Στα λεπτά που ακολουθούν μια προπόνηση υψηλής έντασης, όταν οι αναπνοές σας είναι ακόμα βαθιές, το αίμα κυκλοφορεί γρήγορα και η αδρεναλίνη σας είναι ακόμα στα ύψη, ένα δροσιστικό ντους μπορεί να φαίνεται ιδανικό.

Η παρόρμηση είναι λογική. Μειώνει την εσωτερική μας θερμοκρασία, επιβραδύνει την αναπνοή μας και ενεργοποιεί εκ νέου τους κουρασμένους μύες μας. Αλλά, όπως αποδεικνύεται, αν βιαστείτε να μπείτε στο ντους όσο ακόμα ιδρώνετε από την προπόνηση σας, δεν θα αξιοποιήσετε στο έπακρο το cool-down σας.

Η προπονήτρια για την υγεία των γυναικών Ariel Belgrave πρόσφατα, ξεκαθάρισε τον μύθο γύρω από το ντους μετά την προπόνηση.

«Έχετε κάνει ποτέ ντους αμέσως μετά την προπόνησή σας μόνο για να διαπιστώσετε ότι εξακολουθείτε να ιδρώνετε και μετά το μπάνιο σας;» μας λέει. Λοιπόν, σύμφωνα με την Ariel Belgrave, αυτό συμβαίνει επειδή δεν αφιερώσατε χρόνο για να ηρεμήσει φυσικά το σώμα.

Πότε, λοιπόν, είναι η καλύτερη στιγμή για ντους μετά από προπόνηση;

Η απάντηση είναι γύρω στα 20 λεπτά μετά το τέλος της προπόνησης, καθώς «το σώμα χρειάζεται τουλάχιστον 20 λεπτά για να κρυώσει» εξηγεί.

Τούτου λεχθέντος, τα 20 λεπτά που περνάτε περιμένοντας να κάνετε ντους δεν χρειάζεται να πάνε χαμένα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον χρόνο για να μεταβείτε σε μια πιο ήπια άσκηση ή να ξεκινήσετε μια ρουτίνα διατάσεων.

«Ενώ μπορεί να είναι απογοητευτικό να περιμένεις (ειδικά όταν είσαι απασχολημένος), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον χρόνο για να ενυδατώσετε το σώμα σας, πίνοντας πολύ νερό ή φτιάχνοντας ένα λαχταριστό smoothie, ώστε να σας περιμένει όταν βγείτε από το ντους» καταλήγει.