Δύσκολα θα βρείτε μια προπόνηση καλύτερη από το περπάτημα, αφού δεν απαιτεί εξοπλισμό, δεν χρειάζεται προπονητή και ήδη γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε. Το περπάτημα είναι η ιδανική ήπια προπόνηση για να κάψετε θερμίδες, ενώ προσφέρει σημαντικά οφέλη τόσο στο σώμα όσο και στο μυαλό.

Ορίστε, λοιπόν, τι συμβαίνει στο σώμα σας κάθε φορά που βάζετε τα αθλητικά σας και βγαίνετε για περπάτημα.

*Εγκέφαλος

Το περπάτημα ενισχύει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, μειώνει τις ορμόνες του στρες και απελευθερώνει ενδορφίνες, βελτιώνει τη διάθεση και μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης γνωστικής εξασθένησης.

*Μύες

Ενεργοποιεί τους μυς των μηρών, ενώ τα οφέλη είναι μεγαλύτερα όταν περπατάτε σε ανηφορική κλίση.

*Οστά

Όπως συμβαίνει με κάθε προπόνηση με το βάρος του σώματος, το περπάτημα βοηθάει στη διατήρηση της υγείας των οστών.

*Βάρος

Το περπάτημα για τουλάχιστον μισή ώρα κάθε ημέρα έχει συνδεθεί με μειωμένο σωματικό βάρος, μειωμένο λίπος και μικρότερη περιφέρεια μέσης.

*Αίμα

Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, κρατώντας σε ισορροπία το σάκχαρο του αίματος και τα επίπεδα ενέργειας.

*Καρδιά

Η αύξηση των παλμών της καρδιάς βελτιώνει τη ροή του αίματος και ενισχύει τη λειτουργία της καρδιάς, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

*Πέψη

Το περπάτημα μετά το φαγητό μπορεί να διευκολύνει τη διαδικασία της πέψης, αποτρέποντας το φούσκωμα.

*Αρθρώσεις

Η σωματική άσκηση αυξάνει την κυκλοφορία του αρθρικού υγρού γύρω από τις αρθρώσεις, παρέχοντας επαρκή λίπανση και θρεπτικά στοιχεία στους χόνδρους, δηλαδή τους ιστούς που λειτουργούν ως μαξιλάρι μεταξύ των οστών.

Πώς να ξεκινήσετε το περπάτημα

-Επιλέξτε τα σωστά παπούτσια

Βεβαιωθείτε ότι τα παπούτσια σας είναι κατάλληλα και άνετα για περπάτημα.Ένα καλό ζευγάρι αθλητικά παπούτσια θα σας βοηθήσει να κινηθείτε καλύτερα, να μειώσετε τις πιθανότητες να εμφανίσετε φουσκάλες και θα στηρίξει καλύτερα τον σκελετό σας.

-Βρείτε ρυθμό

Καθώς συνηθίζετε τη νέα σας προπόνηση, φροντίστε να ανεβάζετε ρυθμό. Το γρήγορο περπάτημα καίει περισσότερες θερμίδες και γυμνάζει πιο έντονα το σώμα σας.

-«Χτίστε» αντοχή

Σύμφωνα με το American College of Sports Medicine (ACSM), πρέπει να στοχεύετε σε τουλάχιστον 30 λεπτά άσκησης την ημέρα ή 150 λεπτά την εβδομάδα. Αν αυτό σας φαίνεται τρομακτικό, μην ανησυχείτε. Ξεκινήστε περπατώντας 30 λεπτά τρεις φορές την εβδομάδα και συνεχίστε από εκεί. Εάν ο στόχος σας είναι η απώλεια βάρους, συνεχίστε να αυξάνετε τη γυμναστική στα 200–300 λεπτά την εβδομάδα (μία ώρα περπάτημα 4–5 ημέρες την εβδομάδα).

-Αλλάξτε διαδρομή

Το να κολλήσετε στην ίδια διαδρομή είναι ένα συνηθισμένο λάθος γιατί με την πάροδο του χρόνου το σώμα σας προσαρμόζεται και δεν θα σας φαίνεται τόσο δύσκολη. Για να αυξήσετε την απώλεια βάρους (και να διατηρήσετε την προπόνησή σας συναρπαστική) βάλτε στόχο να αλλάζετε διαδρομή μερικές ημέρες την εβδομάδα. Για παράδειγμα, δοκιμάστε ένα μονοπάτι με ανηφόρες, περπατήστε στην παραλία, εξερευνήστε ένα νέο πάρκο ή κάντε πεζοπορία στην πόλη. Αυτές οι αλλαγές θα ανανεώσουν την προπόνησή σας, ενώ ταυτόχρονα θα γυμνάζετε διαφορετικές ομάδες μυών.