Το κουνουπίδι είναι το συνοδευτικό που ταιριάζει παντού – από ψητό κρέας και ψάρι, μέχρι vegeterian πιάτα. Πρόκειται για μια εξαιρετική πηγή πολλών βιταμινών και μετάλλων, που προάγει την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Γιατί να επιλέξετε το κουνουπίδι ως συνοδευτικό;

Μερικοί από τους λόγους που θα σας πείσουν να το βάλετε στην διατροφή σας, περιλαμβάνουν:

1. Παίρνετε περισσότερες φυτικές ίνες

Το κουνουπίδι είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες συμβάλλουν στην επιβράδυνση της πέψης και σας κάνουν να νιώθετε χορτάτοι για περισσότερο χρόνο. Οι ενήλικες χρειάζονται 28-34 γραμμάρια φυτικών ινών καθημερινά. Ωστόσο, μόνο το 5% περίπου προσλαμβάνει την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα.

Ενσωματώνοντας στα γεύματά σας λαχανικά, όπως το κουνουπίδι, και άλλες τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, ενισχύετε την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και κάθε πιάτο γίνεται πιο χορταστικό και θρεπτικό.

2. Προσλαμβάνετε πολλά αντιοξειδωτικά

Τα λαχανικά της οικογένειας Brassica, όπως το κουνουπίδι, είναι εξαιρετικές πηγές αντιοξειδωτικών. Τα αντιοξειδωτικά είναι ευεργετικές ενώσεις που προστατεύουν τον οργανισμό σας από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

3. Πιο δυνατή μνήμη & καλύτερη διάθεση

Όσον αφορά τα λαχανικά, το κουνουπίδι είναι μία από τις καλύτερες πηγές χολίνης, η οποία φαίνεται να ωφελεί:

  • Μνήμη
  • Διάθεση
  • Έλεγχος μυών
  • Λειτουργίες εγκεφάλου και νευρικού συστήματος

4. Επωφελείστε από διάφορα μέταλλα

Το κουνουπίδι περιέχει πολλά μέταλλα, όπως:

  • Ασβέστιο: Τα λαχανικά, ειδικά τα φυλλώδη όπως το kale, είναι εξαιρετική πηγή ασβεστίου. Με 23 γραμμάρια ασβεστίου ανά φλιτζάνι, το κουνουπίδι έχει την ίδια περιεκτικότητα με μισό φλιτζάνι φρέσκο kale.
  • Μαγνήσιο: Παίζει σημαντικό ρόλο στην μυϊκή και νευρική λειτουργία, στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
  • Φώσφορος: Ο φώσφορος υπάρχει στα οστά, τα δόντια, το DNA και το RNA. Το κουνουπίδι είναι μία από τις καλύτερες φυτικές πηγές αυτού του απαραίτητου μεταλλικού στοιχείου.
  • Κάλιο: Είναι ζωτικής σημασίας για πολλές βασικές λειτουργίες του σώματος, όπως για την εύρυθμη κυτταρική λειτουργία, την ρύθμιση των υγρών και τον όγκο του πλάσματος.

Ενώ το κουνουπίδι είναι ευεργετικό για τους περισσότερους ανθρώπους, ορισμένοι θα ήταν καλό να το αποφύγουν, όπως άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (το κουνουπίδι μπορεί να προκαλέσει αέρια) και άτομα με έλλειψη ιωδίου (σύμφωνα με έρευνα, η υπερβολική κατανάλωση λαχανικών της οικογένειας των σταυρανθών, συμπεριλαμβανομένου του κουνουπιδιού, μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση ιωδίου από τον θυρεοειδή αδένα).