Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) που θεωρούν ότι η γλουτένη —η πρωτεΐνη που βρίσκεται σε προϊόντα σίτου όπως το ψωμί και τα ζυμαρικά— προκαλεί τα συμπτώματά τους, ενδέχεται να κάνουν λάθος.
Οι Καναδοί ερευνητές αναφέρουν ότι πολλοί ασθενείς με IBS ακολουθούν περιοριστικές δίαιτες για να αποφύγουν τροφές που θεωρούν ότι τους επιδεινώνουν την κατάσταση, χωρίς όμως να έχουν εντοπίσει με σαφήνεια ποιες τροφές είναι πράγματι υπεύθυνες για την επιδείνωση των συμπτωμάτων τους.
Στην έρευνα, οι επιστήμονες εξέτασαν 28 συμμετέχοντες με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) από την Κλινική Πεπτικών Νοσημάτων του Πανεπιστημίου McMaster, οι οποίοι πίστευαν ότι είχαν δυσανεξία στη γλουτένη και, ως εκ τούτου, ακολουθούσαν ένα αυστηρό διατροφικό πλάνο χωρίς γλουτένη.
Στους συμμετέχοντες δόθηκαν δημητριακά σε μορφή μπάρας για καθημερινή κατανάλωση για μία εβδομάδα — πατασκευασμένα είτε από καθαρή γλουτένη είτε από ολικής άλεσης σιτάρι είτε από αλεύρι χωρίς γλουτένη — χωρίς οι ίδιοι να γνωρίζουν ποιο από τα τρία κατανάλωναν κάθε φορά.
Μετά από κάθε εβδομάδα κατανάλωσης ενός τύπου μπάρας, ακολουθούσε διάλειμμα δύο εβδομάδων πριν ξεκινήσουν με την επόμενη μπάρα, μέχρι να δοκιμαστούν και οι τρεις εκδοχές.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στην επιδείνωση των συμπτωμάτων μεταξύ των τριών ομάδων, συμπεριλαμβανομένης της ομάδας του εικονικού σκευάσματος (placebo) χωρίς γλουτένη.
Σημείωσαν μάλιστα ότι ακόμη και μετά την κατανάλωση της μπάρας ελέγχου χωρίς γλουτένη, σχεδόν το 30% των ασθενών εμφάνισε επιδείνωση των συμπτωμάτων κατά 50 μονάδες, σύμφωνα με την κλίμακα σοβαρότητας συμπτωμάτων του IBS.
Ο καθηγητής Premysl Bercik, κύριος συγγραφέας της μελέτης, ανέφερε:
«Ορισμένοι ασθενείς όντως έχουν ευαισθησία σε αυτή την πρωτεΐνη των τροφίμων, αλλά για πολλούς άλλους, είναι η ίδια η πεποίθηση που προκαλεί τα συμπτώματά τους και τις επακόλουθες επιλογές τους να αποφεύγουν τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη».
Παρά ταύτα, ακόμη και όταν οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα, οι περισσότεροι συνέχισαν να πιστεύουν ότι η γλουτένη και το σιτάρι προκαλούν τα συμπτώματά τους και συνέχισαν να ακολουθούν μια διατροφή χωρίς γλουτένη.
Σε άρθρο τους στο περιοδικό Lancet Gastroenterology and Hepatology, οι ερευνητές συνέστησαν να ενσωματωθεί ψυχολογική συμβουλευτική στα προγράμματα θεραπείας για τους ασθενείς με IBS:
«Αυτό που χρειάζεται για να βελτιώσουμε την κλινική διαχείριση αυτών των ασθενών είναι να συνεργαστούμε περισσότερο μαζί τους, όχι απλά να τους πούμε ότι η γλουτένη δεν είναι ο παράγοντας πρόκλησης και να προχωρήσουμε.
Πολλοί από αυτούς ίσως ωφεληθούν από την ψυχολογική υποστήριξη και την καθοδήγηση, ώστε να απαλλαγούν από το στίγμα που συνδέουν με τη γλουτένη και το σιτάρι και να τα επανεισαγάγουν με ασφάλεια στη διατροφή τους».
Οι ερευνητές της παρούσας μελέτης κατέληξαν ότι τα ευρήματά τους υποστηρίζουν τον ρόλο των ψυχολογικών παραγόντων στην αντίδραση στα συμπτώματα και τις διατροφικές συμπεριφορές στο IBS.