Κάτι που λατρεύουμε να κάνουμε εδώ στο «Vita» τον τελευταίο καιρό είναι να φέρνουμε για μεσημεριανό healthy bowls, τα οποία ετοιμάζουμε συνήθως από την προηγούμενη και προτιμάμε φυσικά την ελληνική εκδοχή τους. Τα buddha bowls, που είναι γνωστά ως «μπολ του Βούδα», είναι από τα πιο υγιεινά γεύματα που μπορούμε να υιοθετήσουμε σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Από πού μας ήρθαν τα buddha bowls

Τα… μπολ του Βούδα ήταν ένα δυναμωτικό, χορτοφαγικό πιάτο της κινεζικής βουδιστικής κουζίνας μοναχών.

Για την ιστορία και σύμφωνα με τον Dan Zigmond, έναν ιερέα Zen που ασχολείται με τη διατροφή του Βούδα, ο Βούδας σηκωνόταν κάθε πρωί και κρατούσε ένα μπολ όπου οι ντόπιοι του έβαζαν φαγητό ως δωρεά ό,τι είχε ο καθένας, και εκείνος το έτρωγε.

Αυτό ήταν λοιπόν αρχικά το «μπολ του Βούδα». Σήμερα όμως η φήμη τους ξεπέρασε τα σύνορα της Ασίας και έχουν γίνει το απόλυτο food trend όχι μόνο της κινεζικής κουζίνας, αλλά και των πιο διάσημων εστιατορίων ανά τον κόσμο.

Τι βάζουμε σε ένα μπολ

Σε ένα μπολ βάζουμε πολλά και διαφορετικά υγιεινά τρόφιμα δημιουργώντας μια πανδαισία γεύσεων, χρωμάτων και θρεπτικών συστατικών.

Λαχανικά, φρούτα, καρποί, δημητριακά και πρωτεΐνη μπαίνουν σε ένα μπολ και γίνονται κυρίως πιάτο. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα πιάτο με απόλυτη ισορροπία σε υδατάνθρακα, πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.

Τα buddha bowls σπάνε τη διατροφική μονοτονία που μπορεί να κουβαλάει ένα υγιεινό και ορισμένες φορές βαρετό, άνοστο πιάτο και δημιουργούν ένα γευστικό διατροφικό ουράνιο τόξο υγείας που μας βομβαρδίζει με ποικιλία θρεπτικών συστατικών και ενεργοποιεί τον οργανισμό μας.

Πώς θα φτιάξετε ένα healthy bowl

Στην πραγματικότητα πρόκειται για γεύματα αλμυρά και γλυκά, σερβιρισμένα σε μπολ τα οποία συνδυάζουν ιδανικά τα βασικά μακροθρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε μικροί και μεγάλοι, που είναι οι υδατάνθρακες, τα καλά λιπαρά (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα και η πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας).

Θα πρέπει να περιέχουν:

* Κάποιον καρπό ή σπόρο (ωμό ή ψημένο, ανάλογα με τον καρπό, όπως όσπρια, ξηροί καρποί, κ.λπ.).
* Φρούτα.
* Λαχανικά.
* Πρωτεΐνη (μοσχάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα, όσπρια, αβγό, τυρί, γιαούρτι, σόγια).
* Κάποιο υγιεινό ντρέσινγκ με μέλι, ταχίνι, λεμόνι ή πορτοκάλι.

Μπορούν να χωριστούν ανάλογα με τη φιλοσοφία του γεύματος σε:

Breakfast bowls

Στα μπολ πρωινού μπορείτε να βάλετε νιφάδες βρόμης, ή δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης, ανάλατους ξηρούς καρπούς, σταφίδες, ψιλοκομμένα φρέσκα φρούτα, μέλι, γάλα ή γιαούρτι. Πρόκειται για συνδυασμούς ιδανικούς για να ξεκινήσει η μέρα που έχει απαιτήσεις για ενέργεια, δύναμη και συγκέντρωση.

Smoothie bowls

Περιέχουν φρούτα με γάλα ή γιαούρτι για γρήγορη τόνωση ενδιάμεσα μέσα στην ημέρα.

Macro bowls

Εδώ πρωταγωνιστεί κάποιο τρόφιμο που έχει υποστεί ζύμωση, όπως γιαούρτι, κεφίρ, ξινολάχανο, τουρσί, ψωμί με προζύμι κ.λπ.

Meals bowls

* Πρόκειται για κυρίως γεύματα που περιέχουν τα πάντα σε ένα πιάτο και ικανοποιούν και την πείνα μας και την τροφοδότηση του οργανισμού μας με ενέργεια και πλήθος θρεπτικών συστατικών.

Τα πλεονεκτήματά τους με μια ματιά

* Δίνουν γεύση, χρώμα, άρωμα και κάνουν ελκυστικό το γεύμα.

* Είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό μας στη δουλειά, αφού μεταφέρονται εύκολα και τα περισσότερα δεν θέλουν ζέσταμα.

* Ενθαρρύνουν την ανάμειξη υλικών και την… πρόσβασή μας σε ποικιλία θρεπτικών συστατικών (βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, μέταλλα, ιχνοστοιχεία).

* Εχουν πολλές φυτικές ίνες, οι οποίες είναι ευεργετικές για την καλή μας υγεία.

Πώς να τα φτιάξετε

3 Ιδέες

Σε ένα μπολ βάλτε:

* Φέτες αβοκάντο, φουντίτσες μπρόκολου ωμές ή βρασμένες, ρεβίθια βρασμένα, καλαμπόκι, σγουρό μαρούλι, κόκκινες πιπεριές, φέτες από ξερό κρεμμύδι και περιχύστε το με ένα ντρέσινγκ από παρθένο ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο κόκκινο πιπέρι, φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου και λεμόνι.

* Σολομό ψητό ή στον ατμό, πράσινες φακές βρασμένες, ρύζι μπασμάτι, φρέσκο σπανάκι μπέιμπι, φέτες από ξερό κρεμμύδι ή φρέσκο κρεμμυδάκι, κόκκινες πιπεριές, καβουρντισμένο σουσάμι.

* Αβγό βραστό σφιχτό, καλαμπόκι, φουντίτσες μπρόκολου ή κουνουπιδιού ωμές ή βρασμένες, ρόκα, σπανάκι, ντοματίνια και ντρέσινγκ από ταχίνι, ελαιόλαδο, λεμόνι και χυμό πορτοκαλιού.

* Φαγόπυρο, κολοκύθα ψητή σε κυβάκια, ψητό φιλέτο κοτόπουλο, καρότο σε κυβάκια, ωμό, ψητό ή βραστό, κόκκινο λάχανο ψιλοκομμένο, μαυροκούκι, κολοκυθόσπορο, πασατέμπο ωμό, ανάλατο. Περιχύνετε με ντρέσινγκ από ελαιόλαδο αρωματισμένο με δεντρολίβανο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, μέλι και λεμόνι.