Είναι γνωστό πως η εσωτερική μας υγεία και η υγεία του δέρματός μας είναι στενά συνδεδεμένες. Ομοίως και οι διατροφικές μας συνήθειες με τις αλλαγές στο δέρμα. Ωστόσο, η έρευνα στον τομέα της διατροφής και της δερματολογίας έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια και τώρα αρχίζουμε να κατανοούμε σταδιακά πώς αυτά συνδέονται σε μοριακό επίπεδο. Πιο απλά, οι ερευνητές έχουν κάνει σημαντικά βήματα στην ανακάλυψη κάποιων από τους μηχανισμούς που συνδέουν τη διατροφή με το δέρμα. Ας δούμε κάποια από τα ευρήματά τους.
Γιατί το δέρμα μας γερνά;
Ορισμένες από τις διαδικασίες γήρανσης του δέρματος σχετίζονται με ενδογενείς παράγοντες, όπως η πάροδος του χρόνου και η γενετική μας σύσταση. Ωστόσο, μεγάλο μέρος της γήρανσης του δέρματος οφείλεται σε εξωτερικούς παράγοντες. Ο πιο γνωστός είναι η ηλιακή ακτινοβολία (UV). Το κάπνισμα είναι επίσης ένας βασικός παράγοντας.
Οι φυσικές δυνάμεις επηρεάζουν κι αυτές με τη σειρά τους το δέρμα μας με έναν από τους μεγαλύτερους φυσικούς παράγοντες να είναι η βαρύτητα. Το δέρμα αρχίζει να χαλαρώνει επειδή η υποστηρικτική δομή του κολλαγόνου δεν μπορεί πια να αντισταθεί στη βαρύτητα τόσο αποτελεσματικά.
Παρόλα αυτά, οι διατροφικές αλλαγές μπορούν να μας προστατεύσουν από ορισμένες από τις δυνάμεις που επιταχύνουν τη γήρανση του δέρματος.
Φυσική αντιγήρανση: Η διατροφή που προστατεύει το δέρμα μας
Οι διατροφικές μας επιλογές έχουν μεγάλο αντίκτυπο, όχι μόνο στην υγεία του δέρματος, αλλά και στη συνολική μας υγεία και ευεξία. Επιπλέον, αν και ποικίλες θεραπείες αντιγήρανσης είναι αποτελεσματικές, πολλές είναι προσωρινές λύσεις, εν αντιθέσει με τη διατροφή.
Δεν μπορούμε να επικεντρωνόμαστε μόνο στις γρήγορες λύσεις. Είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε και την πρόληψη. Ποιες είναι οι βασικές αρχές αυτής της προσέγγισης όσον αφορά τη διατροφή;
- Να καταναλώνουμε περισσότερες τροφές που παρέχουν δύναμη. Ορισμένα τρόφιμα περιέχουν θρεπτικά συστατικά που προάγουν το νεανικό δέρμα όπως αντιοξειδωτικά (φρούτα, λαχανικά, πράσινο τσάι κ.λπ.) και «καλά» λιπαρά (αβοκάντο, ελαιόλαδο, ξηροί καρποί και σπόροι, λιπαρά ψάρια, μαύρη σοκολάτα κ.λπ.).
- Να περιορίσουμε τη ζάχαρη δεδομένου ότι τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να βλάψουν το κολλαγόνο στο δέρμα μας, προκαλώντας τελικά απώλεια ελαστικότητας και ρυτίδες- χαλάρωση.
- Να αντικαταστήσουμε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες με ολόκληρα σιτηρά (καστανό ρύζι, κριθάρι, βρόμη, ψωμί και ζυμαρικά ολικής αλέσεως, πλιγούρι, φαγόπυρο κ.λπ.) και όσπρια.
- Να αποφεύγουμε επίσης τα τρανς λιπαρά και τα τηγανητά που περιέχουν ουσίες που βλάπτουν το κολλαγόνο.
- Να επιλέγουμε τρόφιμα που προάγουν την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων του εντέρου (προβιοτικά και πρεβιοτικά όπως γιαούρτι, κεφίρ, μπανάνα, σπανάκι, μπρόκολο κ.λπ.).
Πώς να περιορίσουμε τις απότομες αυξήσεις του σακχάρου
Οι τροφές που προκαλούν απότομη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο κολλαγόνο (και όχι μόνο). Αυτό συμβαίνει λόγω μιας διαδικασίας που ονομάζεται γλυκοποίηση.
Εστιάστε σε ακατέργαστες τροφές και τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Αυτό βοηθά στην επιβράδυνση των επιβλαβών αυξήσεων του σακχάρου. Η κατανάλωση υδατανθράκων σε συνδυασμό με πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και λιπαρά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επιβράδυνση της απορρόφησης της ζάχαρης στο αίμα.
Αποφεύγοντας τις τροφές με υψηλά επίπεδα προστιθέμενων σακχάρων είναι ένας προφανής τρόπος για να καταπολεμήσουμε τις αυξήσεις του σακχάρου. Η αποφυγή επεξεργασμένων υδατανθράκων είναι επίσης σημαντική, καθώς οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες αφομοιώνονται γρήγορα και προάγουν την ταχεία απορρόφηση ζάχαρης στο αίμα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να περιορίσουμε την κατανάλωση τροφών όπως το λευκό ψωμί, τα λευκά ζυμαρικά και το λευκό ρύζι.
Συνολικά, μπορεί να μην υπάρχει μια «τέλεια» τροφή για το δέρμα, υπάρχουν, ωστόσο, κάποια συνιστώμενα πρότυπα διατροφής, τα οποία επικεντρώνονται σε τροφές ελάχιστα ή καθόλου επεξεργασμένες, όπως η μεσογειακή, η διατροφή DASH και η διατροφή MIND.