Οι επιστήμονες εστιάζουν στην υγιή απώλεια βάρους ύστερα από έρευνα που αποκάλυψε ότι ορισμένα κοινά προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα αυξημένα τριγλυκερίδια καθώς και τα χαμηλά επίπεδα της «καλής» HDL χοληστερόλης, μπορούν να αυξήσουν δραματικά τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον.

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη που περιλάμβανε 467.000 συμμετέχοντες έδειξε πως όσα άτομα έχουν μεταβολικό σύνδρομο, αντιμετωπίζουν κατά 40% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν τη νόσο του Πάρκινσον. Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένα σύνολο από παράγοντες κινδύνου, όπως αυτοί που αναφέρθηκαν παραπάνω, οι οποίοι συχνά εμφανίζονται μαζί και αυξάνουν την πιθανότητα να αναπτύξει κανείς σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Neurology παρέμειναν τα ίδια ακόμη και μετά από την προσαρμογή άλλων παραγόντων, όπως η ηλικία, το κάπνισμα, η άσκηση και η γενετική.

Διατροφή και Πάρκινσον: Αναλυτικά η έρευνα

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες, με μέση ηλικία τα 57 έτη, για 15 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, 3.222 άτομα ανέπτυξαν Πάρκινσον. Όταν τα δεδομένα μελετήθηκαν συνδυαστικά με οκτώ προηγούμενες μελέτες που κάλυπταν σχεδόν 25 εκατομμύρια ανθρώπους, ο αυξημένος κίνδυνος διατηρήθηκε στο 29%.

Η κύρια συγγραφέας, Δρ. Weili Xu, από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη, δήλωσε:

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι το μεταβολικό σύνδρομο μπορεί να αποτελεί έναν τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου για τη νόσο του Πάρκινσον. Επίσης, βρήκαμε υψηλότερο κίνδυνο για άτομα που έχουν τόσο μεταβολικό σύνδρομο όσο και γενετική προδιάθεση. Αυτό υποδηλώνει ότι η διατήρηση της μεταβολικής υγείας μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική για όσους ήδη έχουν γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο».

Η ίδια πρόσθεσε επίσης ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να αποδειχθεί εάν η αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου μειώνει άμεσα τον κίνδυνο για Πάρκινσον.

Τα εν λόγω ευρήματα ακολουθούν μια άλλη πρόσφατη έρευνα Κινέζων επιστημόνων, η οποία συνδέει μια διατροφή πλούσια σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με αυξημένο κίνδυνο Πάρκινσον. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσοι κατανάλωναν 11 ή περισσότερες μερίδες ημερησίως, είχαν δυόμιση φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν πρώιμα σημάδια της νόσου σε σχέση με όσους κατανάλωναν τρεις ή λιγότερες. Ακόμη όμως και τρεις μερίδες ημερησίως, αύξαναν τον κίνδυνο έως και 60%.

Αλλαγές στο μενού για μια πιο υγιή ζωή

Συμπερασματικά, το μεταβολικό σύνδρομο συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης Πάρκινσον, αλλά καθημερινές βελτιώσεις στη διατροφή μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των απειλητικών παραγόντων. Αυτές περιλαμβάνουν τη μείωση της ζάχαρης και των υπερεπεξεργασμένων τροφών και την αύξηση της κατανάλωσης φυτικών, θρεπτικών τροφίμων.

Πιο αναλυτικά, συνιστάται να:

  • Αποφεύγουμε συσκευασμένα σνακ, γλυκά, επεξεργασμένα σιτηρά, έτοιμα γεύματα και τροφές με πολλά πρόσθετα ή συντηρητικά.
  • Προτιμάμε φρέσκα ή ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα.
  • Καταναλώνουμε αντιφλεγμονώδεις τροφές (μπλούμπερι, σπανάκι, καρότα, μπρόκολο, καρύδια, αμύγδαλα κ.λπ.) και «καλά» λιπαρά (ελαιόλαδο, σαρδέλες, σολομός κ.λπ.).
  • Προσλαμβάνουμε επαρκή ποσότητα φυτικών ινών που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και ενισχύουν το μικροβίωμα, το οποίο σχετίζεται με την υγεία του εγκεφάλου (μήλα, αχλάδια, μούρα, μπανάνες, πορτοκάλια, καρότα, μπρόκολο, σπανάκι, φασόλια, ρεβίθια, φακές, ψωμί ολικής άλεσης, καστανό ρύζι, βρόμη, κριθάρι, λιναρόσπορος, chia κ.λπ).
  • Προτιμάμε τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα (βιταμίνη D, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο και σελήνιο).
  • Ενυδατωνόμαστε επαρκώς με νερό και να αποφεύγουμε την υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης ή αλκοόλ.

Η μεσογειακή διατροφή έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο νευροεκφυλιστικών νόσων, συμπεριλαμβανομένου του Πάρκινσον.