Τι σημαίνει όταν λέμε βιώσιμες πόλεις; Σύμφωνα με τον Δείκτη Βιωσιμότητας Πόλεων του Economist, χρειάζονται υψηλές βαθμολογίες σε κάποιες βασικές παροχές ή συνθήκες, που κάνουν τη ζωή των κατοίκων τους καλύτερη.

Αυτές είναι η σταθερότητα, η υγειονομική περίθαλψη, το περιβάλλον, η εκπαίδευση και οι υποδομές. Αυτονόητα χαρακτηριστικά, αλλά δεν υπάρχουν παντού.

Στη λίστα του EIU (Economist Intelligence Unit) για το 2025, στις δέκα πρώτες θέσεις βρίσκονται τέσσερις ευρωπαϊκές πόλεις, τρεις από τη μακρινή Αυστραλία, μία από τη Νέα Ζηλανδία, μία από την Ιαπωνία και μία από τον Καναδά.

Πρόκειται, από το 1 έως το 10, για τις Κοπεγχάγη (Δανία), Βιέννη (Αυστρία), Ζυρίχη (Ελβετία), Μελβούρνη (Αυστραλία), Γενεύη (Ελβετία), Σίδνεϊ (Αυστραλία), Οσάκα (Ιαπωνία), Όκλαντ (Νέα Ζηλανδία), Αδελαϊδα (Αυστραλία) και Βανκούβερ (Καναδάς). Όπως φαίνεται και στον πίνακα, και οι δέκα αυτές πόλεις βαθμολογούνται πολύ ψηλά και στα πέντε αυτά κρίσιμα στοιχεία, με τιμές από 91,4 (το ελάχιστο) έως και 100. Ή άριστα 10, αν θέλετε.

Συνολικά στον δείκτη, η πρώτη Κοπεγχάγη, βαθμολογείται με 98.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι πόλεις με την υψηλότερη κατάταξη στον κόσμο παρουσιάζουν αξιοσημείωτη συνέπεια τα τελευταία χρόνια. Κατακτούν θέσεις στη 10 τακτικά ή πάντα. Αλλά το 2025 υπήρξε μια σημαντική αλλαγή. Πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, η Βιέννη εκθρονίστηκε. Η Κοπεγχάγη ανέβηκε στην κορυφή χάρη στις τέλειες βαθμολογίες στη σταθερότητα, την εκπαίδευση και τις υποδομές.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και πόλεις που πληρούν στο ελάχιστο αυτές τις προϋποθέσεις – σε κάποιες περιπτώσεις ούτε καν σε αυτό. Όπως για παράδειγμα η Δαμασκός, στη Συρία, που είναι η τελευταία της λίστας (θέση 173) και συνολική βαθμολογία 30,7. Η πόλη αυτή ακόμη δεν έχει συνέλθει από τον εμφύλιο. Τη μεγαλύτερη βαθμολογία την παίρνει στον τομέα «Πολιτισμός και Περιβάλλον», με μόλις 40,5. Πάνω από τη Δαμασκό, από τη θέση 172 έως 164 βρίσκονται η Τρίπολη (Λιβύη), η Ντάκα (Μπανγκλαντές), το Καράτσι (Πακιστάν), το Αλγέρι (Αλγερία), το Λάγος (Νιγηρία), η Χαράρε (Ζιμπάμπουε), το Πορτ Μόρεσμπι (Παπούα-Νέα Γουινέα), το Κίεβο (Ουκρανία) και το Καράκας (Βενεζουέλα).

Οι λίστες με τις πιο βιώσιμες και ευτυχισμένες πόλεις στον κόσμο συνήθως κυριαρχούνται από ευρωπαϊκές χώρες – αλλά ίσως είναι καιρός να κοιτάξουμε προς τα κάτω. Φέτος, τρεις αυστραλιανές πόλεις μπήκαν στην πρώτη δεκάδα του δείκτη των πιο βιώσιμων πόλεων του Economist Intelligence Unit, με την Αδελαΐδα να συμπληρώνει για πρώτη φορά τη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ.

Πού βρίσκεται η Αθήνα

Η ελληνική πρωτεύουσα βρίσκεται περίπου στη μέση του καταλόγου με τις βιώσιμες πόλεις. Ο μέσος όρος γενικής βαθμολογίας είναι 76,1 και η Αθήνα βρίσκεται στο 78,1, έχοντας κερδίσει 6 θέσεις σε σχέση με το 2024. Στη γενική κατάταξη βρίσκεται στη θέση 85, επίσης στον μέσο όρο σε σύνολο 173 πόλεων.

Τι σημαίνουν οι γενικές βαθμολογίες

Αυτές οι βαθμολογίες, από 0-100 έχουν να κάνουν με τον τρόπο που βιώνουν τις αλλαγές οι πολίτες στη ζωή τους στις πόλεις αυτές. Πιο αναλυτικά:

80-100: Υπάρχουν λίγες, αν όχι καθόλου, προκλήσεις για το βιοτικό επίπεδο

70-80: Η καθημερινή ζωή είναι γενικά καλή, αλλά ορισμένες πτυχές της ζωής μπορεί να συνεπάγονται προβλήματα

60-70: Οι αρνητικοί παράγοντες έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή

50-60: Η βιωσιμότητα περιορίζεται σημαντικά

50 ή λιγότερο: Οι περισσότερες πτυχές της ζωής περιορίζονται σοβαρά

Από την Αρχοντία Κάτσουρα