Ως γνωστόν, η διατροφή μας επηρεάζει τα πάντα, από το βάρος και τα επίπεδα ενέργειάς μας μέχρι τη διάθεσή μας και το δέρμα μας. Και ενώ η εφαρμογή αντηλιακής κρέμας, το ντεμακιγιάζ και τα προϊόντας ενυδάτωσης είναι απαραίτητα προκειμένου να διατηρήσουμε το δέρμα μας υγιές και νεανικό, δεν είναι αρκετά. Στην πραγματικότητα, το υγιές δέρμα ξεκινάει εκ των έσω. Άλλωστε, το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας και πρέπει να το τροφοδοτούμε με όλα όσα χρειάζεται, όχι μόνο εξωτερικά αλλά και εσωτερικά.

Ας δούμε, λοιπόν, ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουμε και ποιες να επιλέγουμε για να εξασφαλίσουμε ένα υγιές και νεανικό δέρμα.

Οι τροφές που βλάπτουν το δέρμα μας

  • Τα υψηλά επεξεργασμένα τρόφιμα (π.χ. μπέικον, λουκάνικα) και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά (π.χ. κρέμα γάλακτος) μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή, η οποία στη συνέχεια μπορεί να οδηγήσει σε επιταχυνόμενο σχηματισμό ρυτίδων. Η φλεγμονή έχει επίσης αποδειχθεί ότι βρίσκεται πίσω από άλλα δερματικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της ακμής και των διευρυμένων πόρων.
  • Ιδιαίτερα επιβλαβή για τη συνολική υγεία μας και το δέρμα μας είναι τα trans λιπαρά, τα οποία είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία λιπαρών που στην πραγματικότητα αποτελεί υποπροϊόν της θερμικής κυρίως επεξεργασίας των πολυακόρεστων λιπαρών. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για λίπη που έχουν υποστεί τη βιομηχανική διεργασία της υδρογόνωσης, προκειμένου να είναι ανθεκτικά στην οξείδωση και να έχουν στερεά μορφή, όπως για παράδειγμα κάποιες μαργαρίνες. Οι κυριότερες πηγές trans λιπαρών είναι τα πατατάκια, τα γαριδάκια, τα μπισκότα, τα συσκευασμένα αρτοσκευάσματα, οι τηγανητές πατάτες των fast food κ.λπ., τα οποία καλό θα ήταν να βγάλουμε από τη διατροφή μας.
  • Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ζάχαρη (π.χ. γλυκά, ζαχαρούχα αναψυκτικά) μπορούν επίσης να επιβαρύνουν το δέρμα μας. Μέσω της γλυκοζυλίωσης, τα σάκχαρα που βρίσκονται σε τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη κολλούν στο κολλαγόνο και την ελαστίνη και σταδιακά τα εξασθενίζουν, οδηγώντας σε ρυτίδες και χαλάρωση του δέρματος. Ενώ η γλυκοζυλίωση δεν μπορεί να αποφευχθεί τελείως, μπορεί να επιβραδυνθεί μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής. Αποφεύγουμε, λοιπόν, τις τροφές που είναι πλούσιες σε απλούς υδατάνθρακες και σάκχαρα.

Οι τροφές που αγαπά το δέρμα μας

  • Καλό είναι να αποφεύγουμε τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και να επιλέγουμε τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως τα τρόφιμα ολικής άλεσης, το κοτόπουλο χωρίς πέτσα, η γαλοπούλα, ο άπαχος κιμάς, τα ψάρια, τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί (αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια).
  • Για την πρόληψη της πρόωρης γήρανσης και την εξασφάλιση μιας υγιούς επιδερμίδας, επιλέγουμε επίσης τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και άλφα-λινολενικά οξέα (ALA), όπως αβοκάντο, σολομό και μύρτιλα. Επίσης, οι γλυκοπατάτες, ο κουρκουμάς και το κέιλ αξίζουν μια θέση στο πιάτο μας. Αυτές οι αντιοξειδωτικές τροφές βοηθούν στην προστασία των κυττάρων του δέρματος από βλάβες του DNA.
  • Η βιταμίνη C είναι επίσης απαραίτητη για τη δημιουργία κολλαγόνου, της δομικής πρωτεΐνης που κρατά το δέρμα μας σφριγηλό. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι τα ακτινίδια, τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, το σπανάκι, οι κόκκινες πιπεριές, τα σταφύλια και τα μούρα.
  • Υπάρχουν τροφές που μπορούν να ενισχύσουν τη φυσική άμυνα του σώματός μας ενάντια στις ελεύθερες ρίζες και επίσης να επιδιορθώσουν την υπάρχουσα βλάβη του δέρματος που προκαλείται από τον ήλιο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορούν να αντικαταστήσουν την αντηλιακή μας. Το καρότο, οι φράουλες, το πράσινο τσάι, το ρόδι, το μπρόκολο, οι ντομάτες, το σπανάκι, τα λιπαρά ψάρια και οι ξηροί καρποί φαίνεται να βοηθούν στην προστασία του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία.