Όταν βιώνετε στρες, βρίσκεστε σε µια κατάσταση «fight or flight» (πάλη ή φυγή), η οποία έχει µείνει εγγεγραµµένη µέσα µας από τότε που ο πρωτόγονος άνθρωπος έπρεπε να πολεµήσει ή να φύγει για να ξεφύγει από τα άγρια θηρία. Κάθε φορά που είστε σε αυτήν την κατάσταση, έχετε υψηλά επίπεδα κορτιζόλης και αδρεναλίνης, αρτηριακή πίεση, παλµούς κ.ά. Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο επιβαρυντική είναι αυτή η κατάσταση για τον οργανισµό σας αλλά και πόσο σηµαντικό είναι να διαχειριστείτε το στρες.

Επομένως, οι διάφορες τεχνικές χαλάρωσης και ελέγχου του στρες δεν περιορίζονται στη διάθεση και στο µυαλό, αλλά αφορούν και το σώµα που επηρεάζεται επίσης από την ένταση.

Anti-stress τεχνικές για να ηρεμήσετε το σώμα και το μυαλό σας

-Εστιάστε στο τώρα

Αντί να επικεντρωθείτε σε όλα όσα θα μπορούσαν να συμβούν, επικεντρωθείτε στο τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Σταματήστε την εμμονή με το μέλλον και σκεφτείτε τι έχετε τώρα. Κάντε μια παύση, εισπνεύστε, δώστε προσοχή στο περιβάλλον γύρω σας και εστιάστε στη βελτίωση του τώρα. Αυτό όχι μόνο θα ενισχύσει τη διάθεσή σας, αλλά θα σας επιτρέψει επίσης να διαχειριστείτε καλύτερα την τρέχουσα κατάσταση.

-Βάλτε το στα πόδια

Αν τη στιγμή που νιώθετε πολύ στρεσαρισμένοι, σηκωθείτε αποφασιστικά από την καρέκλα σας και βγείτε μία βόλτα με το ποδήλατο, για περπάτημα ή για τρέξιμο, θα αυξήσετε τις ενδορφίνες που -σύμφωνα με πολλές έρευνες- μπορούν να σας φτιάξουν τη διάθεση.

-Συγκεντρωθείτε στην αναπνοή σας

Όταν είστε αγχωμένοι ή ανήσυχοι, η αναπνοή και οι καρδιακοί παλμοί σας αυξάνονται. Η βαθιά αναπνοή οδηγεί στη λήψη λιγότερου οξυγόνου -όχι περισσότερου- και μπορεί να αυξήσει το άγχος και τον πανικό σας. Οι αργές, ήρεμες και ελεγχόμενες αναπνοές είναι πιο αποτελεσματικές για να σας ηρεμήσουν.

-Απολαύστε ένα αφέψημα

Πιθανότατα τα θυμάστε από τις συμβουλές της γιαγιάς σας και τη λαϊκή σοφία. Το χαμομήλι, το τίλιο, η πασιφλόρα, το μελισσόχορτο και η βαλεριάνα (για τους πιο απαιτητικούς), μπορούν να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε.

-Φάτε μαύρη σοκολάτα

Αφενός σας γλυκαίνει, και αφετέρου σας προσφέρει τρυπτοφάνη, μαγνήσιο και μεθυλοξανθίνες. Παράλληλα, περιέχει υδατάνθρακες, που είναι το βασικό καύσιμο του εγκεφάλου.

-Καταγράψτε τις σκέψεις σας

Δοκιμάστε να καταγράψετε όσα σας αγχώνουν και σας προβληματίζουν ώστε να τα βάλετε κατά κάποιον τρόπο σε μία σειρά. Αυτή η τεχνική ίσως σας βοηθήσει να νιώσετε πιο οργανωμένοι και ήρεμοι.

*Σε κάθε περίπτωση, αν νιώθετε το άγχος να σας κατακλύζει και να δυσκολεύει την καθημερινότητά σας, καλό είναι να απευθυνθείτε σε έναν ψυχοθεραπευτή