Όταν ο καιρός παγώνει, πολλοί παραμελούμε τα φρούτα, θεωρώντας τα περισσότερο φθινοπωρινή και κυρίως καλοκαιρινή τροφή. Ωστόσο, η κατανάλωση φρούτων είναι εξαιρετικά σημαντική και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς τα φρούτα μας παρέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και την ευεξία μας εν μέσω των κρυολογημάτων και των ιώσεων της εποχής.

Και αυτή την εποχή λοιπόν, είναι ευκαιρία να απολαύσουμε νόστιμα φρούτα, πλούσια σε βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, που όχι μόνο ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού, αλλά βοηθούν και στην πρόληψη της γήρανσης των κυττάρων, στη βελτίωση της πέψης και στη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας.

Εσπεριδοειδή: Οι «βασιλιάδες» του χειμώνα

1. Φρέσκα πορτοκάλια

Τα πορτοκάλια είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα του χειμώνα. Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό. Σύμφωνα με έρευνες, η βιταμίνη C είναι επίσης απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου, που είναι βασικό για την υγεία του δέρματος και των αρθρώσεων. Επιπλέον, έχει αντιοξειδωτική δράση, βοηθώντας στην προστασία των κυττάρων από τη φθορά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η συστηματική κατανάλωση πορτοκαλιών από υγιείς ενήλικες μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην ενίσχυση της καρδιαγγειακής υγείας, καθώς περιέχουν φυτοχημικά όπως τα φλαβονοειδή και το λυκοπένιο, τα οποία προστατεύουν την καρδιά. Τέλος, η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες βοηθά στη διατήρηση της υγιούς εντερικής λειτουργίας.

Για να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τα οφέλη τους, είναι σημαντικό να τα καταναλώνουμε ολόκληρα ενώ η φλούδα τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες ή ως γαρνιτούρα σε διάφορα πιάτα. Για όσους προτιμούν τον χυμό, καλό είναι να τον καταναλώνουν αμέσως.

Γκρέιπφρουτ

Το γκρέιπφρουτ, με τη χαρακτηριστική πικρή γεύση του, έχει κι αυτό με τη σειρά του πλούσια διατροφική αξία.

Πέραν της βιταμίνης C, το γκρέιπφρουτ περιέχει φλαβονοειδή που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.  Το γκρέιπφρουτ είναι επίσης χαμηλό σε θερμίδες και πλούσιο σε νερό, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος ή να το διατηρήσουν σε υγιή επίπεδα. Παράλληλα, μελέτες δείχνουν ότι το γκρέιπφρουτ βοηθά στη μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης και της συνολικής χοληστερόλης στο αίμα.

Το γκρέιπφρουτ μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας και την επιθυμητή γεύση: κόψτε το γκρέιπφρουτ στη μέση και χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι για να αφαιρέσετε το σάρκα του ή κόψτε το σε φέτες, κάντε το χυμό, προσθέστε το στο γιαούρτι ή συνδυάστε το με βρόμη και ξηρούς καρπούς για ένα υγιεινό πρωινό.

Γλυκά μανταρίνια

Τα γεμάτα άρωμα και νοστιμιά μανταρίνια είναι από τα πιο αγαπημένα φρούτα του χειμώνα. Εκτός από τη βιταμίνη C, περιέχουν φλαβονοειδή και καροτενοειδή, τα οποία έχουν, όπως αναφέρθηκε, ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και συμβάλλουν, μεταξύ άλλων, στην προστασία από την πρόωρη γήρανση. Τα φλαβονοειδή που περιέχονται στα μανταρίνια έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της κακής LDL χοληστερόλης και την αύξηση της καλής, HDL. Επιπλέον, περιέχουν κάλιο, το οποίο βοηθά στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και βέβαια φυτικές ίνες, οι οποίες προάγουν την υγιή πέψη.

Λόγω της χαμηλής θερμιδικής αξίας τους και της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε νερό, τα μανταρίνια είναι εξαιρετικά για άτομα που επιθυμούν να διατηρήσουν ή να χάσουν βάρος. Παράλληλα, η γλυκιά τους γεύση ικανοποιεί τις λιγούρες για σοκολάτα. Είναι εύκολα στο ξεφλούδισμα ενώ μπορείτε να προσθέσετε φέτες σε πράσινες σαλάτες, συνδυάζοντάς το φρούτο με αβοκάντο ή ακόμα και με καρύδια.

Αρωματικά λεμόνια

Τα λεμόνια είναι από τις καλύτερες φυσικές πηγές βιταμίνης C και περιέχουν επίσης φλαβονοειδή και κάλιο. Η κατανάλωσή τους βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού και ενισχύει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, ενεργοποιώντας τη φυσική παραγωγή πεπτικών ενζύμων.

Μπορείτε να πιείτε φρέσκο χυμό λεμονιού με νερό το πρωί και εννοείται να βάλετε σε σαλάτες, μαρινάδες και σάλτσες. Οι φλούδες του λεμονιού χρησιμοποιούνται συχνά ως γαρνιτούρα ή συμπληρωματικό συστατικό σε διάφορα πιάτα, όπως κρεατικά, θαλασσινά και ριζότο, για να δώσουν ένταση στη γεύση.

Όπως με κάθε τροφή, έτσι και με τα φρούτα, η κατανάλωση με μέτρο είναι το κλειδί. Αν και τα εσπεριδοειδή είναι γεμάτα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά, η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο στομάχι, αλλά και να επηρεάσει την υγεία των δοντιών λόγω της οξύτητάς τους. Για το λόγο αυτό, συνιστάται να τα απολαμβάνουμε ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να έχουν άτομα που παίρνουν φαρμακευτική αγωγή (όπως φάρμακα για υπέρταση) λόγω αλληλεπιδράσεων με τους χυμούς εσπεριδοειδών (ειδικά το γκρέιπφρουτ).