Πολλοί είναι οι λόγοι που μπορούν να μας δημιουργήσουν έντονη ανησυχία και στρες, όπως η παρουσίαση ενός μεγάλου project, το οποίο δουλεύαμε καιρό ή ακόμα και αιφνίδια γεγονότα που δεν περιμέναμε σε καμία περίπτωση να συμβούν. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι και εκείνοι που βιώνουν έντονη ανησυχία την στιγμή που δεν συμβαίνει τίποτα από τα παραπάνω. Σε αυτήν την περίπτωση, σκέψεις και πιθανά σενάρια μπορεί να «κατακλύζουν» τον εγκέφαλό μας, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε μία έντονη πίεση, αφού τα επίπεδα άγχους «σκαρφαλώνουν» σε επικίνδυνα ύψη.

Το άγχος αποτελεί την «απάντηση» σε κάποιο στρεσογόνο ερέθισμα, εξωτερικό ή εσωτερικό, με τα συμπτώματα να εμφανίζονται σε σωματικό, θυμικό ή και κοινωνικό επίπεδο. Ανεξάρτητα από το ερέθισμα που πυροδότησε την εσωτερική μας ανησυχία, υπάρχουν ορισμένες συνήθειες που μπορούμε να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας για να περιορίσουμε το περιττό άγχος και να ξεφύγουμε από τα δυσοίωνα σενάρια.

3 καθημερινές συνήθειες που μειώνουν το στρες

Κηπουρική

Η κηπουρική είναι γνωστή για τα οφέλη της στην ψυχική υγεία. Είτε πρόκειται για τις γλάστρες στο μπαλκόνι είτε για τον κήπο σας, η φροντίδα των φυτών σας μπορεί να αποτελέσει πηγή χαλάρωσης και ανακούφισης από το άγχος. Η έκθεση στον ήλιο, η επαφή με το χώμα και τα λουλούδια είναι αρκετή για να μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε και να αισθανθούμε πιο ήρεμοι ενώ οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις που πραγματοποιείτε όσο φροντίζετε τα φυτά σας, επιτρέπουν στον εγκέφαλο να κάνει ένα διάλειμμα από τις καθημερινές υποχρεώσεις και τα αμέτρητα emails.

Οργάνωση & decluttering

Η διαδικασία της οργάνωσης είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού έτσι όχι μόνο καταφέρνετε να εκτονώσετε την ένταση αλλά ταυτόχρονα τακτοποιείτε και φτιάχνετε τον χώρο σας, ακριβώς όπως τον θέλετε. Δοκιμάστε να καθαρίσετε το γραφείο σας από όλα όσα δεν χρειάζεστε και έπειτα να τακτοποιήσετε όλα σας τα αντικείμενα ανάλογα με την συχνότητα που τα χρησιμοποιείτε ή την σημαντικότητά τους. Το decluttering αν και αποτελεί ένα απλό ξεκαθάρισμα, προσλαμβάνει θεραπευτικές ιδιότητες, διότι χαρίζει ένα νοητικό διάλειμμα από την διαρκή ενασχόληση με δύσκολα ζητήματα της καθημερινότητας. Μας βοηθά να συντονίσουμε τον εγκέφαλό μας σε μια συστηματική, ενεργητική κατάσταση, που μπορούμε να εφαρμόσουμε και σε άλλους τομείς της ζωής μας για να επιτύχουμε τους στόχους μας.

Stretching & αναπνοές

Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε να φροντίζουμε το σώμα μας μέσω της διατροφής και της άσκησης. Αφιερώστε λίγα λεπτά για να τεντώσετε το σώμα σας και να χαλαρώσετε παίρνοντας βαθιές αναπνοές. Σύμμαχος στην μείωση του άγχους είναι η γιόγκα, που συνδυάζει ασκήσεις τεντώματος και ελεγχόμενης αναπνοής. Καθώς η αναπνοή και οι κινήσεις του σώματος γίνονται πιο ελεγχόμενες, ο εγκέφαλος ακολουθεί στο ίδιο μοτίβο, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνεστε ευκολότερα στην παρούσα στιγμή.