Monday blues… Blue Monday… Τόσα έχουν γραφτεί γι’ αυτή. Όχι άδικα! Η Δευτέρα θα είναι το αιώνιο σημείο εκκίνησης για υποχρεώσεις σε όλα τα επίπεδα. Λογικό αν πρέπει να παμε για δουλειά! Όμως, γιατί κάποιοι το νιώθουμε πάντα; Νέα έρευνα δείχνει ότι η μέρα που βρίσκεται στην αρχή της εβδομάδας βάζει το σώμα και το μυαλό μας σε διαδικασία στρες, ανεξάρτητα με το αν εργαζόμαστε ή όχι!
Οι Δευτέρες συνήθως είναι σαν να σηματοδοτούν το ξεκίνημα μιας νέας περιόδου, που μας φέρνει αντιμέτωπους με τα ίδια ή νέα άγχη και με δουλειές, που πρέπει να γίνουν και ίσως είναι περισσότερες γιατί έχουν συσσωρευτεί και περιμένουν από την Παρασκευή.
Αλλά ακόμη και αν δεν έχουμε κάτι να κάνουμε, αν είμαστε σε διακοπές, αν έχουμε ελεύθερο χρόνο, αισθανόμαστε κάπως περίεργα. Μόνο και μόνο γιατί είναι… Δευτέρα!
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Affective Disorders, όταν τελειώνει η ανεμελιά του Σαββατοκύριακου, οι άνθρωποι αγχώνονται.
Δεν είναι μόνο το ότι πρέπει κάποιος να πάει στο γραφείο. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι οι Δευτέρες φαίνεται να προκαλούν ένα μοναδικό και παρατεταμένο στρες στο ανθρώπινο σώμα, ανεξάρτητα με το αν πάει κάποιος στη δουλειά του ή όχι, ενώ η συγκεκριμένη μέρα έχει επιπτώσεις ακόμη και στη γενικότερη υγεία μας!
Η Δευτέρα βλάπτει σοβαρά την υγεία
Με βάση την επιστημονική μελέτη, η συγκεκριμένη μέρα μοιάζει να έχει σημαντικές επιπτώσεις για την υγεία της καρδιάς. Επίσης, αποκάλυψε ότι οι ηλικιωμένοι που αισθάνονται άγχος τις Δευτέρες παρουσιάζουν σημαντικά αυξημένα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, ακόμη και δύο μήνες μετά.
Αυτό το φαινόμενο, που οι επιστήμονες ονομάζουν «αγχώδη Δευτέρα» παρατηρήθηκε τόσο σε εργαζόμενους όσο και σε συνταξιούχους, υποδεικνύοντας ότι η έναρξη της εβδομάδας προκαλεί δυσλειτουργία στο φυσικό σύστημα απόκρισης στο στρες του σώματος.
Η δυσλειτουργία αυτή είναι γνωστό ότι συμβάλλει στην εμφάνιση διάφορων καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Τι αποκαλύπτει η έρευνα
Η ομάδα των ερευνητών, μεταξύ των οποίων ήταν και επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, ανέλυσε δεδομένα από πάνω από 3.500 ενήλικες, που συμμετείχαν στη Μελέτη Γήρανσης στην Αγγλία (ELSA).
Στη μελέτη αυτή βρέθηκε ότι όσοι ηλικιωμένοι δήλωσαν πως βιώνουν άγχος συγκεκριμένα τις Δευτέρες, είχαν κατά 25% υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης σε δείγματα από τρίχες, έναν βιοδείκτη που δείχνει τη συσσωρευμένη έκθεση στο στρες σε βάθος δύο μηνών, σε σύγκριση με όσους ένιωθαν άγχος άλλες ημέρες της εβδομάδας.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμη και οι συνταξιούχοι εμφάνισαν το φαινόμενο, γεγονός που διαψεύδει την υπόθεση ότι η πίεση της δουλειάς είναι ο μόνος λόγος άγχους τη Δευτέρα.
Το σώμα «θυμάται» τις Δευτέρες
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι κοινωνικοί ρυθμοί και όχι μόνο οι επαγγελματικές απαιτήσεις φαίνεται να επηρεάζουν βαθιά τη φυσιολογία του ανθρώπινου σώματος, με επιπτώσεις που μπορεί να διαρκούν ακόμη και μήνες.
Με βάση κάποιες παλαιότερες μελέτες, είναι ήδη γνωστό ότι τα καρδιακά επεισόδια αυξάνονται κατά περίπου 20% τις Δευτέρες. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η αύξηση των καρδιαγγειακών επεισοδίων τη Δευτέρα δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί τυχαία.
Η μελέτη εντοπίζει τον πιθανό ρόλο του συστήματος που ρυθμίζει την απελευθέρωση της κορτιζόλης. Όταν αυτό παραμένει ενεργοποιημένο για μεγάλα χρονικά διαστήματα, συμβάλλει στην εμφάνιση υπέρτασης, αντίστασης στην ινσουλίνη και απορρύθμισης του ανοσοποιητικού.
Δευτέρες και υγεία, τι έδειξε η έρευνα
Οι μελετητές ισχυρίζονται ότι υπάρχουν ενδείξεις σύνδεσης ανάμεσα στο άγχος της Δευτέρας και την απορρύθμιση του παραπάνω συστήματος, χωρίς αυτή η σύνδεση να εξασθενεί στους μη εργαζόμενους.
Παρόλο που προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης τις καθημερινές σε σύγκριση με τα Σαββατοκύριακα, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εντοπίζει τη Δευτέρα ως ξεχωριστό «στρεσογόνο» γεγονός.
Η ομάδα αναφέρει ότι για ορισμένους ηλικιωμένους, η μετάβαση στη νέα εβδομάδα πυροδοτεί μια βιολογική αλυσιδωτή αντίδραση που διαρκεί για μήνες. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι δεν έχει να κάνει μόνο με τη δουλειά, αλλά με το πόσο βαθιά είναι ριζωμένη η Δευτέρα στο βιολογικό μας σύστημα άγχους.
Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι η αντιμετώπιση του άγχους που συνδέεται συγκεκριμένα με την πρώτη μέρα της εβδομάδας θα μπορούσε να ανοίξει νέους δρόμους για την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Από εδώ και πέρα, όταν νιώθετε μια ανεξήγητη πίεση τη Δευτέρα, είτε εκείνη τη μέρα πρέπει να πάτε στο γραφείο είτε όχι, θα ξέρετε ότι δεν είστε απλά γκρινιάρηδες, ούτε είναι στη φαντασία σας!