Ο υποθυρεοειδισμός (ή θυρεοειδίτιδα Χασιμότο) – μια κατάσταση κατά την οποία ο θυροειδής αδένας δεν παράγει αρκετή θυρεοειδική ορμόνη – είναι μια πάθηση η  οποία επηρεάζει σχεδόν 9 στις 10 Ελληνίδες. Μια συχνή παρενέργεια του υποθυρεοειδισμού είναι η αύξηση του βάρους, ανεξάρτητα από το διατροφικό προφίλ και τη σωματική δραστηριότητα. Εάν παίρνετε κιλά ενώ ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή και γυμνάζεστε σε τακτική βάση, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας ώστε να ελέγξετε την λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

Το να παρακολουθείτε τι τρώτε μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στις επιπτώσεις της πάθησης του θυρεοειδούς σας και σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς, η #1 τροφή που θα πρέπει να αποφεύγετε αν έχετε διαγνωστεί με προβλήματα θυρεοειδούς είναι τρόφιμα τα οποία περιέχουν βρογχογόνα. Τα τρόφιμα αυτά περιέχουν μια ένωση που ονομάζεται «γκοϊτρίνη» και η οποία μπορεί να επηρεάσει τη σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών – όταν το άτομο έχει διαγνωστεί με ανεπάρκεια ιωδίου (η κύρια αιτία για τη θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, παγκοσμίως).

Ποια τρόφιμα περιέχουν βρογχογόνα

Παραδείγματα βρογχογόνων τροφίμων είναι τα άψητα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο, καθώς επίσης η σόγια και το κεχρί. Ωστόσο, για να απαλλαγείτε από μερικές από τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις των λαχανικών, μπορείτε απλά να τα ζεστάνετε, καθώς η θέρμανση των σταυρανθών λαχανικών εξαλείφει τη βρογχογόνο δράση τους.

Η έρευνα δείχνει πως και η κατανάλωση άψητων σταυρανθών και σόγιας, αν γίνεται με μέτρο,  δεν φαίνεται να απειλεί την υγεία του θυρεοειδούς. Ωστόσο, οι περισσότεροι διαιτολόγοι συμβουλεύουν να εξαλείψετε εντελώς το κεχρί από τη διατροφή σας.

Σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια ισορροπημένη διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο όταν εστιάζετε στα προβλήματα του θυρεοειδούς σας. Η υπερβολική κατανάλωση ενός τροφίμου προς μια κατεύθυνση, ενώ αποκλείεται μια άλλη, μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του αδένα σας – π.χ. πάρα πολλά λιπαρά, ασβέστιο και ιώδιο.

Επίσης, ορισμένα άγνωστα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα λαχανικά μπορεί να είναι βρογχογόνα όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Θα τα βρείτε στο λάχανο και σε άλλα μέλη της οικογένειας Brassica, συμπεριλαμβανομένων μερικών στα λαχανικά της οικογένειας Cruciferae.

Όπως πάντα, πριν κάνετε σημαντικές αλλαγές στη διατροφή σας, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.