα εξασφάλισαν οι προηγούμενοι, σύμφωνα με διεθνή έρευνα του CNBC, που διεξήχθη από την Survey Monkey σε 4.342 ενήλικες. «Η γενιά που μεγαλώνει τώρα είναι η πρώτη γενιά, μετά από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, που θα είναι φτωχότερη από τους γονείς της», σχολιάζουν οικονομολόγοι.
Το «κόστος» του σεξ
Η οικονομική μας κατάσταση επηρεάζει τον τρόπο που αγαπάμε, συζούμε και κάνουμε σεξ. Το άγχος για το ενοίκιο, τους λογαριασμούς και τη δουλειά μεταφράζεται σε κούραση, απομάκρυνση, έλλειψη διάθεσης για σεξ.
Ο ρομαντισμός του 2025 θυμίζει λιγότερο κομεντί και περισσότερο… συγχώνευση επιχειρήσεων. Η Gen Z, η γενιά που μεγάλωσε μέσα στις κρίσεις, φαίνεται πως αντιμετωπίζει τις σχέσεις όχι μόνο με το συναίσθημα αλλά και με spreadsheet — εξετάζοντας όχι μόνο τη χημεία, αλλά και τα οικονομικά assets του υποψηφίου συντρόφου.
Επένδυση η αγάπη
Λέγεται ότι τα χρήματα δεν αγοράζουν την ευτυχία, αλλά ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε την αληθινή αγάπη… Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Personality and Individual Differences, οι άνθρωποι που μπαίνουν σε μια σχέση με κίνητρο τα χρήματα αισθάνονται λιγότερη ικανοποίηση και περισσότερη αρνητικότητα.
Μάλιστα, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Social Psychology υπογραμμίζει ότι όσοι επιλέγουν σύντροφο με βάση την οικονομική του κατάσταση, «καταδικάζουν» τη συναισθηματική τους ευημερία μακροπρόθεσμα.
Σε τελική ανάλυση, η οικονομική ασφάλεια είναι ένας σημαντικός παράγοντας στη λήψη αποφάσεων που αφορούν το μέλλον μας, ωστόσο η ερευνητική ομάδα προτείνει να αφήνουμε το προσωπικό μας όφελος στην άκρη όταν πρόκειται για «ζητήματα καρδιάς».