Ενώ το αδυνάτισμα αποτελεί από μόνο του μια πρόκληση, μόλις φτάσετε στον στόχο σας θα διαπιστώσετε ότι ξεκινάει ένας νέος αγώνας, που δεν είναι άλλος από το να διατηρήσετε το βάρος στο επιθυμητό. Τα καλά νέα είναι όμως, ότι με λίγο προγραμματισμό και εστιασμένη προσπάθεια, μπορείτε να διατηρηθείτε στα κιλά που επιθυμείτε χωρίς να καταφύγετε σε στερητικές δίαιτες και ακραία μέτρα.

Κρατάμε το βάρος μας υπό έλεγχο

Επειδή η διατήρηση του βάρους απαιτεί εξίσου πολύ χρόνο και προσπάθεια με την μείωση, είναι σημαντικό να αναπτύξετε ένα σχέδιο που θα σας καθοδηγήσει στην νέα σας πορεία. Το κλειδί είναι να αποφύγετε την απότομη αλλαγή του διατροφικού σας προγράμματος και της ρουτίνας της φυσικής σας δραστηριότητας.

Αντίθετα, κάντε μικρές σταδιακές προσαρμογές που δεν θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση βάρους, αφήνοντας στον εαυτό σας το περιθώριο των έξι εβδομάδων για να φτάσετε στο επίπεδο της συντήρησης. Λάβετε επίσης υπόψη ότι οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που διατηρούν το βάρος τους είναι εκείνοι που συνεχίζουν να διατηρούν ένα πρόγραμμα γευμάτων χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά με πολλά φρούτα και λαχανικά.

Έρευνα επίσης αναφέρει ότι οι άνθρωποι που ασκούνται περισσότερο είναι εκείνοι που καταφέρουν όχι μόνο να χάσουν αλλά και να διατηρήσουν τα κιλά τους στο επιθυμητό.

Μερικές ακόμα χρήσιμες στρατηγικές που μπορείτε να δοκιμάσετε, περιλαμβάνουν:

Ακολουθήστε τον κανόνα 80/20

Ένα βιώσιμο πρόγραμμα γευμάτων περιλαμβάνει τα τρόφιμα που αγαπάτε. Είναι ένα μείγμα θρεπτικών τροφών που σας κρατούν χορτάτους και ικανοποιημένους, με μερικά άνεσης και απόλαυσης. Η αναλογία 80/20 σημαίνει ότι το 80% των γευμάτων σας είναι ισορροπημένα και θρεπτικά ενώ το υπόλοιπο 20% είναι λιγότερο υγιεινά τρόφιμα.

Αυτό μπορεί να μοιάζει με ισορροπημένα γεύματα όλη την εβδομάδα και πίτσα την Παρασκευή το βράδυ μαζί με την οικογένεια ή τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Το κλειδί είναι να αναπτύξετε και να ενστερνιστείτε την νοοτροπία ότι όλα τα τρόφιμα μπορούν και έχουν θέση σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Γυμναζόμαστε τακτικά

Είτε αξιοποιήσατε την γυμναστική ως μέθοδο αδυνατίσματος είτε όχι, θα μπορούσατε να επωφεληθείτε από την ενσωμάτωση της τακτικής σωματικής δραστηριότητας στην ημέρα σας. Αυτό συμβαίνει επειδή η απώλεια βάρους σας επιτεύχθηκε δημιουργώντας με επιτυχία ένα σταθερό έλλειμμα θερμίδων.

Με τις αλλαγές, υπάρχει η πιθανότητα να εξαφανιστεί το έλλειμμα θερμίδων, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες αύξησης βάρους. Η τακτική άσκηση αυξάνει τον αριθμό των θερμίδων που καίτε αποτρέποντας μια ανεπιθύμητη αύξηση βάρους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό ονομάζεται ενεργειακό ισοζύγιο.

Το CDC συνιστά στους ενήλικες να έχουν τουλάχιστον 150 λεπτά σωματική δραστηριότητα μέτριας έντασης την εβδομάδα και 2 προπονήσεις ενδυνάμωσης.

Τρώμε συνειδητά

Συχνά μετά την απώλεια βάρους, δεν είναι λίγοι εκείνοι που μπορεί να «πέσουν» στην παγίδα των παλιών διατροφικών συνηθειών τους, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα ανεπιθύμητης αύξησης. Για αυτό είναι σημαντικό να δημιουργήσετε ένα λειτουργικό και βιώσιμο πρόγραμμα γευμάτων, που θα μπορείτε πράγματι να ακολουθήσετε.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να προσέχετε τι τρώτε. Για παράδειγμα, η παρακολούθηση του φαγητού σας ή των μερίδων σας μπορεί να σας βοηθήσει. Αν αυτές οι πρακτικές δεν σας ταιριάζουν, μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο να πειραματιστείτε με συνειδητές ή διαισθητικές διατροφικές πρακτικές όπου δίνετε προσοχή σε αυτό που τρώτε και απολαμβάνετε κάθε μπουκιά.