Τα φρούτα μπορεί να λειτουργήσουν ως φυσική «ασπίδα» ενάντια στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Σύμφωνα με έρευνα, που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, η κατανάλωση φρούτων θα μπορούσε να μειώσει τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην λειτουργία των πνευμόνων.

«Πάνω από το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού εκτίθεται σε επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που υπερβαίνουν τις συστάσεις του ΠΟΥ και πολλές έρευνες επισημαίνουν ότι η έκθεση αιρικής ρύπανσης συνδέεται με μειωμένη πνευμονική λειτουργία. Από την άλλη πλευρά, μια υγιεινή διατροφή —ιδιαίτερα μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά— έχει συνδεθεί με καλύτερη πνευμονική λειτουργία» αναφέρει η Pimpika Kaewsri, υποψήφια διδάκτωρ στο Centre for Environmental Health and Sustainability του University of Leicester.

«Θέλαμε λοιπόν, να διερευνήσουμε εάν μια υγιεινή διατροφή ή συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων θα μπορούσαν να τροποποιήσουν ή να μετριάσουν εν μέρει τις γνωστές αρνητικές επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πνευμονική λειτουργία» εξηγεί η ίδια.

Τα φρούτα προφυλάσσουν τους πνεύμονες

Χρησιμοποιώντας δεδομένα της UK Biobank από περίπου 200.000 συμμετέχοντες, οι ερευνητές συνέκριναν τις διατροφικές συνήθειες των ατόμων – συμπεριλαμβανομένης της πρόσληψης φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως – με τη λειτουργία των πνευμόνων τους (FEV1 – η ποσότητα αέρα που εκπνέεται σε ένα δευτερόλεπτο) και την έκθεσή τους στην ατμοσφαιρική ρύπανση με τη μορφή λεπτών σωματιδίων (PM2,5).

Η συγκέντρωση PM2,5 αναφέρεται στην ποσότητα αιωρούμενων μικροσωματιδίων με διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρόμετρα, που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα, για παράδειγμα από τις εξάτμισεις των οχημάτων και τις βιομηχανικές διεργασίες. Η ομάδα έλαβε επίσης υπόψη άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία, το ύψος και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση.

Για κάθε αύξηση της έκθεσης σε PM2,5 κατά πέντε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, η ομάδα παρατήρησε μείωση της FEV1 κατά 78,1 ml στην ομάδα με χαμηλή πρόσληψη φρούτων, σε σύγκριση με μείωση μόλις 57,5 ml στην ομάδα με υψηλή πρόσληψη φρούτων στις γυναίκες.

Γιατί μας προστατεύουν;

«Η μελέτη μας δείχνει ότι μια υγιεινή διατροφή συνδέεται με καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, ανεξάρτητα από την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Επιπλέον οι γυναίκες που κατανάλωναν τέσσερις μερίδες φρούτων την ημέρα ή περισσότερες φάνηκαν να έχουν μικρότερη μείωση της πνευμονικής λειτουργίας που σχετίζεται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, σε σύγκριση με εκείνες που κατανάλωναν λιγότερα φρούτα» αναφέρουν οι ερευνητές.

«Η προστατευτική δράση των φρούτων μπορεί να οφείλεται εν μέρει στις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες που περιέχουν. Αυτές οι ουσίες θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην άμβλυνση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής που προκαλούνται από τα λεπτά σωματίδια, αντισταθμίζοντας ενδεχομένως ορισμένες από τις επιβλαβείς επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στους πνεύμονες» εξηγούν οι ίδιοι.

Οι ερευνητές σημειώσαν επίσης, ότι στον πληθυσμό της μελέτης, οι άνδρες ανέφεραν γενικά χαμηλότερη κατανάλωση φρούτων από τις γυναίκες. «Αυτή η διαφορά στις διατροφικές συνήθειες μπορεί να εξηγήσει γιατί η πιθανή προστατευτική επίδραση των φρούτων κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης παρατηρήθηκε μόνο στις γυναίκες», προσθέτουν.