Ερευνητές του UCLA ανακάλυψαν μια σύνδεση ανάμεσα στην «πρωινή ναυτία» και τη φυσική, αλλά περίπλοκη, φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού στις βιολογικές και σωματικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Σύμφωνα με τo National Institutes of Health, έως και το 80% των εγκύων στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης παρουσιάζουν ναυτία, εμετό και αποστροφή σε συγκεκριμένα τρόφιμα ή οσμές.
Αν και δυσάρεστα, αυτά τα συμπτώματα συνήθως δεν αποτελούν ένδειξη ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την υγεία της μητέρας ή του εμβρύου, αλλά μάλλον υποδηλώνουν την λεπτή ισορροπία του οργανισμού που είναι μοναδική για κάθε έγκυο.
Τι λέει η επιστήμη για την πρωινή ναυτία
Για τη μελέτη, η ομάδα ανθρωπολόγων και επιδημιολόγων υπό την ηγεσία του UCLA συνέλεξε και ανέλυσε δείγματα αίματος για να μετρήσουν τα μόρια του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται κυτοκίνες. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, οι κυτοκίνες είναι πρωτεΐνες που «στέλνουν» σήματα για την άμεση ανοσολογική απόκριση του οργανισμού και την ρύθμιση της φλεγμονής.
Οι συμμετέχουσες συμπλήρωσαν επίσης ερωτηματολόγια σχετικά με τα συμπτώματα της πρωινής αδιαθεσίας και την αποστροφή στα τρόφιμα και τις μυρωδιές κατά τα πρώτα στάδια της κύησης. Οι συμμετέχουσες ήταν 58 Λατίνες γυναίκες στη Νότια Καλιφόρνια, οι οποίες παρακολουθήθηκαν από τις αρχές της εγκυμοσύνης έως και την λοχεία.
Το 64% των συμμετεχόντων στη μελέτη παρουσίασε αποστροφή σε οσμές ή τρόφιμα, κυρίως προς τον καπνό του τσιγάρου και το κρέας. Το 67% ανέφερε ναυτία και το 66% παρουσίασε εμετό.
Οι ερευνητές μέτρησαν επίσης, τις κυτοκίνες που προάγουν τη φλεγμονή (προφλεγμονώδεις) καθώς και τις κυτοκίνες που καταστέλλουν τη φλεγμονή (αντιφλεγμονώδεις). Όπως αναφέρουν, οι γυναίκες που παρουσίαζαν αποστροφή προς τον καπνό του τσιγάρου έδειχναν μια αξιοσημείωτη μετατόπιση προς μια πιο φλεγμονώδη αντίδραση. Η αποστροφή προς τα τρόφιμα, η ναυτία και ο εμετός συσχετίζονταν επίσης με μια πιο προφλεγμονώδη ισορροπία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η δύσκολη πρόκληση του ανοσοποιητικού
«Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας αντιμετωπίζει μια δύσκολη πρόκληση: πρέπει να προστατεύσει τόσο την ίδια όσο και το έμβρυο από λοιμώξεις. Κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών πρέπει να προσαρμοστεί προσεκτικά ώστε να προστατεύει το έμβρυο, συνεχίζοντας να το υπερασπίζεται ενάντια σε λοιμώξεις», δήλωσε η Δρ Molly Fox, καθηγήτρια ανθρωπολογίας στο UCLA.
Οι ερευνητές υποθέτουν ότι αυτή η ευαίσθητη ισορροπία, η οποία προστατεύει τη μητέρα και το έμβρυο, επιτυγχάνεται χάρη σε έναν μοναδικό συνδυασμό φλεγμονωδών αντιδράσεων, παράλληλα με προσαρμοστικούς μηχανισμούς συμπεριφοράς, όπως η ναυτία, που ενθαρρύνουν τη μητέρα να αποφεύγει τροφές που θα μπορούσαν να είναι δυνητικά επιβλαβείς, ειδικά κατά το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, όταν το έμβρυο είναι πιο ευάλωτο.
«Η ναυτία, ο εμετός και η αποστροφή σε ορισμένα τρόφιμα ή οσμές δεν είναι ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά. Πιθανότατα σημαίνουν ότι όλα εξελίσσονται κανονικά και ότι αντανακλούν την υγιή και χρήσιμη ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού», δήλωσε ο Δρ. Daniel Fessler, καθηγητής ανθρωπολογίας στο UCLA και συν-συγγραφέας της μελέτης.
Η μελέτη έχει δημοσιευθεί στο Evolution, Medicine and Public Health.