Για όλα τα θέματα σε αυτή τη ζωή, ο καθένας έχει τη γνώμη του. Την πλευρά που παίρνει το μέρος της. Έτσι επιχειρηματολογεί υπέρ αυτής και ίσως την υπερασπίζεται σθεναρά. Λογικό, λοιπόν, είναι να μην συμφωνούμε, πολλές φορές, μάλιστα, να μαλώνουμε για διάφορα ζητήματα. Παλαιότερα, ακόμη και η φυλή ενός ανθρώπου αποτελούσε λόγο για να τερματίσουν κάποιες σχέσεις, σήμερα οι ερευνητές λένε ότι έχουμε… εξελιχθεί, αφού διαφωνούμε κυρίως για τα πολιτικά.
Σύμφωνα με μια σχετική έρευνα του Pew Research στις ΗΠΑ, 7 στους 10 Δημοκρατικούς δεν θα έβγαιναν ραντεβού με κάποιον που ψήφισε υπέρ του Προέδρου Τραμπ. Αυτή η προτίμηση προς τη «δική μας ομάδα» δεν περιορίζεται μόνο στις ερωτικές σχέσεις, επεκτείνεται και στις φιλικές. Μια δημοσκόπηση, μάλιστα, της YouGov που δημοσιεύθηκε πέρσι έδειξε ότι το 26% από τους 14.636 ερωτηθέντες ανέφεραν ότι τερμάτισαν μια φιλία εξαιτίας πολιτικής διαφωνίας.
Αυτό που κάνει την κατάσταση χειρότερη είναι πως οι άνθρωποι τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουμε έντονα και το αίσθημα της μοναξιάς. Συγκεκριμένα, ένας στους τρεις Αμερικανούς δηλώνει ότι αισθάνεται μοναξιά κάθε εβδομάδα και ένα επιπλέον 12% αναφέρει ότι δεν έχει καθόλου φίλους. Είναι εύκολο να απομακρυνθούμε σταδιακά από έναν παλιό φίλο και όσο και αν σε κάποιους φαίνεται ακραίο, αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και λόγω αλλαγής στις πολιτικές του απόψεις.
Αλλά τι θα γινόταν αν η συνομιλία με ανθρώπους με αντίθετες απόψεις μάς έδινε τα κοινωνικά εργαλεία για να καταπολεμήσουμε τη μοναξιά, δημιουργώντας βαθιές και ουσιαστικές σχέσεις με άτομα που έχουν διαφορετικές απόψεις από εμάς;
Κατανόηση του άλλου, εργαλείο για ουσιαστικές σχέσεις
Ένα βασικό στοιχείο αυτής της πρόκλησης είναι να κατανοήσουμε την κοσμοθεωρία του συνομιλητή μας. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι σε γενικές γραμμές άτομα με πιο προοδευτικές απόψεις συνήθως ενδιαφέρονται για το πώς οι πολιτικές επηρεάζουν το ευρύτερο σύνολο, ακόμα κι αν δεν γνωρίζουν προσωπικά το άτομο που πλήττεται. Αντίθετα, όσοι είναι πιο συντηρητικοί τείνουν να επηρεάζονται περισσότερο, όταν γνωρίζουν προσωπικά κάποιον που επηρεάζεται.
Για να μπορέσουμε να δούμε τα πράγματα μέσα από την οπτική ενός άλλου ατόμου, χρειάζεται προσπάθεια και κατανόηση. Σε αυτό μπορεί να μας βοηθήσει και το να ερχόμαστε σε επαφή και να ανταλλάσσουμε απόψεις και με ανθρώπους έξω από τον κοινωνικό μας κύκλο, με αυτούς που έχουμε παλιές σχέσεις, με όσους διαφωνούμε. Και τελικά, σιγά-σιγά θα ανακαλύψουμε ότι είναι πιο απλό απ’ ό,τι νομίζουμε.
Τέσσερα απλά βήματα
Παρακάτω μερικές ιδέες για να ενισχύσουμε την ικανότητά μας να κατανοούμε τις διαφορετικές απόψεις:
- Κάνουμε μια ουδέτερη ερώτηση και ακούμε την απάντηση χωρίς να προσπαθήσουμε να επιβάλουμε τη δική μας άποψη.
- Περιγράφουμε με δικά μας λόγια τι είπε το άλλο άτομο, ουδέτερα, χωρίς να προσθέτουμε την ερμηνεία μας.
- Ρωτάμε αν το καταλάβαμε σωστά.
- Αφήνουμε χώρο για παύση, δίνοντας έτσι χρόνο, ώστε να δημιουργηθεί σύνδεση μέσα από τη συζήτηση.
Οφέλη κατανόησης
Προσπαθώντας να καταλάβουμε τους άλλους, γινόμαστε πιο ανοιχτόμυαλοι και συζητήσιμοι, καλλιεργούμε την υπομονή και την ευγένειά μας. Η επαφή με διαφορετικές απόψεις μάς κάνει πιο δεκτικούς και μας εξοπλίζει με κοινωνικά εργαλεία για τη δημιουργία βαθύτερων, ουσιαστικών σχέσεων. Τελικά, αυτές οι σχέσεις συμβάλλουν στην προσωπική μας ευτυχία και τη γενικότερη ευημερία μας στη ζωή!