Καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει και τα ανάλαφρα καλοκαιρινά ρούχα πήραν τη θέση τους στην γκαρνταρόμπα σας, η απαλή και λαμπερή επιδερμίδα από την κορυφή μέχρι τα νύχια γίνεται βασικό ζητούμενο και η απολέπιση η κίνηση που θα σας οδηγήσει κατευθείαν στο στόχο σας. Όπως ισχύει σε κάθε κίνηση φροντίδας του δέρματος, έτσι και στην απολέπιση σώματος υπάρχουν κάποια μικρά μυστικά που αξίζει να γνωρίζετε για να αποκτήσετε την επιδερμίδα που ονειρεύεστε – έτοιμη για το καλοκαίρι!

Γιατί είναι απαραίτητη η απολέπιση το καλοκαίρι;

Αφού ολοκληρώσουν τον κύκλο ζωής τους, τα νεκρά κύτταρα πέφτουν από την επιδερμίδα, δίνοντας τη θέση τους στα νεανικά και υγιή, που γεννιούνται στα βαθύτερα στρώματα και ανεβαίνουν σταδιακά προς την επιφάνεια του δέρματος. Αυτή η φυσιολογική διαδικασία όμως δεν γίνεται πάντοτε απρόσκοπτα, με αποτέλεσμα τα νεκρά κύτταρα να συσσωρεύονται, δημιουργώντας θαμπάδα. Αν σε αυτό προσθέσουμετο γεγονός ότι η εφίδρωση και η παραγωγή σμήγματος είναι πιο έντονες το καλοκαίρι, καταλαβαίνουμε γιατί η επιδερμίδα οδηγείται συχνά σε κατάσταση ασφυξίας. Εδώ έρχεται η απολέπιση για να απομακρύνει νεκρά κύτταρα, σμήγμα, ρύπους και υπολείμματα αντηλιακών από την επιφάνειά της, δίνοντάς της έτσι μια βαθιά ανάσα και υποστηρίζοντας την κυτταρική ανανέωση καθώς και την καλύτερη απορρόφηση των περιποιητικών συστατικών.

Μηχανική ή χημική απολέπιση;

Είναι δύο διαφορετικοί τρόποι που οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα: την απαλή επιδερμίδα. Η μεν μηχανική απολέπιση γίνεται με τη χρήση scrubs, απολεπιστικών συνθέσεων δηλαδή που περιέχουν μικροκόκκους –συνήθως από ζάχαρη, αλάτι, κουκούτσια σταφυλιών ή βερίκοκου, jojoba κ.ά.–, οι οποίοι, με την τριβή, απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνεια της επιδερμίδας. Η χημική, από την άλλη, γίνεται με συνθέσεις στις οποίες πρωταγωνιστούν α-υδροξυοξέα και β-υδροξυοξέα –τα γνωστά AHAs και BHAs– όπως γαλακτικό, γλυκολικό ή σαλικυλικό οξύ, που λύνουν τους δεσμούς των νεκρών κυττάρων βοηθώντας τα να πέσουν πιο γρήγορα από την επιδερμίδα – και χωρίς να την ταλαιπωρούν με την τριβή. Επιπλέον, body peels με ειδικά επιλεγμένα οξέα φρούτων ή ένζυμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε δέρματα με τάση ακμής  ή σε ευαίσθητες επιδερμίδες που δεν αντέχουν την τριβή.

Βήμα-βήμα: Η καλοκαιρινή ιεροτελεστία της απολέπισης

#1 Προετοιμασία στο ντους

Ξεκινήστε με χλιαρό –όχι καυτό– νερό για να μαλακώσετε την επιδερμίδα και να ανοίξουν οι πόροι ώστε να είναι ακόμα πιο αποτελεσματική η απολέπιση.

#2 Επιλέξτε το απολεπιστικό σας

Αν προτιμάτε τη μηχανική απολέπιση, επιλέξτε συνθέσεις όπου οι κόκκοι είναι όσο πιο μικροσκοπικοί γίνεται –και ιδανικά σφαιρικοί– και βεβαιωθείτε ότι είναι φυσικοί, άρα και βιοδιασπώμενοι. Οι ειδικοί τείνουν να υποστηρίζουν τη χημική απολέπιση σε σχέση με τη μηχανική επειδή η η δεύτερη απαιτεί τριβή για να δώσει αποτέλεσμα, οπότε ενέχει έναν κίνδυνο μικροτραυματισμών.

#3 Απαλές κινήσεις πάντα

Υπάρχει η εντύπωση ότι όσο πιο έντονη είναι η τριβή με το απολεπιστικό προϊόν τόσο καλύτερο αποτέλεσμα θα έχει. Στην πραγματικότητα, όμως, ισχύει το αντίθετο καθώς η επιθετική απολέπιση μπορεί να αποδιοργανώσει τον επιδερμιδικό φραγμό και να προκαλέσει φλεγμονές. Επομένως, φροντίστε οι κινήσεις σας να είναι πάντα κυκλικές και απαλές, με τα χέρια ή ένα μαλακό πανάκι.

#4 Εντατική ενυδάτωση

Αφού ολοκληρώσετε τη διαδικασία, ξεβγάλτε καλά την επιδερμίδα σας με χλιαρό νερό και στεγνώστε την ταμποναριστά με μια μαλακή πετσέτα. Αμέσως μετά και ενώ είναι ακόμη νωπή, απλώστε μια ενυδατική κρέμα σώματος ή ένα body oil για θρέψη. Star συστατικά, το υαλουρονικό οξύ για ενυδάτωση, τα ceramides, για ενίσχυση του επιδερμιδικού φραγμού, η aloe vera, η πανθενόλη ή το χαμομήλι, που καταπραΰνουν.

Πόσο συχνά να κάνετε απολέπιση;

Εξαρτάται από τον τύπο της επιδερμίδας σας, το απολεπιστικό προϊόν που χρησιμοποιείτε και γενικότερα τη ρουτίνα φροντίδας που ακολουθείτε. Συνήθως, εξηγούν οι ειδικοί, δύο με τρεις φορές την εβδομάδα είναι ιδανικές για απολέπιση σώματος ώστε να μην υπάρχει ενδεχόμενο να διαταραχθεί ο επιδερμιδικός φραγμός. Αν έχετε ευαίσθητη ή ξηρή επιδερμίδα, περιοριστείτε σε μία φορά την εβδομάδα επιλέγοντας ήπια απολεπιστικά όπως το γαλακτικό οξύ ή τα μικροσφαιρίδια βρόμης. Για την επιδερμίδα με τάση για λιπαρότητα ή για θυλακική υπερκεράτωση (μια κοινή δερματική πάθηση η οποία εκδηλώνεται με πολύ μικρά, συνήθως λευκά εξογκώματα που περιβάλλονται από κόκκινο δέρμα πίσω από τα μπράτσα και τους μηρούς), η πιο συχνή χρήση χημικών απολεπιστικών –με σαλικυλικό οξύ, για παράδειγμα– μπορεί να είναι ευεργετική και να συμβάλει στον έλεγχο της κατάστασης του δέρματος.