Πώς θα καλύψουμε τις διατροφικές μας ανάγκες; Μια ισορροπημένη διατροφή δεν είναι θέμα περιορισμών ή αυστηρών κανόνων. Είναι θέμα επιλογών. Τι να επιλέγουμε, σύμφωνα με τους ειδικούς, για να λαμβάνουμε τις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και φυτοθρεπτικά συστατικά που δρουν συνεργικά θωρακίζοντας την υγεία μας:

1. Οι «φίλοι» του εντέρου: Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στη μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης, στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου, στην καλή λειτουργία του εντέρου, αλλά και στον έλεγχο του σωματικού βάρους, αφού αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού.

Πού τις βρίσκουμε:

Η ποικιλία είναι το κλειδί: συνδυάζοντας διαφορετικές πηγές, ενισχύεται η δράση των φυτικών ινών και προσφέρεται παράλληλα πληθώρα άλλων θρεπτικών στοιχείων.

2. Βιταμίνες και μέταλλα: Μικροστοιχεία με μεγάλη σημασία

Παρότι χρειαζόμαστε μικρές ποσότητες, η έλλειψή τους μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την υγεία μας.

Τα απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά και οι φυσικές τους πηγές:

  • Σίδηρος για την καλή λειτουργία του αίματος και την ενέργεια
    Πηγές: κόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρια, όσπρια

  • Βιταμίνη A για την όραση, το δέρμα και το ανοσοποιητικό
    Πηγές: καρότα, γλυκοπατάτες, σπανάκι, λαχανίδα

  • Βιταμίνη B12 για το νευρικό σύστημα και τον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων
    Πηγές: ζωικές τροφές όπως κρέας, ψάρι και αυγά

  • Βιταμίνη E με αντιοξειδωτική δράση και οφέλη για το δέρμα
    Πηγές: ξηροί καρποί, σπόροι, φυτικά έλαια

3. Φυτοχημικά: Τα φυσικά «όπλα» των φυτών που προστατεύουν κι εμάς

Οι ευεργετικές τους ιδιότητες είναι εντυπωσιακές. Συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά, καθώς έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Τα πιο γνωστά φυτοχημικά και οι τροφές που τα περιέχουν:

  • Φλαβονοειδή σε μύρτιλα, βατόμουρα, φράουλες, μαύρα σταφύλια

  • Καροτενοειδή σε καρότα, κολοκύθα, γλυκοπατάτες

  • Λυκοπένιο σε ντομάτες, καρπούζι, κόκκινες πιπεριές

  • Ισοφλαβόνες σε προϊόντα σόγιας (π.χ. ενταμάμε, τόφου)

  • Ρεσβερατρόλη σε κόκκινα σταφύλια, φιστίκια και βατόμουρα

  • Κατεχίνες στο πράσινο τσάι, στα μήλα, στα δαμάσκηνα

Εμπολυτίζουμε τη διατροφή μας με…

  • Κρυφά λαχανικά: Τρίψτε κολοκυθάκια ή καρότα και προσθέστε τα σε κιμά, σάλτσες, ακόμα και κεφτέδες.

  • Δημιουργικά ντιπ: Χρησιμοποιήστε χούμους, αβοκάντο ή στραγγιστό γιαούρτι με βότανα για να συνοδεύσετε λαχανικά ή κράκερς.

  • Φρούτα με twist: Συνδυάστε φέτες μήλου ή μπανάνας με φυστικοβούτυρο ή ταχίνι για ένα ισορροπημένο σνακ.

  • Πράσινα σάντουιτς: Απλώστε λιωμένο αβοκάντο σε ψωμί ολικής, προσθέστε ντομάτα, φύλλα σπανακιού και λίγο τυρί.

Αντί να μετράμε βιταμίνες ή να αγχωνόμαστε για τις θερμίδες, αξίζει να δούμε τη διατροφή μας συνολικά: ποικιλία, φρεσκάδα, χρώμα, γεύση. Όσο περισσότερα φυτικά, μη επεξεργασμένα τρόφιμα εντάσσουμε στο τραπέζι μας, τόσο πιο πιθανό είναι να καλύπτουμε όλες τις ανάγκες μας.