Η παράλειψη του πρωινού σας σε μια προσπάθεια να γλιτώσετε θερμίδες και να ενισχύσετε το αδυνάτισμά σας, δεν είναι μια έξυπνη τακτική. Μετά τον ύπνο και τη στέρηση τροφής για περίπου οκτώ ώρες, το πρωινό τροφοδοτεί τον οργανισμό σας με την απαραίτητη ενέργεια για να ξεκινήσετε δυναμικά την ημέρα σας. Επίσης, το πρωινό έχει παρατηρηθεί ότι μειώνει τις λιγούρες κατά τη διάρκεια της ημέρας, βοηθώντας σας έτσι να αποφύγετε το ανθυγιεινό τσιμπολόγημα και κατ’ επέκταση τις περιττές θερμίδες.

Όπως θα φαντάζεστε, όμως, δεν μπορείτε να τρώτε ό,τι θέλετε στο πρωινό σας και να περιμένετε να χάσετε βάρος. Αποφύγετε λοιπόν τη ζάχαρη που περιέχεται στα κρουασάν και τα βουτήματα και βάλτε στο πιάτο σας τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Κι αν διστάζετε να αποχωριστείτε τις αγαπημένες σας λιχουδιές, μια ματιά στα οφέλη της πρωτεΐνης μπορεί να σας κάνει να αλλάξετε γνώμη.

Πρωτεΐνη στο πρωινό: Πώς θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος

*Ενεργοποιεί τον μεταβολισμό

Μιας και ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου, η κατανάλωση πρωινού μπορεί να τον ενεργοποιήσει και έτσι να σας βοηθήσει να κάψετε περισσότερες θερμίδες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ειδικά οι πρωτεΐνες μεγιστοποιούν τις καύσεις του οργανισμού σας, ενισχύοντας τη μυϊκή σας μάζα. Ουσιαστικά, όσο μεγαλύτερη μυϊκή μάζα έχετε τόσο υψηλότερος είναι ο μεταβολισμός σας.

*Αποτρέπει την πείνα

Πόσες φορές σάς έχει τύχει να φάτε ένα μεγάλο κομμάτι κέικ για πρωινό για να βρεθείτε να πεινάτε πάλι μετά από λίγο; Επιλέγοντας τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη στο πρωινό σας, μειώνετε τις πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο. Ένα πρωινό που περιέχει επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης επιβραδύνει την απελευθέρωση της γκρελίνης, της ορμόνης που προκαλεί αίσθημα πείνας, ενώ παράλληλα αυξάνει την απελευθέρωση ορμονών κορεσμού, βοηθώντας σας να αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερη ώρα.

*Κρατάει σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, ένα από τα πιο δύσκολα ζητήματα που αντιμετωπίζετε είναι το να αντισταθείτε στην επιθυμία σας γλυκά. Η πρωτεΐνη μπορεί να σας βοηθήσει και σε αυτό. Συμπεριλαμβάνοντάς τη στο πρωινό σας θα είστε σε θέση να κρατήσετε σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας και να παρεμποδίσετε την αιχμή της ινσουλίνης, η οποία κρύβεται πίσω από την απότομη μείωση ενέργειας και τις έντονες λιγούρες για γλυκά.

*Περιέχει λίγες θερμίδες

Προκειμένου να καταφέρετε να χάσετε βάρος, πρέπει να καίτε περισσότερες θερμίδες από όσες προσλαμβάνετε μέσω της διατροφής σας. Η πρωτεΐνη αποτελεί μια καλή επιλογή για το πρωινό σας, αφού περιέχει λίγες θερμίδες. Συγκεκριμένα, ένα γραμμάριο πρωτεΐνης δίνει στον οργανισμό σας τέσσερις θερμίδες, ενώ το λίπος εννέα.

Πώς θα αυξήσετε την πρωτεΐνη στο πρωινό σας

Κεφίρ

Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα θρεπτικό smoothie με κεφίρ. Αυτό το παχύρρευστο, κρεμώδες ρόφημα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (10 γρ. πρωτεΐνης ανά 1 φλ.), προβιοτικά και είναι επίσης πλούσιο σε γεύση.

Μανιτάρια

Ίσως τα πιο διαιτητικά τρόφιμα στη φύση, τα μανιτάρια μπορούν να αυξήσουν την πρόσληψη πρωτεΐνης σας, ενώ συμπληρώνουν υπέροχα την πρωινή ομελέτα σας.

Βρώμη

Πλούσια σε φυτικές ίνες αλλά και πρωτεΐνη, η βρώμη αντικαθιστά επάξια τα ζαχαρούχα δημητριακά, χαρίζοντας θρεπτική αξία στο πρωινό σας. Για μια έξτρα δόση πρωτεΐνης συνδυάστε τη με γάλα αμυγδάλου.

Τυρί κότατζ

Κρεμώδες, υγιεινό, φτωχό σε θερμίδες και πλούσιο σε πρωτεΐνες. Το τυρί κότατζ τα έχει όλα και γι’ αυτό αξίζει μια θέση στο πρωινό σας. Δοκιμάστε να το συνοδεύσετε με μερικά μύρτιλα, να το απλώσετε σε ένα κράκερ ολικής άλεσης ή να το απολαύσετε σκέτο.

Γιαούρτι

Το παραδοσιακό ελληνικό γιαούρτι είναι ένας από τους πιο απολαυστικούς τρόπους να αυξήσετε την πρωτεΐνη στο πρωινό σας, ενώ αν το συνδυάσετε με κομμάτια φρέσκων φρούτων μπορεί να ικανοποιήσει και την επιθυμία σας για γλυκό.

Αυγό

Η πιο κλασική και προφανής επιλογή για να προσθέσετε πρωτεΐνη στο πρωινό σας. Απολαύστε τα βραστά, τηγανητά (με μέτρο το λάδι) ή σε ομελέτα. Όπως κι αν τα μαγειρέψετε, τα αυγά είναι νόστιμα και χορταστικά.