Η μέρα ξεκινά με έναν ήχο ειδοποίησης. Ίσως είναι email για τη δουλειά, μήνυμα από την παρέα ή ένα νέο βίντεο στο Instagram. Πριν καν προλάβεις να βγάλεις σηκωθείς από το κρεβάτι, το μυαλό σου ήδη «τρέχει», αισθάνεσαι ήδη έλλειψη ενέργειας και κούραση: τι θα φας σήμερα, τι απάντηση θα δώσεις σε εκείνο το μήνυμα, αν θα έχεις χρόνο (και χρήματα) να πας για ποτό το βράδυ.
Σύμφωνα με νέα έρευνα της Talker Research σε 2.000 Αμερικανούς ενήλικες, οι νέοι αισθάνονται υπερβολικά πιεσμένοι σχεδόν 17 ημέρες τον μήνα. Με άλλα λόγια, πάνω από τις μισές μέρες τους κυλούν σε μια κατάσταση διαρκούς πνευματικής υπερδιέγερσης και κόπωσης.
Οι βασικοί στρεσογόνοι παράγοντες: οθόνες, κοινωνικές σχέσεις και φαγητό
Η δημοσκόπηση εντόπισε τρεις βασικούς τομείς που προκαλούν άγχος στο 80% των νέων: την κοινωνική ζωή (88%), την ψηφιακή ζωή (83%) και τις διατροφικές επιλογές (81%).
Η διαχείριση των κοινωνικών σχέσεων δεν είναι πια απλή υπόθεση. Πολλοί νέοι δηλώνουν ότι κουράζονται να κρατούν επαφή (27%), να βρίσκουν χρόνο για συναντήσεις (32%) ή να συντηρούν τις φιλίες τους online (31%). Ταυτόχρονα, οι ώρες μπροστά σε οθόνες αποδεικνύονται εξίσου αποστραγγιστικές. Πάνω από τους μισούς (42%) δηλώνουν ότι κουράζονται από τη διαρκή έκθεση σε οθόνες, ενώ ένας στους τρεις (35%) θεωρεί πως τα social media είναι σημαντική πηγή πίεσης.
Αυτό που ίσως προκαλεί έκπληξη, όμως, είναι ότι ακόμη και το φαγητό — κάτι τόσο βασικό — έχει μετατραπεί σε πεδίο άγχους. Το 45% δυσκολεύεται να επιλέξει υγιεινά τρόφιμα, το 40% πιέζεται από την εμπειρία του σούπερ μάρκετ, ενώ 65% αισθάνεται σύγχυση μπροστά στις μεγάλες λίστες συστατικών στις ετικέτες τροφίμων.
Η λύση στην καθημερινή κούραση
Όλο και περισσότεροι νέοι στρέφονται προς το «λιγότερο είναι περισσότερο» mindset. Το 68% βρίσκει την έννοια της απλής ζωής ελκυστική, και ήδη οι έξι στους δέκα προσπαθούν να εφαρμόσουν κάποιες πτυχές της. Σπίτι, ρούχα, γυμναστική και κυρίως, διατροφή.
Η στροφή προς την απλότητα ξεκινά από το ψυγείο και το ντουλάπι της κουζίνας. Το 64% δηλώνει πως βρίσκει τη «λιτή διατροφή» ελκυστική — φαγητό με λίγα, αναγνωρίσιμα υλικά, χωρίς πρόσθετα, χωρίς πολύπλοκα παρασκευάσματα. Ένα σημαντικό ποσοστό έχει ήδη αλλάξει τις διατροφικές του συνήθειες: αγοράζει προϊόντα με λιγότερη ζάχαρη (36%), λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα (36%) και πιο μικρές λίστες συστατικών (19%).
Απαραίτητη η ξεκούραση
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που δίνουν προτεραιότητα στην ξεκούραση, εργάζονται με περισσότερη ενέργεια και είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν την όποια πρόκληση προκύπτει.
Αυτό συμβαίνει επειδή ακόμα και όταν ο εγκέφαλός μας ξεκουράζεται, είναι ακόμα ενεργός, δεσμεύοντας το «δίκτυο που βρίσκεται σε παύση» για να λύσει προβλήματα, να σκεφτεί δημιουργικά και να αναζητήσει νέες πληροφορίες, υποστηρίζουν οι ειδικοί.
Μπορεί να μην είμαστε σε θέση να ελέγξουμε πλήρως αυτές τις διαδικασίες. Αλλά μαθαίνοντας να ξεκουραζόμαστε καλύτερα, μπορούμε να τις υποστηρίξουμε και να τις αφήσουμε να κάνουν καλά τη δουλειά τους.