Όλοι έχουν άσχημες μέρες και πολλές φορές χρειάζεται λογική σκέψη και η οργάνωση ενός πλάνου για να ξεπεράσουμε ορισμένα ζητήματα που προκύπτουν. Ωστόσο, εάν παρατηρείτε ότι ανησυχείτε συχνά, υπερ-αναλύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε, μάλλον δεν βοηθάτε την κατάσταση, μιας και εντείνετε την ένταση, κάνοντας το κλίμα που επικρατεί χειρότερο. Όταν έχετε κακή διάθεση και εστιάζετε σε πράγματα που σας κάνουν να αισθάνεστε πιο άσχημα, είναι μόνο λογικό να αισθανθείτε χειρότερα.

Υπερ-ανάλυση VS Επίλυση προβλημάτων

Η υπερ-ανάλυση και η επίλυση προβλημάτων αποτελούν δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα, με το πρώτο να μεγιστοποιεί συνήθως το άγχος ενώ το δεύτερο να το «εξουδετερώνει». Η διαφορά μεταξύ της υπερ-ανάλυσης και της επίλυσης προβλημάτων δεν έχει να κάνει τόσο με τον χρόνο αλλά κυρίως με τον τρόπο σκέψης. Όταν σκέφτεστε διαρκώς τους παράγοντες ή τις λεπτομέρειες ενός συγκεκριμένου προβλήματος, εστιάζετε στην πραγματικότητα μόνο σε αυτό και χάνετε την λύση του. Για να καταφέρετε να βγείτε από τον λαβύρινθο της διαρκούς ανησυχίας, δοκιμάστε να κάνετε στον εαυτό σας τις ακόλουθες ερωτήσεις:

Υπάρχει λύση στο πρόβλημά μου;

Είναι σημαντικό παρά την ανησυχία ή την δυσκολία της κατάστασης να σκεφθείτε αν υπάρχει κάποια λύση στο πρόβλημα που σας απασχολεί. Ορισμένα ζητήματα, δυστυχώς, δεν μπορούν να λυθούν, αν όμως συνειδητοποιήσετε ότι πράγματι υπάρχει λύση, δεν υπάρχει και ιδιαίτερα μεγάλος λόγος ανησυχίας.

Μήπως εστιάζω στο πρόβλημα και όχι την λύση;

Είναι σημαντικό να είστε ειλικρινής στην απάντησή σας, καθώς αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να πάρει την σωστή κατεύθυνση. Προσπαθήστε να σταματήσετε τις αρνητικές σκέψεις και να ξεκινήσετε να καταστρώνετε ένα πλάνο αναφορικά με τον τρόπο που θα δράσετε στην συνέχεια.

Τι κερδίζω με αυτό που σκέφτομαι;

Είναι σημαντικό να παρατηρείτε τις σκέψεις που διασχίζουν το νου σας, καθώς μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τόσο την διάθεσή σας όσο και την επίδοσή σας σε ποικίλους τομείς της καθημερινότητας. Αντικαταστήστε τις αρνητικές σκέψεις με θετικές κι έτσι θα καταφέρετε να βλέπετε τις ευκαιρίες μέσα στις δυσκολίες, γεγονός που θα σας δίνει δύναμη για την συνέχεια.