Ας ξεκινήσουμε με μια παραδοχή… Ο κόσμος φαίνεται να λειτουργεί με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς. Και για πολλούς, το να συμβαδίσουν καθημερινά αποδεικνύεται πρόκληση. Υπάρχουν πάρα πολλά που πρέπει να γίνουν και όλα πρέπει να γίνουν τώρα – αν όχι χθες.

Οι μέρες είναι πολύ σύντομες. Ειδοποιήσεις, μηνύματα, προθεσμίες, αποφάσεις. Οθόνες που αναβοσβήνουν, τηλέφωνα που χτυπούν. Ο μόνος τρόπος για να τα προλάβουμε όλα είναι να τρέξουμε πιο γρήγορα – κι όμως, ακόμα και όταν το κάνουμε, πάλι μένουμε πίσω.

Η ψευδαίσθηση του multitasking

Όταν έχουμε πολλά να κάνουμε και δεν έχουμε αρκετό χρόνο για να τα καταφέρουμε, καταφεύγουμε αυθόρμητα στο multitasking. Απαντάμε γρήγορα σε μηνύματα και emails ενώ παράλληλα ετοιμάζουμε μια παρουσίαση για τη δουλειά.

Ρίχνουμε μια κλεφτή ματιά στις ειδοποιήσεις, δευτερόλεπτα πριν συνδεθούμε σε μια online κλήση. Ακούμε ένα podcast ενώ ταυτόχρονα διαβάζουμε κάτι που θα χρειαστούμε για για μια συνάντηση αργότερα μέσα στην ημέρα. Αυτό μας επιτρέπει να διαγράψουμε ταυτόχρονα πολλά στοιχεία από την to-do list, νιώθουμε ότι κάνουμε περισσότερα σε λιγότερο χρόνο και ίσως ότι κερδίζουμε λίγα έξτρα λεπτά.

Αλλά κάνουμε λάθος.

Οι έρευνες μάς λένε εδώ και καιρό ότι το multitasking μπορεί στην πραγματικότητα να μειώσει σημαντικά την απόδοση. Για παράδειγμα, μια παλαιότερη μελέτη έχει επισημάνει ότι οι άνθρωποι «που αναγκάζονται να κάνουν multitasking αποδίδουν σημαντικά χειρότερα από εκείνους που εργάζονται διαδοχικά».

Ο εγκέφαλος στο μικροσκόπιο

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, ο εγκέφαλος μπορεί να επεξεργαστεί μόνο έναν περιορισμένο αριθμό ερεθισμάτων ταυτόχρονα. Για παράδειγμα, η μνήμη εργασίας – ο αριθμός των στοιχείων που μπορούμε να συγκρατήσουμε στο μυαλό μας ενώ εργαζόμαστε σε μια εργασία – είναι περιορισμένη.

Ενώ οι ερευνητές πίστευαν ότι μπορούσαμε να συγκρατήσουμε περίπου 7 αντικείμενα, αυτός ο αριθμός έχει μειωθεί σε μόλις 3-5. Όταν συνεχίζουμε να δίνουμε στον εγκέφαλό μας περισσότερα ερεθίσματα και περισσότερα πράγματα να θυμόμαστε, το αποτέλεσμα είναι οι γνωστικές επιδόσεις να μειώνονται.

Όταν προσπαθούμε να κάνουμε πάρα πολλά ταυτόχρονα ή προσπαθούμε να κάνουμε πάρα πολλά πολύ γρήγορα, δεν κάνουμε τίποτα καλά. Και, περιέργως, μπορεί να το κάνουμε και πιο αργά.

Πώς θα επιβραδύνουμε

Για τους περισσότερους η επιβράδυνση είναι δύσκολη. Ενώ έχουμε την τάση να εξισώνουμε το multitasking με την καλύτερη απόδοση και την βέλτιστη απόδοση με την αξία, παράλληλα ο φόβος ότι θα μείνουμε πίσω ή ότι δεν θα κάνουμε αρκετά, μας ωθεί να συνεχίσουμε, ακόμη και όταν η ψυχική μας υγεία επιβαρύνεται.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να εξασκήσουμε την συγκεκριμένη δεξιότητα, μια επιλογή τη φορά. Ακολουθούν πέντε πρακτικές που μπορείτε να δοκιμάσετε, για να επιβραδύνετε άμεσα:

  1. Παύση με σκοπό. Αφιερώστε 5 λεπτά την ημέρα για να αναπνεύσετε βαθιά. Αυτό θα σας βοηθήσει να επανέλθετε συνειδητά στο παρόν, μεταβαίνοντας σε μια κατάσταση ήρεμης επίγνωσης.
  2. Βρείτε το μάντρα σας. Επαναλάβετε φράσεις όπως «το να είμαι παρών είναι πιο σημαντικό από την πίεση» κατά τη διάρκεια στιγμών άγχους. Αυτές δεν είναι απλώς επιβεβαιώσεις αλλά σηματοδοτούν την ασφάλεια.
  3. Κάντε σκόπιμο singletasking. Επιλέξτε μια εργασία και επικεντρωθείτε πλήρως σε αυτήν. Όχι multitasking.
  4. Αναστοχαστείτε καθημερινά. Αφιερώστε λίγα λεπτά για να κάνετε journaling ή απλώς για να αναρωτηθείτε: Τι είχε μεγαλύτερη σημασία σήμερα; Αυτό βοηθά στην ευθυγράμμιση των ενεργειών σας με τις αξίες σας.
  5. Περιορίστε τον ψηφιακό θόρυβο. Απενεργοποιήστε τις μη απαραίτητες ειδοποιήσεις. Προγραμματίστε χρόνο χωρίς οθόνη.