Όταν σκέφτεστε τις καλύτερες ασκήσεις για την υγεία της καρδιάς, οι διατάσεις μπορεί να μην σας έρχονται αμέσως στο μυαλό. Κι όχι αδίκως, αφού η αερόβια γυμναστική, όπως τρέξιμο, η ποδηλασία ή το HIIT, έχει πάρει τα εύσημα για τη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης, την ενίσχυση της εύρυθμης λειτουργίας της καρδιάς αλλά και την μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Τώρα όμως, οι ειδικοί εξετάζουν πιο προσεκτικά πώς το stretching και η κινητικότητα επηρεάζουν το καρδιαγγειακό σύστημα και αποδεικνύεται ότι ορισμένες διατάσεις μπορεί να καθυστερήσουν κάτι που ονομάζεται «αρτηριακή δυσκαμψία».

Τι είναι η αρτηριακή δυσκαμψία;

Αν και ο όρος μπορεί να σας τρομάξει, όπως μας εξηγούν οι ειδικοί, πρόκειται για ένα φυσικό μέρος της γήρανσης. Στα βρέφη, οι αρτηρίες ή τα αιμοφόρα αγγεία είναι χαλαρά και εύκαμπτα σαν… «τραμπολίνο». Ως αποτέλεσμα, το αίμα ρέει εύκολα μέσα από αυτά, χωρίς η καρδιά να καταβάλει έντονη προσπάθεια. Καθώς μεγαλώνουμε όμως, οι αρτηρίες γίνονται πιο άκαμπτες, η καρδιά σας πρέπει να εργαστεί σκληρότερα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και άνοιας.

Αν και η αρτηριακή δυσκαμψία είναι ένα αναπόφευκτο μέρος της ζωής, είναι δυνατό να την… «φρενάρουμε» με την αερόβια άσκηση και όπως ανακαλύπτουν τώρα, οι ειδικοί και με τις διατάσεις. Σε μετά-ανάλυση του 2020 που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Environmental Research and Public Health, εξετάστηκαν οι συνήθειες stretching 213 ατόμων. Ο συνδυασμός των ευρημάτων υποδηλώνει ότι οι ασκήσεις διατάσεων μείωσαν την αρτηριακή δυσκαμψία και βελτίωσαν την υγεία των αιμοφόρων αγγείων (τεχνικά γνωστή ως ενδοθηλιακή λειτουργία).

Διαβάστε επίσης: Τα πολύτιμα οφέλη του stretching

Παρατηρήθηκε επίσης μια μέτρια μείωση στον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση σε ηρεμία. Ένα ακόμα βασικό σημείο της έρευνας είναι ότι οι συμμετέχοντες στην μελέτη εκτελούσαν πρακτικές διατάσεων χωρίς άλλη συνδυασμένη προπόνηση. Αυτό σημαίνει ότι τα ευρήματα συνδέονται άμεσα και μόνο με την εκτέλεση των διατάσεων.

Επιπλέον, η διάρκεια των μελετών ήταν μόλις τέσσερις εβδομάδες, πράγμα που σημαίνει ότι η θεραπευτική δράση ήταν άμεση.

Stretching καθημερινά για γερή καρδιά

Ενώ η έρευνα δεν έχει ακόμη εντοπίσει ποιοι συγκεκριμένοι τύποι διατάσεων θα αποδώσουν καλύτερα, επιβεβαιώνει ότι κάνοντας διατάσεις σε καθημερινή βάση δεν επωφελείστε μόνο από την ανακούφιση της μυϊκής έντασης.

«Αυτή η μελέτη δεν μας λέει λεπτομέρειες σχετικά με το τέντωμα, τις θέσεις, τη συχνότητα ή τη διάρκεια, αλλά υποδηλώνει ότι μια τακτική ρουτίνα διατάσεων μπορεί να μειώσει την αρτηριακή δυσκαμψία, τον καρδιακό ρυθμό, τη διαστολική αρτηριακή πίεση και να βελτιώσει την αγγειακή ενδοθηλιακή λειτουργία σε ενήλικες» αναφέρουν οι ερευνητές πίσω από την μελέτη.

Ταυτόχρονα δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι οι διατάσεις μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να μειώσετε τα επίπεδα στρες αλλά και τα επίπεδα της φλεγμονής στο σώμα.