Η απώλεια βάρους, οι καλύτεροι δείκτες υγείας και η φυσική κατάσταση είναι μόνο μερικά από τα κίνητρα που ωθούν τους ανθρώπους να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες. Εάν η μακροζωία είναι μεταξύ των στόχων σας, τότε έχει έρθει η στιγμή να εφαρμόσετε τις συμβουλές των ειδικών. Συγκεκριμένα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ προτείνουν να εντάξετε στο διατροφικό σας πλάνο τις παρακάτω θρεπτικές τροφές, με λίγες θερμίδες:
Φρούτα και λαχανικά: η βάση της διατροφής
Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, είναι χαμηλά σε λιπαρά και χωρίς χοληστερόλη, ενώ τα φυτοχημικά που περιέχουν —όπως β-καροτένιο, λουτεΐνη και λυκοπένιο— συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων:
-
Πράσινα φυλλώδη: kale (8 kcal/κούπα), σπανάκι (7 kcal/κούπα)
-
Σταυρανθή λαχανικά: μπρόκολο (31 kcal/κούπα), κουνουπίδι (27 kcal/κούπα), λαχανάκια Βρυξελλών (38 kcal/κούπα), λάχανο (22 kcal/κούπα)
-
Φρούτα: φράουλες (25 kcal/1/2 κούπα), βατόμουρα (32 kcal/1/2 κούπα), γκρέιπφρουτ (43 kcal/μισό φρούτο), ακτινίδιο (48 kcal/ολόκληρο φρούτο)
Πρωτεΐνες με λίγες θερμίδες
Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και διατήρηση των μυών, την υγεία του δέρματος και την αίσθηση κορεσμού, που βοηθά στη διαχείριση βάρους.
-
Κρέας και πουλερικά: στήθος κοτόπουλου (122 kcal/φέτα), γαλοπούλα (147 kcal/100 g), χοιρινό φιλέτο (143 kcal/100 g)
-
Θαλασσινά: μπακαλιάρος (84 kcal/100 g), τσιλάπια (100 kcal/100 g), τόνος σε νερό (110 kcal/140 g)
-
Φυτικές πρωτεΐνες: φακές (114 kcal/100 g), ρεβίθια (164 kcal/100 g), edamame (140 kcal/100 g)
-
Γαλακτοκομικά: cottage cheese χαμηλών λιπαρών (80 kcal/1/2 κούπα), γιαούρτι ελληνικό χαμηλών λιπαρών (73 kcal/100 g)
Θρεπτικοί υδατάνθρακες
Οι υδατάνθρακες είναι κύρια πηγή ενέργειας. Προσφέρουν φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, ενώ κρατούν χορτάτους για περισσότερο χρόνο: κινόα (120 kcal/100 g), κριθάρι (123 kcal/100 g), βρόμη (71 kcal/100 g), καστανό ρύζι (112 kcal/100 g), δημητριακά ολικής (98 kcal/3/4 κούπας).
Δείγμα μενού
Με σωστούς συνδυασμούς, μπορούμε να μειώσουμε τις θερμίδες στα γεύματα και να τα κάνουμε πιο νόστιμα και χορταστικά:
Πρωινό
-
240 ml γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
-
1/2 κούπα παπάγια
-
1/2 κούπα ακτινίδιο
-
28 g καρύδια
-
240 ml καφές
-
120 ml άπαχο γάλα
Μεσημεριανό
-
1 μικρή πίτα ολικής
-
Σαλάτα: μαρούλι, κόκκινη ή πορτοκαλί πιπεριά, ντοματίνια, edamame, 1 κ.σ. ηλιόσπορους
-
1 κ.σ. ελαιόλαδο, ξύδι βαλσάμικο, πιπέρι
-
Τσάι ή νερό
Βραδινό
-
113 g σολομός ψητός με σάλτσα γιαουρτιού
-
1/4 κούπας βρασμένο κριθάρι
-
1/4 κούπας φακές με μπαχαρικά
-
1 κούπα κινέζικο λάχανο στον ατμό
-
Νερό
Έξτρα tips
- Χρησιμοποίησε ελαιόλαδο αντί για βούτυρο.
- Αντικατάστησε το αλάτι με μυρωδικά και καρυκεύματα.
- Περιόρισε το κόκκινο κρέας και προτίμησε φυτικές πρωτεΐνες (π.χ. φακές).
- Πρόσθεσε ξηρούς καρπούς και σπόρους για γεύση και καλά λιπαρά.
- Πιες νερό που βοηθά στην καλή κυκλοφορία και τον έλεγχο της όρεξης.
Αυτό το μενού δεν αποτελεί εξατομικευμένη διατροφική συμβουλή. Αν έχετε προβλήματα υγείας ή ειδικές διατροφικές ανάγκες, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία διατροφολόγο ή ιατρό πριν εφαρμόσετε οποιαδήποτε αλλαγή στη διατροφή σας.