Το νερό αποτελεί το κυριότερο συστατικό του ανθρώπινου σώματος, αφού περιέχεται σε ποσοστό 70%. Βρίσκεται τόσο στο εσωτερικό των κυττάρων όσο και στο εξωτερικό τους. Όταν τα επίπεδα υδάτωσης του οργανισμού μας δεν βρίσκονται σε ισορροπία, το σώμα τείνει να κρατάει νερό. Η κατακράτηση νερού ή υγρών αφορά την υπερβολική συσσώρευση υγρών στο κυκλοφορικό σύστημα, στους ιστούς ή στις κοιλότητες του σώματος. Μπορεί να εμφανιστεί σε πολλές διαφορετικές περιοχές του σώματος και για διάφορους λόγους (π.χ. μη ισορροπημένη διατροφή, σωματική αδράνεια, ορμονικές διαταραχές,λήψη φαρμάκων, εγκυμοσύνη).

12 tips για να αντιμετωπίσουμε την κατακράτηση υγρών

  1. Φροντίζουμε να αποκτήσουμε φυσιολογικό βάρος.
  2. Βάζουμε τη σωματική άσκηση στην καθημερινότητά μας.
  3. Αποφεύγουμε όσο μπορούμε την ορθοστασία ή την καθιστική στάση για πολλή ώρα.
  4. Αν η δουλειά μας είναι καθιστική ή αν βρεθούμε σε ταξίδι μεγάλης διάρκειας, κάνουμε μικρά διαλείμματα κίνησης.
  5. Υιοθετούμε ένα υγιεινό πρότυπο διατροφής και καταναλώνουμε αλάτι με βάση τις συστάσεις.
  6. Μειώνουμε την κατανάλωση νατρίου. Αντικαθιστούμε το αλάτι με λεμόνι, ξίδι και άλλα μυρωδικά ή καρυκεύματα για να χαρίσουμε γεύση στο φαγητό μας.
  7. Εξασφαλίζουμε επαρκή πρόσληψη νερού (τουλάχιστον 2 λίτρα την ημέρα). Η κατανάλωση νερού, αν και μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, μπορεί πραγματικά να μειώσει την ποσότητα των υγρών στο σώμα. Αντίθετα, η αφυδάτωση μπορεί να κάνει το σώμα να κρατήσει το επιπλέον νερό για να καλύψει την έλλειψη εισερχόμενου νερού. Το νερό βελτιώνει επίσης τη λειτουργία των νεφρών, επιτρέποντας την έξοδο νερού και νατρίου από το σύστημα.
  8. Καταναλώνουμε τρόφιμα πλούσια σε κάλιο (π.χ. μπανάνα, σπανάκι, αβοκάντο, φασόλια, πατάτες, ντομάτες). Το κάλιο φαίνεται ότι συμβάλλει στη μείωση της κατακράτησης υγρών με δύο μηχανισμούς. Με τη μείωση των επιπέδων νατρίου και την αύξηση της παραγωγής ούρων (διουρητική δράση).
  9. Αυξάνουμε την πρόσληψη μαγνησίου (π.χ. ξηροί καρποί, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μαύρη σοκολάτα, προϊόντα ολικής άλεσης). Μελέτες σε γυναίκες με προεμμηνορυσιακό σύνδρομο έχουν δείξει ότι το σημαντικό αυτό ανόργανο συστατικό μπορεί να ελαττώσει τις κατακρατήσεις υγρών.
  10. Αυξάνουμε την πρόσληψη βιταμίνης Β6 (π.χ. κρέατα, καρύδια, καστανό ρύζι, πατάτες). Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η βιταμίνη Β6 εμπλέκεται στην ισορροπία των υγρών του σώματος δρώντας ευεργετικά στην απομάκρυνση του πλεονάζοντος νατρίου και νερού.
  11. Καταναλώνουμε επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη βοηθά στη διατήρηση των σωματικών υγρών στην κυκλοφορία και αποτρέπει τη συσσώρευση στους ιστούς και τη δημιουργία οιδήματος.
  12. Μειώνουμε την κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων (π.χ. ζάχαρη, αλεύρι). Η γρήγορη αύξηση του σακχάρου του αίματος οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης, η οποία με τη σειρά της αυξάνει την επαναρρόφηση νατρίου από τα νεφρά. Αντικαθιστούμε τα προϊόντα αυτά με προϊόντα ολικής άλεσης.