Οι επιστήμονες αποκάλυψαν ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του IBS, όπως το φούσκωμα και ο πόνος, καλύτερα από άλλα διατροφικά πρότυπα. Οι ερευνητές τόνισαν ότι η μεσογειακή διατροφή, που είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, πλήρη δημητριακά, ψάρια και «καλά» λιπαρά όπως το ελαιόλαδο, προσφέρει όχι μόνο οφέλη για το γαστρεντερικό σύστημα αλλά και για τη συνολική υγεία, βελτιώνοντας τη λειτουργία του εντέρου και μειώνοντας τη φλεγμονή.
Αξιολογώντας τις διατροφικές συνήθειες περισσότερων από 100 ενηλίκων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή παρουσίασαν «σημαντική βελτίωση» σε σχέση με εκείνους που δεν έτρωγαν αρκετά φυτικά τρόφιμα. Οι ίδιοι χαρακτήρισαν μια τέτοιου είδους θεραπεία ως «απλή, ευχάριστη και εξαιρετικά αποτελεσματική».
Ο Δρ Imran Aziz, ανώτερος κλινικός λέκτορας γαστρεντερολογίας στο πανεπιστήμιο του Sheffield και συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε:
«Για εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, τα συμπτώματα του IBS επηρεάζουν σοβαρά την καθημερινή τους ζωή. Η μελέτη μας παρέχει ισχυρές αποδείξεις ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να αποτελέσει την πρώτη γραμμή θεραπείας για τη διαχείριση αυτής της κατάστασης.»
Το IBS (Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου) είναι μία από τις πιο κοινές πεπτικές διαταραχές και υπολογίζεται ότι επηρεάζει περίπου το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού. Συνήθως, πρόκειται για μια χρόνια κατάσταση που προκαλεί κοιλιακές κράμπες, φούσκωμα και διάρροια.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό Annals of Internal Medicine.
Μεσογειακή διατροφή: Τα οφέλη για την υγεία, σύμφωνα με το Χάρβαρντ
Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, ο συγκεκριμένος τύπος διατροφής μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων παθήσεων, όπως:
- Καρδιαγγειακές παθήσεις.
- Καρδιακή προσβολή.
- Εγκεφαλικό επεισόδιο.
- Διάφορους τύπους καρκίνου.
- Νόσο του Πάρκινσον.
- Νόσος του Alzheimer.
- Διαβήτης τύπου 2.
- Ρευματοειδής αρθρίτιδα.
- Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος.
Μελέτη σε περισσότερες από 10.000 γυναίκες ηλικίας 57 έως 61 ετών έδειξε ότι εκείνες που ακολουθούσαν ένα μεσογειακό διατροφικό πρότυπο είχαν 46% περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν μέχρι τα 70 ή και περισσότερο χωρίς να εμφανίσουν χρόνιες παθήσεις.
Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) συνιστά τη μεσογειακή διατροφή καθώς συμβάλλει, σύμφωνα με τους ειδικούς, στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και των εγκεφαλικών επεισοδίων και στη μείωση της παχυσαρκίας, του διαβήτη, της υψηλή χοληστερόλης και της υψηλής αρτηριακής πίεσης.
