Οι αγχώδεις σκέψεις, η ένταση στους μύες, ο φόβος και ο κόμπος στο στομάχι, καθώς και η αίσθηση ότι η καταστροφή είναι προ των πυλών είναι τα χαρακτηριστικά της σύγχρονης παγκόσμιας κόπωσης. Είτε πρόκειται για τη δουλειά, τις σχέσεις, την ασταθή οικονομία, τους πολέμους, την κλιματική αλλαγή, το άγχος που προκαλεί η τεχνολογία -ή έναν συνδυασμό όλων αυτών- όλα συμβάλλουν στη συλλογική ανησυχία, που μας οδηγεί στο να φανταζόμαστε σενάρια καταστροφής για το μέλλον.

Ανησυχία και φαύλος κύκλος

Ωστόσο, ενώ η αναγνώριση πιθανών απειλών είναι χρήσιμη για την ασφάλειά μας, η παγίδευση σε έναν φαύλο κύκλο φόβου μπορεί να είναι επιζήμια για την ευημερία μας. Έτσι, η αντιμετώπιση του υπαρξιακού άγχους και της συλλογικής ανησυχίας συχνά απαιτεί να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό.

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές, ένα μικρό δείγμα από τις πολλές στρατηγικές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όταν ανησυχούμε για το μέλλον και την αλλαγή και που ίσως επαναφέρουν τη χαμένη ηρεμία μας. Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν;

Γίνε πιο «φιλοσοφικός»

Το να γίνει κάποιος πιο «φιλοσοφικός» σημαίνει να δει αυτή την περίοδο ως ευκαιρία να αναπτύξει διαφορετική σχέση με τον φόβο και την ανησυχία του. Υπάρχουν και οφέλη, όταν αντιμετωπίζουμε τα δυσάρεστα συναισθήματα και τις δυσκολίες, αντί να αποφεύγουμε οτιδήποτε δεν μας ευχαριστεί. Το μυαλό επιτυγχάνει συναισθηματική ισορροπία, όταν αναγκάζεται να προσαρμοστεί στις αντιξοότητες, αντί να «τρέξει» μακριά.

Πολλές φορές όταν κάνουμε τα πάντα για να φύγουμε από ένα συναίσθημα, ίσως και να το επιδεινώνουμε, οπότε θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε να το «αγκαλιάσουμε» με τρόπο που θα «χτίσει» συναισθηματική ανθεκτικότητα, όχι αποφυγή.

Όταν διαχειριζόμαστε τα αρνητικά συναισθήματα σωστά, η έκθεση σε αυτά μπορεί με τον καιρό να μας κάνει σοφότερους.

Αποδέξου τα συναισθήματά σου

Ναι, είναι κλισέ, αλλά η αποδοχή του πώς νιώθουμε, ακόμη και αν νιώθουμε λυπημένοι, είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης!

Ο μόνος λόγος που ανησυχούμε τόσο πολύ και είμαστε τόσο φοβισμένοι είναι γιατί ο ανθρώπινος νους έχει σχεδιαστεί να δίνει προτεραιότητα στον κίνδυνο. Και έτσι επιβιώσαμε για χιλιάδες χρόνια.

Το «κλειδί» είναι να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα, όχι να αντισταθούμε στην αλλαγή ή να πείσουμε τον εαυτό μας να σταματήσει να φοβάται. Είναι εντάξει να φοβόμαστε. Είναι εντάξει να ανησυχούμε.

Έχεις ανησυχία; Εξέτασε τα στοιχεία

Μια καλή τεχνική για να αμφισβητήσουμε τις φοβισμένες σκέψεις μας είναι να αποστασιοποιηθούμε από το συναίσθημα και να εξετάσουμε αντικειμενικά τα δεδομένα και αυτά που λέμε στον εαυτό μας.

Ας τον ρωτήσουμε κάτι σαν «είναι αυτό άποψη ή αδιαμφισβήτητο γεγονός;», «είναι ερμηνεία ή η πραγματικότητα;» Συχνά, οι φόβοι καταστροφής, που δεν μας αφήνουν να ηρεμήσουμε, προέρχονται από γνωστικές διαστρεβλώσεις, όπου αυτόματα υποθέτουμε το χειρότερο σενάριο.

Αναλύοντας τη πιθανότητα οι φόβοι μας να γίνουν πραγματικότητα, τους αποδομούμε σταδιακά και έτσι καταφέρνουμε και μειώνουμε την επιρροή τους. Αλλιώς, συνεχίζουν να βιώνονται ως αδιαπραγμάτευτα καταστροφικά δεδομένα.

Κι αυτό θα περάσει…

Ένα ακόμα ρητό που μοιάζει να έχει χιλιοειπωθεί, αλλά είναι αληθινό, είναι αυτό που λέει πως οι δυσκολίες και τα δύσκολα συναισθήματα είναι συνήθως προσωρινά. Δεν καθορίζουν το υπόλοιπο της ζωής μας. Οι αλλαγές, οι μεταβάσεις, ακόμα και οι τραγωδίες, μας δυναμώνουν και μας εξοπλίζουν με εργαλεία προσαρμογής για το μέλλον.

Να θυμάστε πάντα ότι αν το άγχος δεν ήταν χρήσιμο για τον ανθρώπινο οργανισμό, η εξέλιξη θα το είχε εξαλείψει. Υπάρχει για κάποιο λόγο.

Γίνε «καλός ιστορικός»

Μπορούμε να σκεφτούμε περιόδους στη ζωή μας που περάσαμε δυσκολίες, όπως για παράδειγμα μία απόλυση, μία περίοδο οικονομικής στενότητας, μία ασθένεια, έναν χωρισμό, ένα θάνατο, μία φυσική καταστροφή.

Το δεύτερο βήμα είναι να θυμηθούμε πόσο δύσκολο ήταν για εμάς, πώς το ξεπεράσαμε και πόσο καλά νιώσαμε όταν έγινε αυτό.

Διατήρησε τη ρουτίνα, παρά την ανησυχία σου

Όταν ανησυχείτε πολύ για κάτι, μείνετε απασχολημένοι και συγκεντρωμένοι στα υπόλοιπα πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή σας, στους ανθρώπους σας και τις υποχρεώσεις σας. Μην αφήσετε, όσο γίνεται, την απογοήτευση να καταβάλει τη διάθεσή σας και να διαταράξει τον ρυθμό της ζωής σας. Η συνέπεια στις ευθύνες και στις καθημερινές σας συνήθειες είναι πολύτιμη.

Εστίασε σε ό,τι μπορείς να ελέγξεις

Για να μειώσουμε το αίσθημα ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε κάποια πράγματα, ας επικεντρωθούμε σε όσα μπορούμε να ελέγξουμε. Έτσι θα νιώθουμε πιο δυνατοί και θα εμπιστευόμαστε περισσότερο τον εαυτό μας.