Παίρνουν μαζί τους το επαγγελματικό κινητό στην παραλία, τσεκάρουν τα emails τους πού και πού, κι όλα αυτά για να μη γίνουν αντιληπτοί. Είναι η νέα καλοκαιρινή τάση στους χώρους εργασίας: το quiet vacationing.

Πριν λίγο καιρό, το φαινόμενο του quiet quitting, όταν οι εργαζόμενοι αποσυνδέονται ψυχικά από τη δουλειά τους χωρίς να παραιτούνται, ήταν στο προσκήνιο. Τώρα, οι εργοδότες καλούνται να εντοπίσουν μια πιο δραστήρια, αλλά εξίσου «σιωπηλή» συμπεριφορά: εκείνη των εργαζομένων που κάνουν διακοπές χωρίς να το δηλώνουν.

Αντί να κάνουν απλώς πως δουλεύουν ενώ βλέπουν σειρές, όπως στο quiet quitting, οι «ήσυχοι παραθεριστές» πηγαίνουν πραγματικά διακοπές. Απλώς συνεχίζουν να φαίνονται «συνδεδεμένοι»: απαντούν σε κάποια email, ρίχνουν μια ματιά στο Slack, μετακινούν τον δείκτη του ποντικιού για να φαίνονται ενεργοί. Μπορεί να δουλεύουν από παραλία στην άλλη άκρη του κόσμου χωρίς κανείς να το καταλάβει.

Και οι millennials είναι εκείνοι που το κάνουν περισσότερο.

Οι millennials φοβούνται μην φανούν τεμπέληδες και διαλέγουν να κρυφτούν

Σύμφωνα με έρευνα της Harris Poll για την κουλτούρα των αδειών, το 28% των εργαζομένων έχει πάρει άδεια χωρίς να το πει στον εργοδότη του.

Αν και οι νέοι της Gen Z κατηγορούνται συχνά για «τεμπελιά», λιγότερο από το 25% αυτών (όσο και οι Gen X και οι baby boomers) έχουν κάνει κάτι τέτοιο. Οι millennials όμως ξεχωρίζουν: σχεδόν 4 στους 10 έχουν πάει διακοπές χωρίς να το πουν. Είναι επίσης πιο πιθανό να χρησιμοποιούν τεχνάσματα, όπως να κινούν τον κέρσορα ή να προγραμματίζουν email για αργά το βράδυ ώστε να φαίνεται ότι δουλεύουν υπερωρίες.

Όλα αυτά, όμως, πηγάζουν από έναν βαθύ φόβο: ότι αν ζητήσουν νόμιμα την άδειά τους, θα θεωρηθούν «τεμπέληδες» και θα χάσουν ευκαιρίες καριέρας.

Σε ξεχωριστή μελέτη της Resume Builder διαπιστώθηκε ότι το 43% των «ήσυχων παραθεριστών» παίρνει έως και 3 μέρες ρεπό χωρίς να το δηλώσει, ενώ το 25% παίρνει ολόκληρη την εβδομάδα.

Η ανασφάλεια είναι ο βασικός λόγος πίσω από αυτή τη συμπεριφορά: 2 στους 5 εργαζομένους ανησυχούν πως αν πάρουν επίσημη άδεια, αυτό θα επηρεάσει την επαγγελματική τους ασφάλεια.

Πώς να καταλάβετε αν κάποιος κάνει “quiet vacationing”

Ο πιο εμφανής δείκτης; Οι αλλαγές στο πότε και πόσο συχνά απαντά. Αν κάποιος που απαντά άμεσα στα emails και στα μηνύματα στο Slack αρχίσει να καθυστερεί ώρες ή να απαντά σε περίεργες ώρες της ημέρας, είναι πολύ πιθανό να βρίσκεται σε άλλη ζώνη ώρας.

Αυτό εξηγεί ο career coach Kyle Elliott στο Fortune, τονίζοντας όμως ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι βαθύτερο.

«Αν οι εργαζόμενοι νιώθουν την ανάγκη να λένε ψέματα, τότε ίσως υπάρχει κάποιο σοβαρότερο πολιτισμικό πρόβλημα στον χώρο εργασίας. Ίσως να μην υπάρχει ψυχολογική ασφάλεια ή ξεκάθαρες προσδοκίες από τη διοίκηση», σημειώνει.

Η λύση, λέει, δεν είναι να κυνηγάμε ποιος κρύβεται, αλλά να χτίσουμε κλίμα εμπιστοσύνης. Να εξηγήσουμε από την αρχή τι επιτρέπεται και τι περιμένουμε — και να αφήσουμε τους ανθρώπους να ξεκουράζονται, χωρίς φόβο.

πηγή in.gr